Alles over Enzymen

Enzymen zijn katalysatoren die chemische reacties versnellen. Ze worden geproduceerd door levende cellen en worden gebruikt om voedsel af te breken. Op deze pagina vind je alles over de Enzymen, de werking, ervaringen en bijwerkingen. Als je wil weten wat Enzymen is, waarom mensen het als supplement nemen, en of het een voordeel voor je kan hebben, dan wil je deze pagina lezen.

Wat zijn Enzymen?

Enzymen zijn katalysatoren die chemische reacties versnellen. Ze worden geproduceerd door levende cellen en worden gebruikt om voedsel af te breken voor energie en om nieuwe stoffen te maken. Het woord "enzym" komt van een Grieks woord dat "in gist" betekent.

Enzymen bestaan al meer dan 3 miljard jaar. Ze waren aanwezig in de eerste organismen die op aarde verschenen, waardoor ze de toen beschikbare voedselbronnen konden uitputten. Enzymen komen voor in dieren, planten, bacteriën en schimmels.

Een van de belangrijkste enzymen is bijvoorbeeld amylase, dat zetmeel afbreekt tot suikermoleculen.

wat is enzymen?
wat doet enzymen?

Hoe werken Enzymen?

Enzymen zijn een zeer belangrijke biologische katalysator in het proces van cellulaire reacties. Ze versnellen reacties door met specifieke moleculen te werken en te reageren op hun chemische structuur om een verandering teweeg te brengen.

Enzymen kunnen voor bijna elke soort reactie worden gebruikt, van het afbreken van voedsel in je maag tot het produceren van complexe chemicaliën die vervolgens in cellen worden opgeslagen. Chemische reacties vinden plaats op moleculair niveau, vaak in water.

De oppervlaktespanning van watermoleculen zorgt ervoor dat ze aan elkaar blijven kleven, waardoor deze kleine moleculen in verschillende vormen worden getrokken die met elkaar kunnen reageren.

Vraag je eerst het volgende af voordat je een product aanschaft:

  • Welke specifieke enzymen zitten in het product?
  • Hoeveel enzymen zitten in het product?
  • Kunnen de capsules het maagzuur overleven?
  • Welke hulpstoffen zijn er gebruikt?

Het is belangrijk om een supplement te kiezen waarin de enzymactiviteit(en) in FCC-eenheden zijn vermeld, zodat de activiteit gestandaardiseerd is. Kennis over de minimaal vereiste activiteit ontbreekt tot op heden. Hoogwaardige enzymsupplementen bevatten enzymen die binnen een bepaald pH-bereik stabiel van structuur en functie blijven en bevatten geen stoffen die de enzymactiviteit remmen.

enzymen kiezen
enzymen

Enzym supplementen

Enzymsuppletie kan in bepaalde gevallen nuttig zijn om de spijsvertering te ondersteunen. De enzymen zijn afkomstig van dieren (varkens, koeien), planten (ananas, papaja) of micro-organismen (bacteriën, schimmels).

Enzympreparaten met pancreasenzymen worden gebruikt als supplement (pancreatine) bij mensen die zelf weinig of geen pancreasenzymen aanmaken. Dit wordt exocriene pancreasinsufficiëntie genoemd en wordt veroorzaakt door aandoeningen van de pancreas.

Een enzymtekort kan echter naast pathologie ook andere oorzaken hebben. Zo is het tijdstip waarop de maaltijd wordt geconsumeerd van invloed op de enzymsecretie: 's avonds laat eten kan leiden tot een verminderde afgifte.

Een hoge inname van verwerkte koolhydraten, transvetten, vlees en alcohol, en een lage inname van enzymbevattende plantaardige voedingsmiddelen kunnen ook leiden tot enzymdeficiëntie.

Lactose en intollerantie

Lactose-intolerantie, de splitsing van melksuiker (lactose) in glucose en galactose, vereist het enzym lactase, dat in de wand van de dunne darm wordt aangemaakt. Lactase-activiteit is het hoogst bij zuigelingen en neemt daarna af. Sommige mensen verliezen het vermogen om lactase geheel of gedeeltelijk te produceren na het derde levensjaar.

