Alles over Brandnetel

De alom bekende Brandnetel heeft een rijke fytoterapeutische werking. Op deze pagina vind je alles over de Brandnetel, de werking, ervaringen en bijwerkingen. Als je wil weten wat Brandnetel is, waarom mensen het als supplement nemen, en of het een voordeel voor je kan hebben, dan wil je deze pagina lezen.

Wat is Brandnetel?

Brandnetel heeft als officiële naam Urtica, er zijn twee soorten de kleine (Urtica urens L.) en de grote brandnetel (Urtica dioica L.). Tussen deze twee soorten in zijn er ook nog de Urtica hybriden. Fytotherapeutisch hebben alle brandnetels dezelfde functie. Toch wordt de Urtica dioica het meest gebruikt en verkocht.

Urtica is afgeleid van het latijnse "Urere" dat branden betekent en wijst net als de naam brandnetel op de branderige prik die het kan veroorzaken bij aanraken. Dioica zou afgeleid zijn van het Griekse "Dis" (tweemaal) en " Oikia" (huis) en wijst erop dat deze plant tweehuizig is, met mannelijke en vrouwelijke bloemen op verschillende planten.

De Brandnetel komt oorspronkelijk uit Afrika en west-Azie, maar wordt nu gezien als een kosmopoliet die wereldwijd groeit. De brandnetel groeit graag op plekken half in de schaduw waar het vochtig en beschut is.

wat is brandnetel?

De toepassingen, voordelen en werking van Brandnetel:

✔  Draagt bij aan de normale werking van de luchtwegen*

✔  Draagt bij aan de normale werking van het hart*

✔  Is goed voor de nierfunctie*

✔  Draagt bij aan het normaal functioneren van de prostaat*

✔  Draagt bij aan een normale bloedvorming*

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze > veiligheidspagina.

Belangrijk

Ondersteuning nodig? Dit kan je aanpakken met een gezonde levensstijl, ondersteund door een natuurlijk kruid, superfood of voedingssupplement. Natuurlijke poeders en capsules zijn voedingssupplementen. Ze ondersteunen je gezondheid maar zijn geen vervanging voor een gezonde leefstijl. Raadpleeg altijd een arts als je medicijnen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft voordat je een kruid, superfood of voedingssupplement inneemt.

wat doet brandnetel?

Traditioneel gebruik

Het gebruik van de brandnetel is traditioneel, zo beschreef hippocrates het gebruik al in 460-377 voor Christus. Hippocrates wordt over het algemeen beschouwd als de vader van de geneeskunde.

De brandnetel beschreef hij dan ook als een typische plant die valt onder zijn similia-principe. Wat inhoud dat een kwaal bestreden kan worden met een product die gelijke klachten oproept als de kwaal. Zo wordt brandnetel, met name de brandharen dan ook vaak gebruikt in natuurlijke zalf tegen zonverbranding en insectensteken. Van de brandnetel wordt traditioneel het kruid maar ook de wortel gebruikt.

Brandnetel bevat:

De bovengrondse delen met name de brandharen van de brandnetel bevatten Acetylcholine (2%), histamine (3%), serotonine (0,02%) en mierenzuur. De laatste twee stoffen zouden de belangrijkste veroorzakers van de jeuk zijn. Ook hierbij geldt weer het Similia-principe. Van oudsher wordt al aangeraden wanneer je je prikt aan een brandnetel doe dan wat zuurs op de aangedane plek.

Het kruid zelf is een bron aan carotenen, vitamine C, B1, B2, B5, D, E, choline, foliumzuur, en vitamine K1. Het bevat tot aan 20% kiezelzuur, chlorofyl a en b, looistoffen (tannines) en Flavonoïden als quercetine, kaempferol en isorhamnetine. Ook is de brandnetel rijk aan mineralen als Ijzer, silicium (kiezelzuur), calcium, en kaliumzouten.

De Wortel van de brandnetel is rijk aan fytosterolen, fyto glycoside, vetzuren, lectine, triterpenen en coumarines.

inhoudstoffen brandnetel?

Wat veroorzaakt het prikken en jeuk van de brandnetel?

