Alles over Ashwagandha

Ashwagandha is erg populair in de ayurveda, waar het 'Indiase ginseng' genoemd wordt. Als je wil weten wat Ashwagandha is, waarom mensen het als supplement nemen, en of het een voordeel voor je kan hebben, dan wil je deze pagina lezen.

Ashwagandha: Balans en Herstel

Welkom op onze categoriepagina gewijd aan Ashwagandha, de veelzijdige superkruid uit India die de wereld aan het veroveren is. Niet alleen een native wonder in de rijke bodems van India, Ashwagandha bloeit ook in andere Mediterrane en Afrikaanse klimaten en strekt zich zelfs uit tot Mauritius.

Met zijn diepgewortelde oorsprong in de Ayurvedische geneeskunde, is Ashwagandha (Withania somnifera) een meerjarige struik die een hoogte van maximaal anderhalve meter kan bereiken. De plant draagt kleine, groene of paarse bloemen en rijpe, rode vruchten. Als lid van de nachtschadefamilie, zet het zijn traditie van veelzijdigheid voort door te groeien in diverse klimaten en culturen.

Waarom Ashwagandha zo Speciaal Is

Wat is Ashwagandha? De naam Ashwagandha zelf is ontleend aan het Sanskriet, waar 'Ashva' paard betekent en 'Ghanda' staat voor geur. Het dankt zijn naam aan de unieke, paardachtige geur van de wortel, die traditioneel het meest wordt gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. Maar weet je wat echt opmerkelijk is? De beste Ashwagandha-producten gebruiken een breed-spectrum productieproces dat de hele plant benut, van wortel tot blad, om de optimale voordelen te garanderen.

Voor wie is het bedoeld?

Als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om stress te verminderen, je energie te verhogen, of gewoon je algehele welzijn te verbeteren, dan zou Ashwagandha wel eens je volgende beste vriend kunnen zijn.

Klaar om Ashwagandha te verkennen?

Blader door ons zorgvuldig geselecteerde assortiment van Ashwagandha-producten en ontdek welk product het beste bij jouw levensstijl en behoeften past. Elk product dat we aanbieden is ontworpen om niet alleen aan je behoeften te voldoen maar ook om je verwachtingen te overtreffen.

Met deze aanpak willen we niet alleen informatief zijn maar ook een inspiratiebron om je te helpen bij het maken van een doordachte keuze. Of je nu nieuwe informatie zoekt of klaar bent om een aankoop te doen, wij hebben voor ieder wat wils. Dus duik erin!

wat is ashwagandha?
wat doet ashwagandha?

Hoe werkt Ashwagandha?

Ashwagandha, een prominente plant in de Indiase Ayurvedische geneeskunde, geniet ook wereldwijde aandacht dankzij recent wetenschappelijk onderzoek. In India is het gebruikelijk om dagelijks een Ashwagandha-tonic te nemen voor algehele welzijnssteun.

Dit krachtige adaptogene kruid speelt een preventieve rol in de Ayurveda en is veelzijdig in zijn toepassingen. Het staat bekend om het verhogen van energie, het verminderen van stress, en het balanceren van het lichaam. Bovendien draagt het bij aan een positieve gemoedstoestand en heeft het een gunstig effect op het hart.

De toepassingen, voordelen en werking van Ashwagandha:

✔  Draagt bij aan het aanpassingsvermogen bij stress-situaties*

✔  Is goed voor de gemoedstoestand*

✔  Draagt bij aan de normale werking van het hart*

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze > veiligheidspagina.

Belangrijk

Ondersteuning nodig? Dit kan je aanpakken met een gezonde levensstijl, ondersteund door een natuurlijk kruid, superfood of voedingssupplement. Natuurlijke poeders en capsules zijn voedingssupplementen. Ze ondersteunen je gezondheid maar zijn geen vervanging voor een gezonde leefstijl. Raadpleeg altijd een arts als je medicijnen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft voordat je een kruid, superfood of voedingssupplement inneemt.

