Rhodiola rosea

Alles over Rhodiola Rosea (Rosavine & Salidroside)

Rhodiola is de belangrijkste adaptogeen, inzetbaar bij stress. Op deze pagina vindt je alles over Rhodiola, de werking, ervaringen en bijwerkingen. Onderaan vindt je alle Rhodiola poeder en supplementen duidelijk vergeleken.

Wat is Rhodiola Rosea?

Rhodiola komt oorspronkelijk voor in koude, bergachtige gebieden van noordelijk Amerika, Noordoost Europa en Noord-Azië. Deze gebieden kenmerken zich vaak door extreme weersomstandigheden en een vrij hard klimaat. In deze geografische gebieden, worden de wortels traditioneel gebruikt om zich te weren tegen psychische stress. Rhodiola rosea wordt ook wel Rozenwortel, Rozenkruid of Wonderwortel genoemd. Rhodiola is, naast Ashwagandha, waarschijnlijk de meest onderzochte adaptogenen. Er zijn tot nu toe meer dan 200 verschillende soorten rhodiola gevonden, waarvan ten minste 20 varianten gebruikt worden in traditionele geneeswijzen.

Het medicinaal gebruik van rhodiola kent een eeuwenoude geschiedenis, een sterke wetenschappelijke opleving en een tegenwoordig een snel toenemende populariteit. Rhodiola heeft biologische actieve bestanddelen die van invloed kunnen zijn op het fysiek, mentaal en emotioneel welbevinden. Als adaptogeen beschikt Rhodiola over bewezen werkzaamheid bij het verbeteren van de stemming, mentale weerbaarheid en het fysieke uithoudingsvermogen.

Voordelen, toepassingen en werking:

 • Sterk adaptogeen
 • Gaat vermoeidheid tegen*
 • Is goed voor de hersenen*
 • Uitstekend in stress-situaties*
 • Verhoogt de weerbaarheid*
 • Draagt bij aan een normaal aanpassingsvermogen*

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze veiligheidspagina.

Top Keuze: Golden Naturals Ashwagandha & Rhodiola Complex

Golden Naturals Ashwagandha & Rhodiola Complex is een product van de hoogste kwaliteit, met een gepantenteerd Ashwagandha extract (KSM 66®) wat de geestelijke veerkracht versterkt. De Rhodiola, gestandaardiseerd op 3% rosavine en 1% salidroside, zorgt voor evenwichtigheid in stress situaties.

 • KSM 66® Ashwagandha
 • Rhodiola extract
 • 3% rosavine en 1% salidroside
 • Met Biopirine
 • Uitstekend bij stress en gemoedstoestand

> Product informatie           > Merk informatie

Waar is Rhodiola goed voor? Hoewel er meer dan 20 verschillende soorten Rhodiola zijn, bevat alleen Rhodiola Rosea alledrie actieve rosavine-bestanddelen. De rhizoma en radix van rhodiola bevatten fytosterolen, organische zuren, flavonoïden, glycosiden, vetten, fenolen en sporen van etherische oliën met maar liefst 86 bestanddelen, waarvan de monoterpenen de meest overheersende zijn. De fenylpropanoïden rosavine, rosarine, rosine en rosiridine zijn typische componenten, die kenmerkend zijn voor Rhodiola, en die samen met de glycoside salidroside in de extracten worden gestandaardiseerd vanwege de farmaceutische werkzaamheid. De natuurlijke verhouding tussen de rosavines en salidroside is naar schatting 3 staat tot 1.

Een andere, waargenomen eigenschap van adaptogenen zoals rhodiola, is de regulerende werking bij en na een stressrespons. De adaptieve eigenschappen komen voornamelijk van rosavin, salidroside en tyrosol.

De plant Rhodiola rosea werkt als adaptogeen; het laat lichaam en geest zich aanpassen aan extreme situaties. Bij stressvolle omstandigheden kan Rhodiola de hormonale reacties van het lichaam reguleren. Het verbetert de werking van signaalstoffen in de hersenen en het zenuwstelsel. Zo kan Rhodiola onder meer het gehalte van dopamine en het gelukshormoon serotonine in de hersenen verhogen.

