Alles over Paddestoelen Poeder & Supplementen

Paddestoelen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de superfoods en supplementen. Ze bezitten vele eigenschappen en zijn voor vele toepassingen inzetbaar. Op deze pagina vind je alles over Paddestoelen, de werking, ervaringen en bijwerkingen. Onderaan vind je alle Paddestoelen categorieën, met uitleg over elk.

Reishi: De Lingzhi Paddenstoel

Reishi, ook wel bekend als Lingzhi 'de paddenstoel van de onsterfelijkheid', werd voor het eerst beschreven door Huangdi, de Gele Keizer, in zijn beroemde boek over Chinese traditionele geneeskunde.

De Reishi paddenstoel wordt al meer dan 2000 jaar traditioneel gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen. Meer recentelijk hebben ook honderden wetenschappelijke studies dit effect bevestigd*. De onderzoeken lieten zien dat Reishi bestond uit hoog actieve beta-1,3-glucanen (beta-glucan) met het vermogen om de natuurlijke immuunsysteem* van ons lichaam aanzienlijk te versterken door de activatie van de immuuncellen.

Daarnaast werd er gevonden dat er secundaire metabolieten, de triterpenen, in significant hoge hoeveelheden in de Reishi paddestoel zat. Reishi draagt bij aan de normale werking van de bloedvaten en het immuunsysteem*.

reishi

Mycelium: Het begin van elke Paddestoel

Paddestoelen bestaan meer dan 90% in de levenscyclus als mycelium (zwamvlok). Mycelium is het netwerk van alle draden van een schimmel, die meestal onder de grond zitten. Bij parasitaire plantenschimmels zoals bijvoorbeeld cordyceps zitten de vooral tussen de cellen van de gastheer zelf. Omdat paddestoelen zelf geen energie kunnen produceren door fotosynthese (zoals planten), moet het mycelium actief voedingstoffen uit de omgeving opnemen en omzetten in metabolieten die de paddestoel kan gebruiken om te leven. Deze eigenschap van mycelium is verantwoordelijk voor de hoog enzymatische activiteit en werkzaamheid van paddestoelen.

Hericium

Hericium: De Japanse Berg Priester

Hericium (Hericium erinaceus), ook wel 'berg priester' in Japan genoemd, wordt al een lange tijd gebruikt als algemeen herstellend en ondersteunend voor de functies van de geest*.

De paddenstoel heeft een opmerkelijke vorm dat doet denken aan het prachtige en imposante bos manen van een gezonde mannetjesleeuw.

Hericium en de hersenen

Hericium ondersteunt de lichaamseigen groei functie NGF (nerve growth factor)*. Deze neuropeptiden zijn verantwoordelijk voor de groei, behoud en proliferatie van neuronen en myeline in de hersenen.

Chaga: Diamant van het Woud

Chaga (Inonotus obliquus) komt uit Scandinavië en groeit op de berkenboom. Een berk bevat de triterpenoide betuline. Chaga zuigt de betuline uit de boom en zet het om in inotodiol, trametenolizuur en betulinezuur. Dit zijn de werkzame stoffen waar mensen Chaga voor gebruiken. De paddenstoel wordt in de winter geoogst wanneer de actieve ingrediënten op hun sterkst aanwezig zijn.

Chaga en de wetenschap

Chaga bevat heel veel verschillende werkzame stoffen, zoals antioxidanten, vitaminen, mineralen, fenolen en enzymen. De stoffen in Chaga hebben een hele hoge ORAC score en bevatten veel SOD (superoxide dismutase).

reishi?