De stoffen in de brandharen van de brandnetel zijn verantwoordelijk voor de prik en jeuk, Acetylcholine, histamine, serotonine en mierenzuur. Het netelmechanisme van de brandnetels werkt wanneer je de plant aanraakt. Om zichzelf tegen aanvallen van buitenaf te beschermen laat de brandnetel de top van het haartje eraf vallen en komt er een naaldje tevoorschijn. Deze naaldjes prikken in je huid en brengen daarmee een cocktail van stoffen in je lijf. Deze cocktail bestaat uit histamine, serotonine, acetylcholine en mierenzuur. De combinatie van deze stoffen veroorzaakt de bultjes en de jeuk.

Histamine is een stof die ook in ons lichaam voorkomt en bevindt zich in immuuncellen.

Acetylcholine is in ons lichaam een neurotransmitter, die vooral betrokken is bij de impulsoverdracht van zenuwcellen naar skeletspiercellen. Als er teveel histamine in ons lichaam voorkomt, bijvoorbeeld door een brandnetel prik, ontstaat er een allergische reactie.

In combinatie met de andere stoffen uit de brandnetel naald veroorzaakt serotonine in de huid vooral irritatie en pijn. Acetylcholine en mierenzuur veroorzaken – waarschijnlijk – het branderige gevoel dat je krijgt nadat je in aanraking bent geweest met de brandnetel. Puur mierenzuur is een bijzonder bijtende stof. Acetylcholine is ook de stof die aanwezig is op de angel van de wesp en de bij. Ook hier is het verantwoordelijk voor het ontstaan van een branderig gevoel.

wat doet brandnetel?

Brandnetel gebruiken

Brandnetel kun je op verschillende manieren gebruiken, de verse plant leent zich erg goed voor het maken van soep of gewoon als vervanger van spinazie. Zo eet je eens wat anders. Het gedroogde blad kun je ook gebruiken voor het maken van soep, al is thee het meest gemaakte recept voor de gedroogd versie. Hiervoor neem je 3 theelepels gedroogde brandnetelblaadjes, en giet er 300 milliliter kokend water over. Laat de thee minstens 5 minuten trekken. Je kunt de thee eventueel zoeten met wat honing.

Brandnetel wordt ook wel gebruikt als een haarmasker. Neem hiervoor 400 gram wortels van de brandnetel en laat deze 5 minuten koken in een liter water. Laat het aftreksel afkoelen en filter het dan met een keukenzeef. Vervolgens kun je het mengsel op de hoofdhuid inmasseren voor het slapen gaan. Was het haar s’ morgens uit. Je kunt deze behandeling 3 keer per week herhalen.

Meest gestelde vragen over Brandnetel:

Brandnetel is een traditioneel kruid dat al heel lang veilig door mensen over de hele wereld gebruikt wordt. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan met Brandnetel en er zijn nooit resultaten geweest die de veiligheid ter discussie stellen.

Brandnetel kan de werking van bloed-verdunnende medicatie (antistollingsmiddelen, coumarine derivaten) beinvloeden. Uiteraard kan er een persoonlijke gevoeligheid bestaan waardoor je bijvoorbeeld wat darmklachten kan krijgen bij hogere doseringen. Dit is zeer zeldzaam. Bij twijfel, overgevoeligheid voor een ingrediënt, zwangerschap of borstvoeding raadpleeg een arts.

Veel mensen gebruiken Brandnetel langdurig en zijn er zeer positief over. Het is voor veel toepassingen één van de meest effectieve supplementen die je kan kiezen. Je kunt op elke desbetreffende Brandnetel productpagina de reviews vinden die mensen hebben gegeven. We adviseren omdat te bekijken, ervaringen helpen!

Mensen vragen zich vaak af: "Waar is de beste Brandnetel te koop?" Wij leveren enkel de beste Brandnetel waarvan we elke stap in de productielijn weten. Er bestaat een behoorlijk kwaliteit verschil tussen dit soort producten. Wij garanderen je de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs.

Brandnetel is een voedingsmiddel en geen farmaceutisch medicijn. Dit betekent dat het langer duurt voordat de effecten beginnen op te treden. De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Brandnetel voelen de effecten na 3-5 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Brandnetel te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.


✔  Voor 23.59 besteld, morgen in huis

✔  Gratis verzending vanaf 35,-

✔  O.b.v. wetenschappelijk onderzoek

✔  Bel ons op 050 211 2964


payment-methods

Gratis retourneren | Privacy & Cookies | Algemene voorwaarden | Disclaimer

payment-methods

facebook
instagram
pinterest

©2012 - 2024 Superfoodsonline