Biologische en Krachtige Paddestoelen Poeder & Supplementen

Paddestoelen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de superfoods en supplementen. Ze bezitten vele eigenschappen en zijn voor vele toepassingen inzetbaar. Op deze pagina vind je alles over Paddestoelen, de werking, ervaringen en bijwerkingen. Onderaan vind je alle Paddestoelen categorieën, met uitleg over elk.

Heb je vragen over Paddenstoelen? Stel ze gerust.

 

Reishi: De Lingzhi Paddenstoel

Reishi, ook wel bekend als Lingzhi 'de paddenstoel van de onsterfelijkheid', werd voor het eerst beschreven door Huangdi, de Gele Keizer, in zijn beroemde boek over Chinese traditionele geneeskunde. Er zijn verschillende vormen van reishi beschikbaar, maar het gewei vorm, die zelden wordt gevonden in de natuur, wordt gezegd de meest krachtige te zijn.

reishi

De Reishi paddenstoel wordt al meer dan 2000 jaar traditioneel gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen. Meer recentelijk hebben ook honderden wetenschappelijke studies dit effect bevestigd*. De onderzoeken lieten zien dat Reishi bestond uit hoog actieve beta-1,3-glucanen (beta-glucan) met het vermogen om de natuurlijke immuunsysteem* van ons lichaam aanzienlijk te versterken door de activatie van de immuuncellen. Daarnaast werd er gevonden dat er secundaire metabolieten, de triterpenoiden, in significant hoge hoeveelheden in de Reishi paddestoel zat. Reishi draagt bij aan de normale werking van de bloedvaten en het immuunsysteem*.

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze veiligheidspagina.

De beroemde gewei vorm

Het Gewei vorm: het gewei van de paddenstoel. Gewoonlijk groeit de dop bovenop maar door bepaalde omstandigheden blijft deze groeien in de vorm van een gewei. In de natuur, ze zijn zeer zeldzaam en in de Chinese traditie zijn ze het meest gewild. Volgens paddestoel goeroe Paul Stamets, bevat deze vorm de hoogste concentratie van de actieve ingrediënten.

 

Mycelium: Het begin van elke Paddestoel

Paddestoelen bestaan meer dan 90% in de levenscyclus als mycelium (zwamvlok). Mycelium is het netwerk van alle draden van een schimmel, die meestal onder de grond zitten. Bij parasitaire plantenschimmels zoals bijvoorbeeld cordyceps zitten de vooral tussen de cellen van de gastheer zelf. Omdat paddestoelen zelf geen energie kunnen produceren door fotosynthese (zoals planten), moet het mycelium actief voedingstoffen uit de omgeving opnemen en omzetten in metabolieten die de paddestoel kan gebruiken om te leven. Deze eigenschap van mycelium is verantwoordelijk voor de hoog enzymatische activiteit en werkzaamheid van paddestoelen.

 

Lion's Mane: De Japanse Berg Priester

Lion's Mane (Hericium erinaceus), ook wel 'berg priester' in Japan genoemd, wordt al een lange tijd gebruikt als algemeen herstellend en ondersteunend voor de functies van de geest*. De paddenstoel heeft een opmerkelijke vorm dat doet denken aan het prachtige en imposante bos manen van een gezonde mannetjesleeuw.

lions-mane

Lion's Mane en de hersenen

Lion's mane ondersteunt de lichaamseigen groei functie NGF (nerve growth factor)*. Deze neuropeptiden zijn verantwoordelijk voor de groei, behoud en proliferatie van neuronen en myeline in de hersenen.

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze veiligheidspagina.