Gezonde stoffen in Ashwagandha

Ashwagandha is niet zomaar een kruid; het wordt in India vaak aangeduid als de 'prins van de kruiden' vanwege zijn brede toepassingen en therapeutische voordelen. Het is rijk aan diverse bioactieve stoffen, waaronder steroïdallactonen zoals withanolides en withaferine, alsook een scala aan saponinen en alkaloïden zoals somniferine, scopoletin, withanine, en anaferine.

Hoewel withanolides vaak in de schijnwerpers staan als het actieve ingrediënt in Ashwagandha, gaat de kracht van dit kruid verder dan deze enkele component. De effectiviteit ligt in de synergie van al deze elementen samen. In feite zijn deze bestanddelen zo harmonieus dat Ayurvedische experts benadrukken dat Ashwagandha meer is dan de som der delen, en zich onderscheidt van andere kruiden zoals Panax ginseng, waarmee het vaak wordt vergeleken.

inhoudstoffen ashwagandha
adaptogeen

Ashwagandha is een adaptogeen

Ashwagandha is een erkend adaptogeen, een term die een speciale klasse van therapeutische stoffen beschrijft. Adaptogenen zijn uniek in hun vermogen om de hormonale balans in het lichaam te normaliseren en te herstellen. Ze zijn vooral bekend om hun veelzijdigheid: ze kunnen zowel stress verminderen als de algehele prestaties verbeteren.

Een van de kernvoordelen van adaptogenen, en dus ook van Ashwagandha, is hun effect op het adrenalinesysteem. Langdurige stress kan leiden tot overbelasting van de bijnieren, wat weer kan resulteren in een suboptimale hormoonproductie. Adaptogenen, zoals Ashwagandha, helpen bij het herstellen en handhaven van een evenwichtige hormoonhuishouding, waardoor zowel de stressreactie als de algehele lichamelijke en geestelijke prestaties verbeteren.

Welke Ashwagandha kopen?

Het online landschap biedt een breed scala aan Ashwagandha-producten, wat de keuze soms overweldigend kan maken. De cruciale vraag is: welke Ashwagandha is de beste om te kopen?

Er zijn meerdere factoren om te overwegen bij het selecteren van het juiste Ashwagandha-product. Eén belangrijk criterium is de zuiverheid en herkomst van het product. Kies idealiter voor een biologische variant om zeker te zijn van een zuivere kwaliteit. Echter, er zijn andere specificaties om op te letten bij Ashwagandha. Een kwalitatief hoogwaardig supplement zal niet alleen withanolides bevatten, maar ook in mindere mate oligosacchariden. Dit zijn de actieve ingrediënten die de therapeutische werking van het kruid versterken.

ashwagandha-kopen

Ashwagandha Extract

Er zijn over het algemeen twee verschillende soorten Ashwagandha (Withania somnifera) supplementen die gebruikt worden, namelijk extracten en breed-spectrum formules. Het is belangrijk om het verschil te weten vooraf aan een aankoop omdat het in hoge mate de kwaliteit en effectiviteit beïnvloedt.

Sterke extracten bevatten een hoge hoeveelheid withanolides per capsule die voor verschillende toepassingen bijzonder effectief kunnen zijn. Echter geniet een breed-spectrum supplement de voorkeur. Breed-spectrum kruiden-extracten zijn vaak effectiever dan kruiden-extracten die slechts enkele bestanddelen bevatten zonder de overige stoffen van het kruid. En ook vermindert het sterk de kans op bijwerkingen.

ksm-66

KSM-66 & Sabinsa Extract

Een goed Ashwagandha supplement moet tenminste withanolides en oligosacchariden bevatten, maar liefst ook al de andere natuurlijk stoffen van de Ashwagandha plant. De KSM-66 en Sabinsa ashwagandha zijn onze beste supplement. Het liefst koop je een product die alle natuurlijke stoffen van de plant bevat. Zo heb je het minst last van eventuele bijwerkingen. Aan de ontwikkeling van deze bijzondere ashwagandha extracten is veertien jaar research voorafgegaan. Belangrijk bij ashwagandha is dat het hele spectrum aan stoffen uit de wortel geëxtraheerd wordt, en niet alleen de withanolides. De werking van het preparaat berust immers op de synergie tussen de verschillende componenten. KSM-66 en Sabinsa zijn een breed-spectrum extract van hoge kwaliteit. Deze stoffen worden zonder chemische oplosmiddelen vervaardigd.

