Wat is Kaneel?
Kaneel is een specerij die al eeuwen wordt gebruikt. Het komt uit de binnenbast van een boom en was ooit zo waardevol dat het als betaalmiddel werd gebruikt. Nu wordt kaneel het meest gebruikt bij het bakken, wat de smaken van veel gerechten kan versterken.
Er zijn twee hoofdsoorten kaneel: Ceylon en Cassia. Ceylon is te onderscheiden van cassia door de fijnere, dunnere strengen van de bast van de plant.
Dosering
Gebaseerd op practice based evicence (toepassing in de praktijk), kan kaneel worden geadviseerd in een dosering variërend van 3 tot 10 gram per dag. Als onderhoud kan het gebruik van enkele grammen per dag volstaan. Bij intensieve inspanning en therapeutische doeleinden kunnen hogere doseringen gebruikt worden, daarbij rekening houdend met de persoon, interacties, indicatie etc.
Bijwerkingen
Hoewel kaneel een superfood is, kan het de bloedsuikerspiegel verlagen. Wees voorzichtig bij het gebruik van kaneel bij diabetespatiënten omdat het de glucoseverlagende effecten van insuline of andere orale bloedglucoseverlagende middelen kan versterken.
Login and Registration Form
Log In