 

> Alle informatie over Lion's Mane Hericium

Chaga: Diamant van het Woud

Chaga (Inonotus obliquus) komt uit de noordelijke regionen van Scandinaviëen groeit op de berkenboom. Een berk bevat de precursor (voorloper) triterpenoide betuline (betulin). Chaga zuigt de betuline direct uit de boom en zet het om in inotodiol, trametenolizuur en betulinezuur. Dit zijn de werkzame stoffen waar mensen het voor Chaga gebruiken. De paddenstoel wordt in de winter geoogst wanneer de actieve ingrediënten op hun sterkst aanwezig zijn. De 'diamant van het woud' wordt door het Ainuvolk van Oost-Azië al minstens 600 jaren gebruikt, misschien zelfs langer. Chaga helpt bij stijve spieren*, ondersteunt het immuunsysteem* en helpt de spijsvertering*.

chaga

Chaga en de wetenschap

Chaga bevat heel veel verschillende werkzame stoffen, zoals antioxidanten, vitaminen, mineralen, fenolen en enzymen die heel goed te gebruiken zijn voor krachtige thee en tincturen. De stoffen in Chaga hebben een hele hoge ORAC score (oxygen radical absorbance capacity) en bevatten veel SOD (superoxide dismutase). Chaga wordt ook in de wetenschap steeds populairder door de brede inzetbaarheid en ondersteuning.

 

> Alle informatie over Chaga

SOD enzymen

Superoxide dismutase is een essentieel enzym dat zuurstofradicalen in organismen 'opruimt'. De reactie die het enzym versnelt is voor zover bekend de allersnelste in de biochemie. SOD (superoxidedismutase) bestaat binnen en buiten cel membranen en is een lichaamseigen antioxidant. Het speelt een cruciale rol in het verwijderen van vrije-radicalen en het verminderen van oxidatieve stress. Het nemen van alleenstaande SOD supplementen is in de praktijk niet heel effectief omdat het snel gedeactiveerd wordt door zuren en enzymen in onze maag. SOD uit paddestoelen wordt wel goed opnemen en verwerkt omdat het ons lichaam binnenkomt in een stabiele matrix.

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze veiligheidspagina.

 

four-sigmatic-banner

 

Cordyceps: Winterworm Zomergras

De Chinezen noemen Cordyceps 'Dong Chong Xia Cao', oftewel winterworm zomergras (de worm in de winter wordt een plant in de zomer). In het wild groeit de paddenstoel op de rups van een nachtvlinder die dit helaas niet overleeft. Deze rupsen leven ondergronds in het hooggebergte van Zuidwest-China en Tibet. Tegenwoordig is wilde cordyceps erg zeldzaam geworden doordat de cordyceps veelvuldig uit de natuur is geplukt.

Omdat wilde Cordyceps zo zeldzaam is en daarom zo prijzig, was het aantrekkelijk om de paddenstoel te gaan kweken. Er is een plantaardige voedingsbodem ontwikkeld die bestaat uit bruine rijst ,soja en mout (verhouding ongeveer 52%, 41% en 6%). De cordyceps groeit onder gecontroleerde condities op deze voedingsbodem. Een voordeel van gekweekte cordyceps is dat het geen zware metalen wat in wilde cordyceps meestal wel het geval is.

cordyceps

Cordyceps is een verzamelnaam van een aantal ondersoorten, de Cordyceps sinensis is de meest bekende en krachtigste. Een variant van de paddenstoel, de Cordyceps militaris komt veel meer voor in het wild maar beschikt niet over de sterke actieve componenten als de sinensis. De stof cordycepine (3'-deoxyadenosine) uit de paddenstoel wordt recent gebruikt in medisch onderzoek. Cordyceps sinensis bevat van de nature o.a. polysacchariden, lipiden, nucleoside analogen waarvan hoog in cordycepin en 3-deoxyadenosine.

 

> Alle informatie over Cordyceps

Agaricus: Paddenstoel van de Zon

Agaricus (Agaricus blazei) is een zwammensoort uit de familie Agaricaceae. Hij is ook bekend als Amandelpaddenstoel (vanwege de amandelsmaak), Cogumelo do Sol (paddenstoel van de zon), Cogumelo de Deus (Gods paddenstoel), Cogumelo de Vida (paddenstoel des levens) en Agarikusutake. Agaricus subrufescens komt in het wild voor in Californië. Daarnaast komt hij gecultiveerd voor in Hawaï, Groot-Brittannië, Nederland, Israël, Taiwan en Brazilië.