SOD enzymen

Superoxide dismutase is een essentieel enzym dat zuurstofradicalen in organismen 'opruimt'. De reactie die het enzym versnelt is voor zover bekend de allersnelste in de biochemie. SOD (superoxidedismutase) bestaat binnen en buiten cel membranen en is een lichaamseigen antioxidant. Het speelt een cruciale rol in het verwijderen van vrije-radicalen en het verminderen van oxidatieve stress. Het nemen van alleenstaande SOD supplementen is in de praktijk niet heel effectief omdat het snel gedeactiveerd wordt door zuren en enzymen in onze maag. SOD uit paddestoelen wordt wel goed opnemen en verwerkt omdat het ons lichaam binnenkomt in een stabiele matrix.

Four Sigmatic Mushroom Coffee

Iedereen heeft het over Four Sigmatic

Niet alleen effectief. Maar ook heel lekker!

Ken jij het al?

Meer informatie

Cordyceps: Winterworm Zomergras

De Chinezen noemen Cordyceps de winterworm zomergras (de worm in de winter wordt een plant in de zomer). In het wild groeit de paddenstoel uit de rups van een nachtvlinder die dit niet overleeft. De rupsen leven ondergronds in het hooggebergte van Zuidwest-China en Tibet. Tegenwoordig is wilde cordyceps erg zeldzaam.

Er is een plantaardige voedingsbodem ontwikkeld die bestaat uit bruine rijst, soja en mout. De cordyceps groeit onder gecontroleerde condities op deze voedingsbodem. Een voordeel van gekweekte cordyceps is dat het geen zware metalen bevat, wat in wilde cordyceps meestal wel het geval is.

Cordyceps is een verzamelnaam voor Cordyceps sinensis en Cordyceps militaris. Beide soorten bevatten van de nature polysacchariden en nucleoside analogen, waarvan de belangrijkste cordycepine (3'-deoxyadenosine) is.

cordyceps
agaricus

Agaricus: Paddenstoel van de Zon

Agaricus (Agaricus blazei murill) is een zwammensoort uit de familie Agaricaceae. Hij is ook bekend als Amandelpaddenstoel (vanwege de amandelsmaak), Cogumelo do Sol (paddenstoel van de zon), Cogumelo de Deus (Gods paddenstoel), Cogumelo de Vida (paddenstoel des levens) en Agarikusutake.

Agaricus blazei murill komt in het wild voor in Californië. Daarnaast komt hij gecultiveerd voor in Hawaï, Groot-Brittannië, Nederland, Israël, Taiwan en Brazilië.

Er worden op dit moment veel studies wetenschappelijke studies gedaan naar de immuunsysteem* ondersteunende eigenschappen, een toepassing waarvoor Agaricus in Japan en China al heel lang gebruikt wordt.

Mycorrhiza

Paddenstoelen hebben geen fotosynthese. Ze leven in symbiose met bomen en planten. De schimmeldraden van de paddenstoelen omhullen de boom- en plantenwortels. Dit noemt men mycorrhiza. De paddenstoel voorziet zijn partner van water en mineralen en de ander voorziet de paddensteoelen van glucose en saccharose.

Shiitake: Hemels Ruikende Paddenstoel

Shii-take (Lentinula Edodes) behoort tot de lekkerste eetbare paddenstoelen in de wereld. Het wordt door diverse chefkoks beschouwd als delicatesse. Deze Japanse lekkernij heeft verscheidene medicinale kwaliteiten.

Boordevol gezonde stoffen

De shii-take paddestoel zit vol met beta-glucanen die de productie van B-cellen en T-cellen activeren.

Verder bevat het de alkaloïde eritadenine (een verbinding die een enzym remt dat betrokken is bij de productie van cholesterol), (B1, B2, B3, B5, B6, B11) en lignanen.

shiitake

Wat is het nou? Paddenstoel of Paddestoel?

