Alle Kruiden bij Superfoodsonline

ayurveda-kruiden-lijn

Kunst van het leven: Ayurvedische Kruiden Fytotherapie

Ayurvedische geneeskruiden waren vroeger alleen in India bekend, maar tegenwoordig worden ze steeds meer toegepast. Bij Superfoodsonline kun je ook ayurvedische kruiden kopen.

Ayurveda betekent letterlijk ‘de wetenschap of kunst van het leven’. Ayus is een Sanskriet term voor ‘leven’ en Veda staat voor ‘wetenschap’ of ‘kunst’.

Ayurveda komt oorspronkelijk uit India, maar heeft zich gedurende de eeuwen verspreid over Egypte, Griekenland, Rome, Tibet, China, Rusland en Japan. Ayurveda is vermoedelijk de oudste holistische geneeskunst van de wereld. Volgens schattingen is Ayurveda zo’n 5000 jaar oud.

Het herstel van de Tridosha

Volgens de ayurvedische geneeskunde zijn er drie specifieke bio-energetische krachten (dosha’s) in ons lichaam werkzaam. De drie krachten (tridosha's) zijn vata, de kracht van beweging, pitta, de kracht van transformatie en kapha, de kracht van structuur. De Ayurvedische geneeskunde gaat ervan uit dat deze drie energetische krachten de vijf elementen waaruit wij bestaan (aarde, water, vuur, lucht en ether) beinvloeden.

De balans en unieke combinatei van deze vijf elementen en drie krachten bepaald mede onze gezondheid. Deze balans en harmonie kan uiteraard verstoord worden waardoor symptomen en ziekten kunnen ontstaan. Door het gebruik van ayurvedische therapie en ayurvedische kruiden en voeding kan de balans hersteld worden.

Het lichaam in balans

Deze vorm van suppletie is volledig ingericht op het in balans brengen van het lichaam. Ayurveda doet een beroep op het zelfregulerend en daardoor zelfherstellend vermogen van de mens. Het gebruik van kruiden in ayurveda kun je op 2 manieren toepassen: in de keuken (en dus in je voeding) of als een supplement. Medicinale kruiden worden voor een korte of langere periode genomen in geval van klachten. De meeste kruiden hebben een bepaalde voedingswaarde in het dieet en kunnen tegelijkertijd een medicinale waarde hebben. Sommigen Ayurvedische kruiden staan ook bekend als keukenkruiden, zoals kaneel, peper, gember, kurkuma, komijn, kruidnagel of nootmuskaat.

Ayurvedische kruiden worden over het algemeen ingenomen door de dosering op te lossen in een glas handwarm water. Je kunt deze oplossing eventueel ook nog zoeter maken met een lepel honing. Mocht je de smaak toch lastig vinden dan kun je ook overwegen om je eigen capsules te maken.

Gezondheid in Balans: Ayurvedische voeding

Om ons lichaam optimaal te verzorgen is volgens de ayurveda niet alleen de kwaliteit van de voeding belangrijk, maar ook het functioneren van ons spijsverteringssysteem. Qua voeding is het belangrijk ervoor te zorgen dat deze rijk is aan groente, fruit en vette vis. Geen suiker en witte meelproducten en geen bewerkte voedingsmiddelen. Een voedingspatroon zoals het Voedingscentrum aanraadt, is ver beneden peil. Deze is te arm aan essentiële voedingsstoffen. Zelfs wanneer de adviezen van het Voedingscentrum nauwkeurig worden opgevolgd, leidt dit tot vele voedingstekorten. Dit is de conclusie van de Nederlandse Gezondheidsraad én het Voedingscentrum zelf.

Ayurvedische aanbevelingen:

groen-vinkje   eet geen suiker en witte meelproducten zoals pasta en brood (wel volkoren)
groen-vinkje   drink geen frisdrank (ook geen light-varianten)
groen-vinkje   drink geen vruchtensappen
groen-vinkje   eet geen gefrituurd eten en fastfood
groen-vinkje   drink geen/weinig alcohol
groen-vinkje   eet veel verse groente en fruit (groente zo kort mogelijk koken)
groen-vinkje   eet geen zogenaamd gezonde cruesli en andere bekende broodvervangers
groen-vinkje   zorg voor hogere inname van omega-3
groen-vinkje   zorg voor lagere inname van omega-6 (zonnebloemolie, chips, koekjes, maaltijdsalades met saus)
groen-vinkje   gebruik echte boter, olijfolie en ongeraffineerde kokosolie
groen-vinkje   gebruik géén halvarines/margarines en ook géén Becel Proactiv
groen-vinkje   kook niet op een te hoge temperatuur
groen-vinkje   drink veel water, groene thee of kruidenthee
groen-vinkje   eet zoveel mogelijk onbewerkte voeding
groen-vinkje   eet zoveel mogelijk biologisch

chinese-kruiden-lijn

Chinese kruiden: Denken vanuit de plant

Chinese kruidengeneeskunde gaat uit van de eigenschappen van de plant. Deze eigenschappen kunnen een belangrijke werking hebben voor de ondersteuning van het lichaam. De Chinese kruiden worden ingezet om het lichaam in balans te brengen. In de oudheid werden deze kruiden al gebruikt, zowel als geneesmiddel bij bestaande klachten als preventief.

Chinese kruiden vormen een belangrijk onderdeel van de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde). Chinese kruiden worden ingezet om te genezen en de gezondheid te ondersteunen, en preventief om gezondheidsklachten te voorkomen. De Chinese geneeskunde bestaat uit enkele kruiden en kruidenformules die ingenomen worden als granulaat, in capsules of tabletvorm.

Een Chinese kruidenformule bestaat gemiddeld uit meerdere ingredienten. De werkzame bestanddelen zitten meestal in een deel van de plant, zoals: de bloem, de wortel, de schors, de bladeren of de stengel. Vergeleken met de westerse kruidengeneeskunde, waar over het algemeen met slechts één enkel kruid behandeld wordt, is de Chinese kruidengeneeskunde een verfijnd en ingenieus systeem.

Yin & Yang: Chinese Kruiden en Voeding

Binnen de Traditioneel Chinese Geneeskunde is voedsel niet alleen belangrijk als bron van voedingstoffen, het is tevens ook het medicijn om klachten en symptomen te bestrijden. TCM therapeuten vragen altijd naar voedingsgewoontes en geven voedingsadviezen. Voedingsmiddelen hebben volgens TCM invloed op je energie. Alle voedingsmiddelen worden ingedeelt yin of yang en de bedoeling is dat die twee in balans blijven. Net als bij de Ayurvedische geneeskunde geldt voor TCM dat ieder mens een geheel unieke manier heeft om voedsel te verwerken. Vaak zijn voedingsadviezen dan ook een individueel advies.

amerikaanse-kruiden-lijn

Alle Kruiden

Heb je vragen over Kruiden? Stel ze hier gerust.

Terug naar Keuzehulp

payment-methods

Gratis retourneren | Privacy & Cookies | Algemene voorwaarden | Disclaimer

©2019 Superfoodsonline