Er worden op dit moment veel studies wetenschappelijke studies gedaan naar de immuunsysteem* ondersteunende eigenschappen, een toepassing die in Japan en China al heel lang gebruikt wordt.

agaricus

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze veiligheidspagina.

 

> Alle informatie over Agaricus

Shiitake: Hemels Ruikende Paddenstoel

Shii-take (Lentinula Edodes) behoort tot de lekkerste eetbare paddenstoelen in de wereld. Het wordt door diverse chefkoks beschouwd als delicatesse. Deze Japanse lekkernij heeft verscheidene medicinale kwaliteiten.

shiitake

Boordevol gezonde stoffen

De shii-take paddestoel zit vol met polysacchariden. Polysachariden (beta glucans) activeren de productie van B-cellen en T-cellen en zitten ook in Agaricus, Reishi, Cordyceps en Maitake. Verder bevat het de alkaloïde eritadenine (een verbinding die een enzym remt dat betrokken is bij de productie van cholesterol), (B-vitaminenB1, B2, B3, B5, B6, B11) en lignanen.

 

> Alle informatie over Shiitake

Wat is het nou? Paddenstoel of Paddestoel?

Volgens de officiële spelling is paddenstoel de correcte vorm. Echter, bijna iedereen zegt en schrijft paddestoel. De verwarring tussen paddenstoelen of paddestoelen bestaat al zo lang dat het wel of niet schrijven van de tussen-n vaak als een vrije keuze beschouwd wordt.

Maitake: Japanse Eikhaas

Maitake is eetbare paddestoel die pas recent is onderzocht voor medicinale eigenschappen. Het is mega populair en wordt nu al veel cultiveert op zaagsel substraten. In de 90e jaren hebben Japanse wetenschappers, onder leiding van Dr. Hiroki Nanba, wetenschappelijk onderzoekt uitgevoerd dat demonstreerde dat de activiteit van Maitake beta-glucanen een immuunsysteem versterkend effect hadden*. Uit dat onderzoek vloeide het nu beroemde D-Fractie (D-fraction) geconcentreerde beta-glucan.

maitake

Zeer rijk aan nutrienten

Maitake (Grifola frondosa), ook 'eikhaas' genoemd, is een uiterst voedzame paddestoel en van nature rijk aan wateroplosbare vezels, mineralen (zink, koper, kalium), vitamine D, B1, B2, B3, fosfolipiden en tal van aminozuren. Een speciale voedingstof in Maitake is stearinezuur (octadecaanzuur), een lange keten verzadigd vetzuur. Het komt met name in dierlijke vetten voor, maar Maitake is één van de beste bronnen. Dit maakt Maitake een fantastische bron van gezonde vetten die je normaal alleen binnen krijgt door het eten van dierlijke producten.

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze veiligheidspagina.

 

> Alle informatie over Maitake

Coriolus Versicolor: Beroemde Elfenbankje

Coriolus versicolor, ook wel Elfenbankje, Tramestes Versicolor of Turkey Tail genoemd, is een paddenstoel. De naam versicolor verwijst naar de verschillende kleurschakeringen, die zichtbaar zijn aan de bovenzijde van de hoed van de paddenstoel. De coriolus is een paddenstoel die in de volksmond elfenbankje wordt genoemd en groeit ook in de Nederlandse bossen maar wordt niet beschouwd als eetbaar. In de Chinese en Japanse geneeskunde wordt de coriolus al vele duizenden jaren gebruikt als immuunsysteem versterker*, heden ten dage is het de meest voorgeschreven paddenstoel met medicinale eigenschappen. In de jaren '70 heeft de Kureha Chemical Industry Comapny uit Japan de marketing rechten van extracten die zijn haalden uit de coriolus gelicenseerd aan het farmaceutische bedrijf Sankyo Pharmaceutical Company, waarvan het meest bekende geneesmiddel Krestin is.

