Collageen & Gelatine

Grasgevoerd Collageen Hydrolysaat & Gelatine Kopen

Bij Superfoodsonline kan je zowel gelatine als collageen hydrolysaat kopen, afkomstig van rund en vis. Op deze pagina vind je alles over collageen, de werking, ervaringen en bijwerkingen. Onderaan vind je alle supplementen duidelijk vergeleken.

Heb je vragen over Collageen en Gelatine? Stel ze gerust.

Wat is Collageen?

Het eiwit collageen is een lijmvormend hoofdbestanddeel van steun- en bindweefsel van huid, pezen, beenweefsel en kraakbeen dat voorkomt in het lichaam van mens en dier. Daarnaast bestaan tanden ook grotendeels uit collageen. Collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Het is een onderdeel van de extracellulaire matrix en speelt een rol bij het vernieuwingsproces van de huid. De productie van collageen neemt na het 25ste levensjaar geleidelijk af, met verslapping en veroudering van de huid op termijn als gevolg.

De functie van collageen is het leveren van stevigheid, integriteit en structuur.

Collageen is het meest voorkomende eiwit ter wereld en van alle eiwitten in het lichaam is 30 procent collageen. Deze biopolymeer wordt in al ons bindweefsel gevonden van de huid en gewrichten tot en met organen vandaar is het onderhouden hiervan er belangrijk. De functie van collageen is het leveren van stevigheid, integriteit en structuur. Bijna iedereen heeft baat bij extra inname van collageen maar doelgroepen zoals bijvoorbeeld sporters en ouderen des te meer.

Doorgaans denkt men dat collageen enkel een passief weefsel is met slechts mechanische eigenschappen, maar dit is onjuist. Collageen is erg bijzonder omdat het naast stevigheid, integriteit en structuur ook diëlektrische en elektrische geleidingseigenschappen heeft. Hierdoor fungeert het niet alleen als cruciaal communicatiesysteem dat het hele lichaam als een samenhangend geheel verbindt.

Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze veiligheidspagina.

collageen great lakes

Top Keuze: Collageen Hydrolysaat van Great Lakes

100% collageen hydrolisaat is een product van de hoogste kwaliteit, voor een zeer scherpe prijs. Of het nu is voor je huid, gewrichten of je haar, Collageen Hydrolisaat is altijd de beste vorm. Great Lakes Collageen is jouw #1 collageen hydrolisaat.

  • Best Opneembare Collageen
  • 100% Gehydroliseerd
  • Grasgevoerde Runderen
  • Voor de Gewrichten, Huid, Haar & Nagels
  • Type I

Alles over Collageen Hydrolysaat

Collageen is het meest voorkomende eiwit ter wereld en van alle eiwitten in het lichaam is 30 procent collageen. Collageen wordt in al ons bindweefsel gevonden van de huid en gewrichten tot en met organen, daarom is het onderhouden hiervan erg belangrijk. De functie is het leveren van stevigheid, integriteit en structuur. Bijna iedereen heeft baat bij extra inname vanwege bovengenoemde eigenschappen. Maar zeker sporters, ouderen, mensen die herstellende zijn van een operatie of ziekte, zwangeren en mensen met een lichamelijk zware baan.

Gehydrolyseerde collageen is verder verwerkt dan gewone collageen en bestaat uit pure eiwitten met een laag moleculair gewicht. Hierdoor wordt Gehydrolyseerde collageen snel binnen enkele minuten opgenomen. Collageen hydrolysaat bevat specifieke aminozuren en aminozuurverbindingen die het lichaam goed kan gebruiken.

Collageen is geen uniforme substantie maar een grote familie van proteinen (eiwitten). Het is een groep van natuurlijk voorkomende proteinen die we vinden in dieren, vooral in het vlees en bindweefsel van zoogdieren.

Drink altijd voldoende water bij collageen!

In een gezond lichaam wordt al het collageen iedere 6 maanden compleet vernieuwd. Voor een goed functioneren ervan is het belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, juist beweegt en belast, maar vooral ook dat je voldoende water tot je neemt. In het lichaam bevindt collageen zich in een staat van materie dat tussen een vast kristal en een vloeistof zit. Het staat daarom ook wel bekend als een ‘Liquid Crystalline’ ofwel een vloeibaar kristal. Voor een goede werking is het afhankelijk van water, vandaar dat een toereikende inname zo belangrijk is.

