Alles over Kurkuma (Curcuma)

Kurkuma is misschien we het populairste ayurvedische kruid van de laatste 5 jaar. Op deze pagina vind je alles over Kurkuma, de werking, ervaringen en bijwerkingen. Als je wil weten wat Kurkuma is, waarom mensen het als supplement nemen, en of het een voordeel voor je kan hebben, dan wil je deze pagina lezen.

Wat is Kurkuma?

Kurkuma is een van de meest bekende kruidenpreparaten. Curcumine is het belangrijkste werkzame bestanddeel van Kurkuma, een aromatische specerij uit de wortel van de Curcuma longa.

Kurkuma wordt veel gebruikt in de Indiase keuken, waar het onder de namen turmeric, koenjit, geelwortel of Indiase saffraan vrijwel elke dag gebruikt wordt.

Er zitten 3 verschillende gele pigmenten (curcuminoïden) in de kurkumawortel en dit zijn meteen ook de stoffen die kurkuma z’n heilzame werking geven. De meest bioactieve en onderzochte stof van de drie is curcumine. Ongeveer 3 % (in gewicht) van de kurkuma wortel is curcumine. De meeste onderzoeken naar de genezende werking van kurkuma worden gedaan met het geëxtraheerde curcumine en hoge doseringen van 500 mg tot 4 gram per dag.

wat is curcuma?
curcuma

Hoe werkt Kurkuma?

Wat is de werking van Kurkuma en waar is Kurkuma goed voor? Al eeuwen wordt curcumine ingezet ter ondersteuning van het immuunsysteem en voor het behoud van een gezonde leverfunctie en spijsvertering. Ook levert het een bijdrage aan het behoud van soepele gewrichten en ondersteunt het de mentale balans en de werking van het centrale en perifere zenuwstelsel.

Het kruid stimuleert de productie van maagsappen en de werking van de lever & gal. Dat is heel goed voor het verteren van vettig eten. Geelwortel verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed, hierdoor voorkom je ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten. Suppletie met curcumine leidde in onderzoek tot een significante afname van het totale cholesterolgehalte, evenals het LDL-cholesterolgehalte.

De toepassingen, voordelen en werking van Curcuma:

✔  Draagt bij aan de normale werking van de gewrichten*

✔  Draagt bij aan de normale werking van de spijsvertering*

✔  Draagt bij aan de normale werking van de leverfunctie*

✔  Draagt bij aan de normale werking van hart en bloedvaten*

✔  Draagt bij aan een normaal cholesterolgehalte*

✔  Heeft een positieve invloed op het immuunsysteem*

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze > veiligheidspagina.

Belangrijk

Ondersteuning nodig? Dit kan je aanpakken met een gezonde levensstijl, ondersteund door een natuurlijk kruid, superfood of voedingssupplement. Natuurlijke poeders en capsules zijn voedingssupplementen. Ze ondersteunen je gezondheid maar zijn geen vervanging voor een gezonde leefstijl. Raadpleeg altijd een arts als je medicijnen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft voordat je een kruid, superfood of voedingssupplement inneemt.

Opneembaarheid en biologische beschikbaarheid

De grootste uitdagingen bij het ontwikkelen van optimaal werkende curcumine- preparaten is de opneembaarheid en biologische beschikbaarheid. Onbewerkt curcumine wordt namelijk na het eten in de darmen en lever snel omgezet in onwerkzame metabolieten, zoals curcumine-glucuronide, die door het lichaam snel worden uitgescheiden.

Er wordt vaak gesproken over de opneembaarheid van een bepaalde stof. Hiermee wordt verwezen naar de maximale bloedspiegel (Cmax) die wordt bereikt op een bepaald tijdstip na orale inname van een nutriënt. De opneembaarheid maakt deel uit van de biologische beschikbaarheid, maar zegt zeker niet alles. Een nutriënt kan zeer goed opgenomen worden en snel een zeer hoge bloedspiegel bereiken, maar vervolgens weer heel snel afgebroken en uit het lichaam verwijderd worden zonder voldoende tijd te hebben gehad om werkzaam te kunnen zijn.

opneembaarheid

Meest gestelde vragen over Kurkuma:

Kurkuma is een superfood dat al heel lang veilig door mensen over de hele wereld gebruikt wordt. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan met Kurkuma en er zijn nooit resultaten geweest die de veiligheid ter discussie stellen. In 2009 heeft het Europees Geneesmiddelenbureau een monografie (gedetailleerde studie) over kurkuma gepubliceerd. Deze monografie bevat geen interacties met medicijnen.

Kurkuma is zeer veilig zonder bekende bijwerkingen of nadelen. Uiteraard kan er een persoonlijke gevoeligheid bestaan waardoor je bijvoorbeeld wat darmklachten kan krijgen bij hogere doseringen. Dit is zeer zeldzaam. Echter, mensen met galblaas problemen kunnen het beter niet gebruiken.

Het is heel moeilijk om een te hoge dosering binnen te krijgen van Kurkuma, het is een veilige stof. Je lichaam is goed in staat om Kurkuma te verwerken en heeft in hoge doseringen ook geen toxiciteit. Echter raden wij altijd aan om volgens de gebruiksaanwijzing te handelen.

Een standaard dosering van een goed product is 400-600 mg. Er zijn echter vele studies met doseringen van 1500-2000 mg Kurkuma gedaan. Er wordt over het algemeen geadviseerd om je aan de aanbevolen dosering te houden voor een algemene ondersteunen en bij specifieke klachten te verdubbelen.

Dit klopt gedeeltelijk. Als je kiest voor een matig supplement, of pure poeder, dan passeert het niet of slecht omdat het al in de lever is afgebroken. Goede supplementen met een hoge opname passeren de hersenbloed-barrière wel.

Ja, zeer zeker. Kurkuma kun je het beste innemen en gebruiken tijdens een vethoudende maaltijd. De werkzame stoffen in Kurkuma zijn in vetoplosbaar en hierdoor verhoog je de opname sterk. Het tijdstip is niet belangrijk.

Het is het best om Kurkuma tenminste een aantal maanden achtereenvolgend te gebruiken voor de maximale resultaten. Hoge doseringen kunnen ook als kuur gebruikt worden.

Veel mensen gebruiken Kurkuma langdurig en zijn er zeer positief over. Het is voor veel toepassingen één van de meest effectieve supplementen die je kan kiezen. Je kunt op elke desbetreffende Kurkuma productpagina de reviews vinden die mensen hebben gegeven. We adviseren omdat te bekijken, ervaringen helpen!

Mensen vragen zich vaak af: "Waar is de beste Kurkuma te koop?" Wij leveren enkel de beste Kurkuma waarvan we elke stap in de productielijn weten. Er bestaat een behoorlijk kwaliteit verschil tussen dit soort producten. Wij garanderen je de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs.

Kurkuma is een voedingsmiddel en geen farmaceutisch medicijn. Dit betekent dat het langer duurt voordat de effecten beginnen op te treden. De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Kurkuma voelen de effecten na 2-5 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Kurkuma te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.

payment-methods

Gratis retourneren | Privacy & Cookies | Algemene voorwaarden | Disclaimer

payment-methods

facebook
instagram
pinterest

©2012 - 2024 Superfoodsonline