De werkzame stoffen in Coriolus zijn de polysaccaride K (PSK) en aan proteïne gebonden polysaccharide petiden (PSP)

coriolus

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze veiligheidspagina.

 

Auricularia: Oor van het Woud

De Auricularia, ook wel Judasoor, komt op veel plaatsen op de wereld voor waaronder Nederland en Belgie. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de paddenstoel al duizenden jaren gebruikt voor de doorbloeding*. Recentelijk wetenschappelijk onderzoek naar de actieve stoffen in de Auricularia wijzen een sterke ondersteuning van de bloedvaten* aan.

Auricularia zit vol met polysacchariden, beta-glucanen en diosmine (een stof dat vaak voor de doorbloeding* ingezet wordt)

auricularia

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze veiligheidspagina.

 

Polyporus Umbellatus: Vochtafdrijving

De Polyporus umbellatus paddenstoel is redelijk zeldzaam en groeit op de wortels van eiken- en berkenbomen. Qua vorm groeien de "bladeren" van de polyporus umbellatus over elkaar heen en vormen samen een grote bol die tot 40 centimeter in diameter kan worden.

Al in de middeleeuwen wordt de paddenstoel beschreven als diuretica* en wordt gebruikt voor het ondersteunen van de vochtafdrijving* (vooral dikke enkels/benen).

polyporus

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze veiligheidspagina.

 

Pleurotus Ostreatus: De Oesterzwam

De oesterzwam heeft zijn Nederlandse naam te danken aan de vorm en het uiterlijk welke gelijkenis vertoont met een oester. Ze groeien in Europa ook in het wild maar de oesterzwammen die in de supermarkt te koop zijn onder condities gekweekt. Het bevat 2 soorten polysacchariden, namelijk bèta-1,3-glucaan en bèta-1,6-glucaan. Voor immuunstimulatie is het belangrijk dat de bètaglucaanketens veel 1,3-1,6 verbindingen bevatten*.

Pleurotus voor het Cholesterol

Pleurotus bevat een redelijke dosering lovastatine, een natuurlijke statine dat lijkt op de werkzame stof uit Rode Gist Rijst of de regulier voorgeschreven statine medicatie. Lovastatine is in de reguliere geneeskunde een stof die valt in de statines geneesmiddelgroep en die ingezet wordt om het cholesterol niveau te verlagen.

pleurotus

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze veiligheidspagina.

 

Poria Cocos: De Paddestoel Kokosnoot

Deze paddenstoel lijkt qua vorm op een kleine kokosnoot, vandaar de naamgeving cocos (kokos). De poria komt voor in het oosten van China en Australië en in het zuidoosten van de Verenigde Staten. De paddenstoel groeit onder pijnbomen net als een aardappel onder de grond en grote exemplaren kunnen een gewicht bereiken van circa 10 kilogram. In tijden van schaarste bakten de Indianen in Noord Amerika een soort brood van de paddenstoel.

De Poria paddestoel heeft een brede samenstelling aan nutrienten en werkzame stoffen. Het bevat bijvoorbeeld veel polysacchariden, ergosterol, fungisterol, choline, fosfolipiden, natrium, kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink, koper.

poria

 

Tremella Fuciformis: De Sneeuw Paddestoel voor de Huid

Deze paddenstoel groeit vooral in tropische en subtropische streken als boompaddenstoel. Voor de toepassing als voedingssupplement wordt hij in grote getalen succesvol op een houtsubstraat gekweekt.

Als voedingssupplement heeft deze paddenstoel zeer waardevolle eigenschappen. Een bijzondere eigenschap is zijn vermogen om, vergelijkbaar met hyaluronzuur, water te binden en daardoor bij te dragen aan een gezonde en mooie huid*.

tremella

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze veiligheidspagina.