Collageen vind je van nature bijvoorbeeld in bouillon van botten. Regelmatig bouillon trekken van botten van gezonde dieren (kan ook met vis!) en hiervan drinken is erg goed voor je. Maar de praktijk laat zien, ook bij ons in huis, dat dit niet altijd gebeurd. Een manier om toch voldoende binnen te krijgen, is door het aan te vullen met collageen poeder. Dit kun je eenvoudig verwerken in een smoothie of gewoon met een glas water innemen.

collageen-botten-bouillon

Collageen oplossen in water

Het collageen molecuul is een 'triple helix'. Deze triple helix, of een spiraal bestaande uit 3 kettingen, bestaat uit ongeveer uit 1000 glycine, 360 prolines en 300 hydroxyprolines. Door de moleculaire vorm is 'gewone' collageen niet oplosbaar in water. Het moet eerst oplosbaar gemaakt worden door een extractie proces (hydrolisatie) om gehydrolyseerd collageen te krijgen.

Gehydrolyseerd collageen is een polypeptide dat gemaakt wordt doormiddel van verdere hydrolisatie van gedenaturaliseerd collageen of gelatine. Dit proces maakt het mogelijk om een relatief lage moleculaire massa te krijgen. Hierdoor is het mogelijk om collageen hydrolysaat te laten oplossen in koud water zonder dat het een gel vormt. De verdere processen die nodig zijn bij het produceren van gehydrolyseerd collageen zijn demineralizatie, extractie van collageen naar gelatine, enzymatische hydrolysatie om collageen hydrolysaat te vormen, ionenwisseling, filtratie, verdamping, steralisatie en drogen.

Het gehydrolyseerde collageen lost wel op in koud water en heeft niet de bittere smaak die komt door het hoge gehalte aan glycine. De bittere peptiden die in normaal collageen gevormd worden zijn vrijwel afwezig in gehydrolyseerd collageen.

Gehydrolyseerd Collageen is een Revolutie

De winsten van het ontwikkelen van gehydrolyseerd collageen moeten niet worden onderschat. De nieuwe vorm maakt het mogelijk om zuivere, hoog gedoseerd en goed opneembaar collageen te verwerken in voedsel, drinken en voedingssupplementen. Het wordt vele malen beter opgenomen waardoor het door iedereen met succes gebruikt kan worden, zelfs door de meest gevoeligen. Het lichaam verwerkt het makkelijk en kan het laten oplossen in de kleinste peptiden in het bloed.

Collageen wordt gewonnen uit varkens, runderen, vissen en gevogelte. In de Verenigde Staten bestaat de gehele collageen markt uit ongeveer 40% varkenscollageen en 30% rundercollageen. In Europa ligt die verhouding anders omdat het gebruik van runderen geprefereerd wordt.

Gehydrolyseerd collageen wordt gemaakt uit dezelfde grondstoffen als voor standaard gelatine maar uiteraard met het unieke verwerkingsproces. Door verschillende uitbraken van koeienziekten is de industrie rondom collageen uit vis enorm opgekomen. Gehydroliseerd viscollageen heeft precies dezelfde eigenschappen als uit rund of varken.

great-lakes-collageen-cirkel

Snellere opname door het lichaam - blijft vloeibaar na het mengen - specifieker voor gewrichten, huid en nagels - bestaat uit peptiden

 

Wetenschappelijk onderzoek en referenties

Voor Superfoodsonline is het erg belangrijk dat jij goed geinformeerd bent en beschikking hebt tot het meeste recente wetenschappelijke onderzoek en deskundig advies. Wil je wetenschappelijke referenties en naslagwerk lezen over collageen? Mocht je meer informatie over de studies willen hebben, heb je moeite met het lezen van dit soort informatie of wil je product informatie, neem dan contact op en dan helpen we je graag verder.

Gelatine

Gelatine is de uitgekookte vorm van collageen en is afkomstig uit varken, rund, kip of vis. Collageen hydrolysaat is dus verder verwerkte gelatine waarin de eiwitten in kleinere stukjes zijn opgebroken door middel van enzymen. Hierdoor wordt het gemakkelijker opgenomen door het lichaam en verspreid het zich ook beter. Omdat collageen hydrolysaat een extra verwerkingsstap heeft ondergaan vormt het geen gel zoals gewone gelatine, maar blijft het dus vloeibaar. Je kan collageen hydrolysaat daarom makkelijker mengen met vloeistoffen.