Rhodiola wordt vooral ingezet bij vermoeidheid en bij stressvolle omstandigheden. Ook sporters kunnen veel baat hebben bij het gebruik van Rhodiola: het uithoudingsvermogen verbetert en gebruikers herstellen sneller na zware lichamelijke of geestelijke inspanning.

Wetenschappelijk onderzoek en referenties

Voor Superfoodsonline is het erg belangrijk dat jij goed geinformeerd bent en beschikking hebt tot het meeste recente wetenschappelijke onderzoek en deskundig advies. Wil je wetenschappelijke referenties en naslagwerk lezen over Rhodiola? Mocht je meer informatie over de studies willen hebben, heb je moeite met het lezen van dit soort informatie of wil je product informatie, neem dan contact op en dan helpen we je graag verder.

Dosering en gebruik

 • Een algemene dosering = 1 x daags 500 mg Rhodiola extract gestandaardiseerd op 3% Rosavin en 1% Salidroside
 • Als adaptogeen = 2 x de hoeveelheid als bij algemene dosering wordt geadviseerd
 • Bij vermoeidheid = 1 x daags 500 mg gestandaardiseerd zoals boven genoemd

Rhodiola wordt vaak samen gebruikt met:

Supplementen met soortgelijke effecten worden vaak gecombineerd met Rhodiola voor sneller en nog sterker effect. Voor een goede combinatie kijk je naar Ashwagandha, Maca en Lion's Mane.

Hoe wordt Rhodiola op kleine schaal verbouwd?

Hoe wordt Rhodiola op grote schaal verbouwd?

Meest gestelde vragen over Rhodiola:

Is Rhodiola veilig?

Rhodiola is een superfood dat al heel lang veilig door mensen over de hele wereld gebruikt wordt. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan met de Rhodiola wortel en er zijn nooit resultaten geweest die de veiligheid ter discussie stellen. Het gebruik van supplementen met Rhodiola rosea is veilig, zelfs bij hoge doseringen.

Heeft Rhodiola bijwerkingen en nadelen?

Het is af te raden om Rhodiola te combineren met medicijnen die de hersenstofwisseling beïnvloeden, zoals anti-depressiva. Cytochroom P 450 is in de lever betrokken bij metabolisatie en oxidatie van endogene en xenobiotische stoffen, zoals synthetische medicijnen. CYP 2C9 is een enzym dat een onderdeel uitmaakt van dit systeem. Rhodiola kan de activiteit van CYP2C9 beïnvloeden.

Rhodiola en slapen

Veel mensen vragen zich af of je nog wel goed kunt slapen na het gebruik van Rhodiola. Rhodiola geeft energie, maar stimuleert niet zoals cafeïne dat doet. Door de verbeterde stressrespons na gebruik van Rhodiola gaan mensen juist beter slapen, slapen ze makkelijker in en voelen zich uitgeruster.

Wat zijn de ervaringen met Rhodiola?

Veel mensen gebruiken Rhodiola langdurig en zijn er zeer positief over. Het is voor veel toepassingen één van de meest effectieve supplementen die je kan kiezen. Je kunt op elke desbetreffende Rhodiola productpagina de reviews vinden die mensen hebben gegeven. We adviseren omdat te bekijken, ervaringen helpen!

Is jullie Rhodiola anders dan de Rhodiola van de Kruidvat en de Tuinen?

Mensen vragen zich vaak af: "Waar is de beste Rhodiola te koop?" Wij leveren enkel de beste Rhodiola waarvan we elke stap in de productielijn weten. Er bestaat een behoorlijk kwaliteit verschil tussen dit soort producten. Wij garanderen je de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs.

Wanneer begin ik de effecten van Rhodiola te voelen?

Hoe snel werkt Rhodiola? Rhodiola is een voedingsmiddel en geen farmaceutisch medicijn. Dit betekend dat het langer duurt voordat de effecten beginnen op te treden. De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Rhodiola voelen de effecten na 3-6 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Rhodiola te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.