Volgens de officiële spelling is paddenstoel de correcte vorm. Echter, bijna iedereen zegt en schrijft paddestoel. De verwarring tussen paddenstoelen of paddestoelen bestaat al zo lang dat het wel of niet schrijven van de tussen-n vaak als een vrije keuze beschouwd wordt.

maitake

Maitake: Japanse Eikhaas

Maitake (Grifola frondosa) is mega populair en wordt nu al veel cultiveert op zaagsel substraten. In de 90e jaren hebben Japanse wetenschappers, onder leiding van Dr. Hiroki Nanba, wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd dat demonstreerde dat de activiteit van Maitake beta-glucanen een immuunsysteem versterkend effect hadden*. Uit dat onderzoek vloeide het nu beroemde D-Fractie (D-fraction) geconcentreerde beta-glucaan.

Zeer rijk aan nutriënten

Maitake, ook 'eikhaas' genoemd, is een uiterst voedzame paddestoel en van nature rijk aan wateroplosbare vezels, mineralen (zink, koper, kalium), vitamine D, B1, B2, B3, fosfolipiden en tal van aminozuren. Een speciale voedingstof in Maitake is stearinezuur (octadecaanzuur), een lange keten verzadigd vetzuur dat vrijwel alleen in dierlijk vet voorkomt. Dit maakt Maitake een fantastische veganistische bron van gezonde vetten .

Coriolus Versicolor: Beroemde Elfenbankje

Coriolus versicolor, ook wel Elfenbankje (Tramestes Versicolor of Turkey Tail) is een paddenstoel die in de Chinese en Japanse geneeskunde al duizenden jaren gebruikt als immuunsysteem versterker*. Tegenwoordig is het de meest voorgeschreven paddenstoel met medicinale eigenschappen.

De werkzame stoffen in Coriolus zijn de polysaccharide Kureha (PSK) en aan proteïne gebonden polysaccharide peptiden (PSP).

coriolus

Chitine

Bij onbewerkte paddenstoelen bestaat het cytoskelet uit chitine. Chitine is een cellulosederivaat die verantwoordelijk is voor de stabiliteit en buigzaamheid van de paddenstoel. Chitine is voor ons niet opneembaar omdat in ons maagdarmkanaal het enzym chitinaze niet voorkomt. Chitinaze is essentieel om chitine te kunnen afbreken.

De werkzame bestanddelen komen voor ons beschikbaar via bereiding met heet water, door microfijne vermaling of uiteraard extractie.

maitake

Auricularia: Oor van het Woud

De Auricularia, ook wel Judasoor, komt op veel plaatsen op de wereld voor waaronder Nederland en België. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de paddenstoel al duizenden jaren gebruikt voor de doorbloeding*. Recentelijk wetenschappelijk onderzoek naar de actieve stoffen in de Auricularia wijzen een sterke ondersteuning van de bloedvaten* aan.

Auricularia zit vol met polysacchariden, beta-glucanen en diosmine (een stof dat vaak voor de doorbloeding* ingezet wordt)

Polyporus Umbellatus: Vochtafdrijving

De Polyporus umbellatus paddenstoel is redelijk zeldzaam en groeit op de wortels van eiken- en berkenbomen. Qua vorm groeien de "bladeren" van de polyporus umbellatus over elkaar heen en vormen samen een grote bol die tot 40 centimeter in diameter kan worden.

Al in de middeleeuwen wordt de paddenstoel beschreven als diuretica* en wordt gebruikt voor het ondersteunen van de vochtafdrijving* (vooral dikke enkels/benen).

polyporus

Glycoproteine en Proteoglycanen

Glycoproteine en Proteoglycanen zijn onmisbaar voor een functionerende cel-cel-communicatie en herkenning van hun eigen cellen. Glycoproteinen die door het lichaam worden geproduceerd, zijn ummuunglobulinen, interferon en glandotrofe hormonen. Een subgroep van de glycoproteinen zijn proteoglycanen.

pleurotus

Pleurotus Ostreatus: De Oesterzwam

De oesterzwam heeft zijn Nederlandse naam te danken aan de vorm en het uiterlijk welke gelijkenis vertoont met een oester. Ze groeien in Europa ook in het wild maar de oesterzwammen die in de supermarkt te koop zijn onder condities gekweekt. Het bevat 2 soorten polysacchariden, namelijk bèta-1,3-glucaan en bèta-1,6-glucaan.