Gelatine is voor warme bereiding en kan alleen in hete vloeistoffen opgelost worden. Het zal klonteren of hard worden als je het probeert te mengen in koude vloeistoffen.Het zorgt ervoor dat je vloeibare gerechten kunt indikken tot een gel. Dit doe je door de gelatine toe te voegen aan het gerecht als deze warm is. De gelatine lost dan volledig op en dikt het gerecht wanneer het afkoelt. En dit is geweldig omdat je met dit soort gelatine lekkernijen zoals jello, fruit snacks, gummies, panna cotta, pudding, dikke ijs en yoghurt kunt maken. Je kunt het ook gebruiken in je soepen, stoofpotjes en zelfgemaakte jus. Wil je Collageen/Gelatine gebruiken om gerechten in te dikken kun je het beste kiezen voor het Oranje Great Lakes product.

great-lakes-gelatine-cirkel

Langzamere opname - vormt een pudding na het mengen - specifieker voor de darmen - bestaat uit hele eiwitten

 

Vis Collageen - Kabeljauw

Viscollageen van Kabeljauw is een poeder van 100% collageen, wat afkomstig is van de huid en graat van de kabeljauw. Het is dus een 100% natuurlijke bron en onbehandeld. Doordat het puur collageen is, is het een hoogwaardige bron van eiwitten. Hydrolysaat betekent dat de eiwitten gedeeltelijk zijn afgebroken en daardoor heel snel door het lichaam worden opgenomen. Viscollageen hydrolysaat is een fijne witte poeder met een niet overheersende smaak. Twee eetlepels per dag is voldoende om je voeding aan te vullen met deze pure eiwitten. Eén van de aminozuren die veel wordt besproken is glycine. Dit is de meest voorkomende aminozuur in collageen en is een semi-essentieel. Dit wilt zeggen dat het lichaam hier zelf niet voldoende van aan maakt, inname van extra glycine via onze voeding is dus noodzakelijk. Het lichaam maakt zo’n 3 gram per dag aan, maar het heeft ongeveer 10 gram per dag nodig voor basisprocessen.

collageen-hydrolysaat-wilde-kabeljauw

Verschillende types collageen?

Collageen is de meest voorkomende proteine in gewervelde dieren en vormt ongeveer 25% van alle proteine. Tot op heden zijn er 27 verschillende types collageen gevonden. Type I collageen is de meest voorkomende variant, en wordt voornamelijk gevonden in huid, kraakbeen, bot en pezen. Type II collageen komt vrijwel alleen voor in kraakbeen weefsel. Type III collageen hangt heel veel af van leeftijd. Jonge huid bevat ongeveer 50% Type III, maar met de tijd zakt dit tot ongeveer 5-10%. De andere types collageen komen of in hele kleine hoeveelheden voor of zijn heel orgaan-specifiek. Van alle types collageen is Type I het meest belangrijk voor bindweefsel.

Type I is de beste keuze voor de meeste mensen en de meeste toepassingen.

Het verband tussen Collageen en Vitamine C

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de opbouw van collageen. Het functioneert hier als co-enzym en bij gebrek aan vitamine C worden instabiele collageenvezels gevormd.

planet-paleo-collageen

Wil je advies over Collageen?

Heb je vragen over Collageen? Wil je weten hoe jij Collageen het beste kan gebruiken, of welk product het beste bij jou past?
Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Meest gestelde vragen over Collageen:

Is Collageen veilig?

Collageen is een superfood dat al heel lang veilig door mensen over de hele wereld gebruikt wordt. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan met Collageen en er zijn nooit resultaten geweest die de veiligheid ter discussie stellen.

Heeft Collageen bijwerkingen en nadelen?

Collageen is zeer veilig zonder bekende bijwerkingen of nadelen. Uiteraard kan er een persoonlijke gevoeligheid bestaan waardoor je bijvoorbeeld wat darmklachten kan krijgen bij hogere doseringen. Dit is zeer zeldzaam.

Is te veel Collageen schadelijk?