Hierdoor ontstaat kooldioxide en waterstofgas dat pijnlijke krampen, een opgeblazen gevoel en diarree kan veroorzaken. Het waterstofgas wordt opgenomen in het bloed en uitgeademd via de longen. Lactose-intolerantie kan worden vastgesteld met een waterstofademtest.

Lactasesuppletie vermindert de symptomen van lactose-intolerantie en de hoeveelheid uitgeademd waterstofgas.

enzymen kiezen
enzymen

Gluten en intollerantie

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe (inclusief spelt), rogge en gerst. Gluten is rijk aan het aminozuur proline en daardoor moeilijk verteerbaar. Enzymsuppletie kan de glutenvertering verbeteren bij mensen met een glutengevoeligheid.

Verschillende glutenafbrekende enzymen zijn geïdentificeerd in bacteriën, schimmels en planten, waaronder verschillende eiwitsplitsende enzymen. Deze enzymen helpen bij de vertering van proline-rijke peptiden in gluten. Glutengevoeligheid komt veel voor en kan variëren van zware tot een milde overgevoeligheid voor gluten. Deze overgevoeligheid kan zich uiten in winderigheid, buikpijn, diarree of constipatie .

Van eiwitsplitsende enzymen afgeleid van de schimmel Aspergillus niger is aangetoond dat het gluten in het maagdarmkanaal kan afbreken. Suppletie met glutenverterende enzymen verbeteren de spijsverteringsklachten van mensen met een glutenintolerantie.

Dosering en gebruik

Voor alle enzymen in supplementvorm wordt de dosering niet uitgedrukt in milligram of microgram zoals gebruikelijk is bij voedingssupplementen. Het gewicht zegt niets over de activiteit van het enzym, dus de snelheid waarmee het betreffende enzym substraat omzet. De enzymactiviteit wordt aangegeven in eenheden (eenheden) voor elk enzym.

De Food Chemicals Codex (FCC) is de geaccepteerde standaard voor het meten van enzymactiviteit. De enzymactiviteit van proteasen wordt uitgedrukt in HUT (hemoglobine-eenheden) of SAPU (spectrofotometrische zuurprotease-eenheden), die van amylase in DU (dextriniserende eenheden) en de activiteit van het glutenverterende enzym prolyl-oligopeptidase wordt uitgedrukt in PPI (protease picomole).

Een enzympreparaat moet vlak voor of tijdens een maaltijd worden ingenomen om het contact met het voedsel te vergroten. Enzymen worden als veilig beschouwd en hebben nauwelijks bijwerkingen.

De enzymen kiezen die bij je passen

Er zijn vele verschillende soorten enzymen met ieder een eigen toepassing. Welke kan je dan het beste kiezen in jouw persoonlijke situatie?

De Verschillende Enzymen

Deze enzymen (proteasen) zoals bromelaïne en papaïne breken voedseldeeltjes af. Doordat de afbraak tot elementaire voedingsstoffen al grotendeels in de maag plaatsvindt, blijven de darmen gespaard en hebben voedselintoleranties minder kans zich te manifesteren.

De vezelsplitsende enzymen, zoals cellulase, zijn belangrijk om de vertering van vezels in onze voeding mogelijk te maken.

Om koolhydraten te verwerken zijn bepaalde enzymen nodig, waaronder amylase. Een belangrijk koolhydraat-splitsend enzym dat in de mondholte met voedsel wordt gemengd en ook in de alvleesklier wordt gevormd.

Koolhydraten worden afgebroken tot enkelvoudige suikers, zoals druivensuiker. Eiwitten worden afgebroken tot aminozuren. Bij het omzetten van vet in vetzuren, verandert gal het vet in kleine druppeltjes, zodat de vetsplitsende enzymen een groter oppervlak hebben om op het vet in te werken.

Lactase is een enzym dat fungeert als een hulpmiddel bij het verteren van lactose.

payment-methods

Gratis retourneren | Privacy & Cookies | Algemene voorwaarden | Disclaimer

payment-methods

facebook
instagram
pinterest

©2012 - 2024 Superfoodsonline