Pleurotus voor het Cholesterol

Pleurotus bevat een redelijke dosering lovastatine, een natuurlijke statine dat lijkt op de werkzame stof uit Rode Gist Rijst of de regulier voorgeschreven statine medicatie. Lovastatine is in de reguliere geneeskunde een stof die valt in de statines geneesmiddelgroep en die ingezet wordt om het cholesterol niveau te verlagen.

Poria Cocos: De Paddestoel Kokosnoot

Deze paddenstoel lijkt qua vorm op een kleine kokosnoot, vandaar de naamgeving cocos (kokos). De Poria komt voor in het oosten van China en Australië en in het zuidoosten van de Verenigde Staten. De paddenstoel groeit onder pijnbomen net als een aardappel onder de grond en grote exemplaren kunnen een gewicht bereiken van circa 10 kilogram. In tijden van schaarste bakten de Indianen in Noord Amerika een soort brood van de paddenstoel.

De Poria paddestoel heeft een brede samenstelling aan nutriënten en werkzame stoffen. Het bevat bijvoorbeeld veel polysacchariden, ergosterol, fungisterol, choline, fosfolipiden, natrium, kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink, koper.

poria

De Belangrijkste Polysacchariden

Agaricus (Blazei murill): Alfa-1,4 D-glucaan & Beta-1,6 D-glucaan

Chaga (Berkenweerschijnzwam): Beta-1,3 & 1,6 D-glucaan

Agaricus (Champignon): Beta-glucaan ABP (Agaricus bisporus polysaccaride)

Coprinus (Inktzwam): Fucogalactaan

Cordyceps: Cordycepinezuur

Coriolus versicolor (Elfenbankje): PSK (polysaccharide krestin) & PSP (polysaccharide peptide)

Maitake (Eikhaas): Grifolan & D-fractie-1,3 & 1,6 D-glucaan

Pleurotus (Oesterzwam): Pleuran

Shiitake: Lentinan & Beta-1,3 & 1,6 D-glucaan

Tremella (Trilzwam): Glucurono xylomannan

Reishi (Ganoderma): Ganoderan A, B & C

Beta-Glucaan

Glucanen, vooral de sterk vertakte 1,3 & 1,6 Beta-D-Glucanen "imiteren" de oppervlaktesctructuren van virussen en bacteriën omdat ze er zoveel op lijken. Als ze binnenkomen komt er, net als bij een infectie, een cellulair en humoraal antwoord van het immuunsysteem.

Polysaccariden zijn suikerverbindingen met meer dan 10 suikerbouwstenen. Een glucaan molecuul met 11 glucose bouwstenen heeft bijna 2000 Dalton g/mol (1 glucose molecuul = 180,16 g/mol)

Glucanen behoren net als de cytokinen (interferon & interleukinen) tot de groep BRM's (Biological Respons Modifier). Het gaat om ingrediënten die het verloop van het lichamelijke aanpassingsvermogen kunnen beïnvloeden.

tremella

Tremella Fuciformis: De Sneeuw Paddestoel voor de Huid

De Tremella paddestoel groeit vooral in tropische en subtropische streken als boompaddenstoel. Voor de toepassing als voedingssupplement wordt hij in grote getalen succesvol op een houtsubstraat gekweekt.

Als voedingssupplement heeft deze paddenstoel zeer waardevolle eigenschappen. Een bijzondere eigenschap is zijn vermogen om, vergelijkbaar met hyaluronzuur, water te binden en daardoor bij te dragen aan een gezonde en mooie huid*.

Coprinus Comatus: De Geschubde Inktzwam

In Coprinus bevinden zich 20 aminozuren, die allemaal noodzakelijk zijn voor de mens, en verantwoordelijk voor het rijke aandeel aan kalium, magnesium, ijzer, mangaan, zink, niacine (vitamine B3), riboflavine (vitamine B2) en thiamine (vitamine B1) en daarmee de gezondheid ondersteunen.