 

Coprinus Comatus: De Geschubde Inktzwam

In Coprinus bevinden zich 20 aminozuren, die allemaal noodzakelijk zijn voor de mens, en verantwoordelijk voor het rijke aandeel aan kalium, magnesium, ijzer, mangaan, zink, niacine (vitamine B3), riboflavine (vitamine B2) en thiamine (vitamine B1) en daarmee de gezondheid ondersteunen.

Coprinus staat bekend om z'n hoge vitamine C gehalte, het meest van alle paddestoelen. Daarnaast kan de Coprinus Comatus gebruikt worden voor het ondersteunen van de bloedsuiker*.

coprinus

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze veiligheidspagina.

Voordelen, toepassingen en werking:

Reishi is goed voor het immuunsysteem*
Reishi draagt bij aan de normale werking van de bloedvaten*
Maitake is goed voor het immuunsysteem*
Shiitake is goed voor het immuunsysteem*
Coriolus is goed voor het immuunsysteem*
Auricularia is goed voor de doorbloeding*
Pleurotus is goed voor het cholesterol*
Poria is zeer rijk aan voedingstoffen*
Tremella draagt bij aan een mooie en gezonde huid*
Coprinus ondersteunt het bloedsuikermetabolisme*
Agaricus draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem*
Cordyeps is goed voor de energie*
Lion's Mane Hericium is goed voor de hersenen en de concentratie*
Chaga is uitstekend voor de spijsvertering en darmwerking*

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze veiligheidspagina.

Wil je advies over Paddestoelen?

Heb je vragen over Paddestoelen? Wil je weten hoe jij Paddestoelen het beste kan gebruiken, of welk product het beste bij jou past?
Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Meest gestelde vragen over Paddestoelen:

Zijn Paddestoelen veilig?

Paddestoelen zijn superfoods dat al heel lang veilig door mensen over de hele wereld gebruikt wordt. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan met deze Paddestoelen en er zijn nooit resultaten geweest die de veiligheid ter discussie stellen.

Hebben Paddestoelen bijwerkingen en nadelen?

Paddestoelen zijn zeer veilig zonder bekende bijwerkingen of nadelen. Uiteraard kan er een persoonlijke gevoeligheid bestaan waardoor je bijvoorbeeld wat darmklachten kan krijgen bij hogere doseringen. Dit is zeer zeldzaam.

Is te veel aan Paddestoelen schadelijk?

Het is heel moeilijk om een te hoge dosering binnen te krijgen van Paddestoelen, het zijn veilige stoffen. Je lichaam is goed in staat om deze Paddestoelen te verwerken en heeft in hoge doseringen ook geen toxiciteit. Echter raden wij altijd aan om volgens de gebruiksaanwijzing te handelen.

Wat zijn de ervaringen met Paddestoelen?

Veel mensen gebruiken Paddestoelen langdurig en zijn er zeer positief over. Het is voor veel toepassingen één van de meest effectieve supplementen die je kan kiezen. Je kunt op elke desbetreffende Paddestoelen productpagina de reviews vinden die mensen hebben gegeven. We adviseren omdat te bekijken, ervaringen helpen!

Zijn jullie Paddestoelen anders dan de Paddestoelen van andere aanbieders?

Mensen vragen zich vaak af: "Waar zijn de beste Paddestoelen te koop?" Wij leveren enkel de beste Paddestoelen waarvan we elke stap in de productielijn weten. Er bestaat een behoorlijk kwaliteit verschil tussen dit soort producten. Wij garanderen je de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs.

Wanneer begin ik de effecten van Paddestoelen te voelen?

Paddestoelen zijn een voedingsmiddel en geen farmaceutisch medicijn. Dit betekend dat het langer duurt voordat de effecten beginnen op te treden. De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Paddestoelen voelen de effecten na 3-10 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Paddestoelen te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.