Het is heel moeilijk om een te hoge dosering binnen te krijgen van Collageen, het is een veilige stof. Je lichaam is goed in staat om Collageen te verwerken en heeft in hoge doseringen ook geen toxiciteit. Echter raden wij altijd aan om volgens de gebruiksaanwijzing te handelen.

Wat is collageen en in welke weefsels komt het voor?

Collageen is ongeveer 30% van alle proteïnen binnen het lichaam. Dit zijn taaie en sterke structuren die helemaal over het lichaam worden gevonden: in beenderen, pezen en ligamenten.

Welk voedsel bevat collageen?

Collageen wordt eigenlijk uitsluitend gevonden in dieren, vooral in het vlees en de bindweefsels van zoogdieren.

Kennen jullie goede Collageen Recepten?

Zeker, een hele lekkere is dit recept.

Waar is collageen rijk aan?

Collageen is zeer rijk aan aminozuren (proline, glycine en glutamine), calcium, magnesium en fosfor.

Welke collageen is het beste?

Wij adviseren te kiezen voor de Collageen en Gelatine producten van Great Lakes.

Is collageen goed voor de huid?

Collageen is een deel van het bindweefsel dat essentieel is voor stevigheid, soepelheid en constante vernieuwing van huidcellen.

Is het effectiever om een collageen masker te gebruiken, of om collageen poeder in te nemen?

Collageen is een lijmvormende eiwitstof en vormt een hoofdbestanddeel van het bindweefsel in de huid. Ook is collageen een vezelstructuur die verantwoordelijk is voor de vastheid, elasticiteit, gladheid, hydratatie en vernieuwing van de huidcellen. Een collageenmasker is een effectieve manier om de eigen aanmaak van collageen te stimuleren.

Ook heeft collageen de eigenschap om zich te verbinden met water en houdt dus het vochtgehalte in de huid op pijl. Een collageen masker gaat vooral op de korte termijn de huidveroudering tegen.

Een collageen masker is overigens veel minder effectief wanneer de natuurlijke aanmaak van collageen verstoord of trager verloopt, zoals wanneer we ouder worden of een medische indicatie hebben. Dan is het veel effectiever om meteen een collageen hydrolisaat supplement te gebruiken, dit wordt beter opgenomen en het lichaam hoeft het zelf niet eerst om te zetten.

Wat zijn de ervaringen met Collageen?

Veel mensen gebruiken Collageen langdurig en zijn er zeer positief over. Het is voor veel toepassingen één van de meest effectieve supplementen die je kan kiezen. Je kunt op elke desbetreffende Collageen productpagina de reviews vinden die mensen hebben gegeven. We adviseren omdat te bekijken, ervaringen helpen!

Is jullie Collageen anders dan de Collageen van de Kruidvat?

Mensen vragen zich vaak af: "Waar is de beste Collageen te koop?" Wij leveren enkel de beste Collageen waarvan we elke stap in de productielijn weten. Er bestaat een behoorlijk kwaliteit verschil tussen dit soort producten. Wij garanderen je de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs.

Wanneer begin ik de effecten van Collageen te voelen?

Collageen is een voedingsmiddel en geen farmaceutisch medicijn. Dit betekend dat het langer duurt voordat de effecten beginnen op te treden. De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Collageen voelen de effecten na 6-10 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Collageen te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.

Wat is een peptide?

Een peptide is een molecuul dat bestaat uit een klein aantal aminozuren die met elkaar verbonden zijn door peptidebindingen. Peptiden staan op de ingrediëntenlijst van heel veel cosmetica en collageen supplementen. Maar wat zijn peptiden, en wat doen ze?

Peptiden die van nature in de huid zitten, zijn niet hetzelfde als de peptide die in cosmetica zitten. De peptiden in de huid zijn afkomstig van de eiwitten in de huid die zijn opgebroken door enzymen. Dit is wel het geval bij collageen hydrolysaat supplementen.

De polypeptiden zijn een soort ‘boodschappers’ voor de huidcellen. Het nemen van een collageen hydrolisaat peptide supplement levert het lichaam niet alleen alle bouwstoffen voor de natuurlijke aanmaak van collageen, maar geeft de huid ook het signaal om te beginnen met deze aanmaak, waardoor de huid voller en steviger wordt.

Collageen met vitamine C?

Vitamine C is essentieel voor de productie van collageen. Daarnaast is vitamine C ook een antioxidant die de vorming van rimpels tegengaan.