Coprinus staat bekend om z'n hoge vitamine C gehalte, het meest van alle paddestoelen. Daarnaast kan de Coprinus Comatus gebruikt worden voor het ondersteunen van de bloedsuiker*.

coprinus
tonderzwam

Tonderzwam (Tinder Fungus): De Amadou Paddestoel voor de Darmen

De paddenstoelen van de echte tonderzwam worden al sinds de prehistorie door mensen gebruikt. Zo ontdekte men in een zak van Ötzi, een 5300 jaar oude ijsmummie, een voorwerp van gevlochten schimmeldraden van de echte tonderzwam.

De tondelschimmel wordt gebruikt voor de longen, maag en heeft diuretische en antipyretische effecten. Tonderzwam paddestoel bevat bèta-glucaanrijke polysacchariden. Daarnaast heeft het andere actieve verbindingen en behoorlijk veel vezels.

De toepassingen, voordelen en werking van Paddestoelen:

✔  Reishi is goed voor het immuunsysteem*

✔  Reishi draagt bij aan de normale werking van de bloedvaten*

✔  Maitake is goed voor het immuunsysteem*

✔  Shiitake is goed voor het immuunsysteem*

✔  Tremella draagt bij aan een mooie en gezonde huid*

✔  Coprinus ondersteunt het bloedsuikermetabolisme*

✔  Agaricus draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem*

✔  Coriolus is goed voor het immuunsysteem*

✔  Auricularia is goed voor de doorbloeding*

✔  Pleurotus is goed voor het cholesterol*

✔  Poria is zeer rijk aan voedingstoffen*

✔  Cordyeps is goed voor de energie*

✔  Hericium is goed voor de hersenen en de concentratie*

✔  Chaga is uitstekend voor de spijsvertering en darmwerking*

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze > veiligheidspagina.

Meest gestelde vragen over Paddestoelen:

Paddestoelen zijn superfoods die al heel lang veilig door mensen over de hele wereld gebruikt worden. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan met paddestoelen en er zijn nooit resultaten geweest die de veiligheid ter discussie stellen.

Paddestoelen zijn zeer veilig zonder bekende bijwerkingen of nadelen. Uiteraard kan er een persoonlijke gevoeligheid bestaan waardoor je bijvoorbeeld wat darmklachten kan krijgen bij hogere doseringen. Dit is zeer zeldzaam.

Het is heel moeilijk om een te hoge dosering binnen te krijgen van Paddestoelen, het zijn veilige stoffen. Je lichaam is goed in staat om deze Paddestoelen te verwerken en heeft in hoge doseringen ook geen toxiciteit. Echter raden wij altijd aan om volgens de gebruiksaanwijzing te handelen.

Veel mensen gebruiken Paddestoelen langdurig en zijn er zeer positief over. Het is voor veel toepassingen één van de meest effectieve supplementen die je kan kiezen. Je kunt op elke desbetreffende Paddestoelen productpagina de reviews vinden die mensen hebben gegeven. We adviseren omdat te bekijken, ervaringen helpen!

Mensen vragen zich vaak af: "Waar zijn de beste Paddestoelen te koop?" Wij leveren enkel de beste Paddestoelen waarvan we elke stap in de productielijn weten. Er bestaat een behoorlijk kwaliteit verschil tussen dit soort producten. Wij garanderen je de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs.

Paddestoelen zijn een voedingsmiddel en geen farmaceutisch medicijn. Dit betekent dat het langer duurt voordat de effecten beginnen op te treden. De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Paddestoelen voelen de effecten na 3-10 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Paddestoelen te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.

payment-methods

Gratis retourneren | Privacy & Cookies | Algemene voorwaarden | Disclaimer

payment-methods

facebook
instagram
pinterest

©2012 - 2024 Superfoodsonline