Sensoril

Sensoril is een veelgebruikt, breed-spectrum Ashwagandha root/leaf-extract, uit zowel wortel als blad. Dit extract heeft een unieke samenstelling en is gestandaardiseerd op (glyco)withanolides en oligosacchariden. Sensoril is een hoge kwaliteit ashwagandha extract, maar omdat er minder onderzoek is gedaan naar de werking van ashwagandha blad dan de wortel, raden wij aan om altijd te beginnen met bovenstaande KSM-66 of Sabinsa extracten.

sensoril

Bekijk stap voor stap hoe KSM-66 Ashwagandha gemaakt wordt

Bekijk een volledige documentaire over Ashwagandha en KSM-66

Meest gestelde vragen over Ashwagandha:

Uiteraard kan er een persoonlijke gevoeligheid bestaan waardoor je bijvoorbeeld wat darmklachten kan krijgen bij hogere doseringen. Dit is zeldzaam. Hoewel het kruid gezien wordt als veilig is het niet aan te raden voor vrouwen tijdens de zwangerschap. Het kruid geeft geen gewenning. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een verslaving. Neem je medicatie zoals antidepressiva, dan kan ashwagandha de effecten van het medicijn versterken. Ook alcohol zou de effecten van ashwagandha kunnen versterken. Wees voorzichtig of spreek met je arts als je bloeddrukverlagende middelen gebruikt: de (systolische, diastolische) bloeddruk kan dalen bij gebruik van ashwagandha. Als je benzodiazepines, barbituraten en andere sedativa gebruikt: ashwagandha versterkt mogelijk de werking hiervan. Als je diabetes hebt: ashwagandha kan de bloedglucosespiegel verlagen.

Ja, in sommige gevallen stimuleert ashwagandha de schildklier. Als je schildklierhormonen slikt, of problemen hebt met de schildklier moet je dus voorzichtig zijn. Als je ashwagandha neemt wanneer je al een teveel aan schildklierhormoon in het bloed hebt kan er in zeldzame gevallen thyreotoxicose optreden. Er is sprake van thyreotoxicose wanneer er een teveel aan schildklierhormoon in het bloed aanwezig is. Het is veilig om ashwagandha in te nemen bij een traagwerkende schildklier. Echter als je medicijnen voor de schildklier gebruikt is het raadzaam om eerst je arts raad te plegen.

Wanneer je dit soort medicatie neemt dan kan ashwagandha deze effecten kan versterken.

Nee, ashwagandha geeft geen gewenning en is niet verslavend.

Ashwagandha is in verschillende vormen verkrijgbaar, veelal in poedervorm of capsules. Je vindt het soms ook in gesneden vorm, zaden of als extract, olie of druppels. Het gebruik is ook divers, je kunt het uitwendig en inwendig gebruiken. Vaak wordt het toegevoegd als voedingssupplement of in dranken. Je kan er bijvoorbeeld thee van zetten. Kook daarvoor water en het poeder 10 minuten. Gebruik maximaal een theelepel per kopje.

De meeste mensen gebruiken het tenminste een paar maanden achterelkaar.

Wanneer je ashwagandha moet innemen hangt af van waarvoor je het wil gebruiken. Neem het 's ochtends in voor stress of 's avonds met een warme beker melk voor slaap. Het werkt vrij snel, je kunt na een week (voor anderen twee week) al de eerste effecten ondervinden. Voor een optimaal resultaat kun je ashwagandha het beste voor een langere periode gebruiken. Tenminste een paar maanden. Heb je advies nodig over hoe je een product het beste kan gebruiken? Neem gerust contact met ons op.

Slaapproblemen als gevolg van stress kunnen ook worden behandeld met Withania Somnifera.

De dosering is afhankelijk van welk product je kiest. Een typische dosering van een capsule is tussen de 0,5 en 2 gram. De dosering van een ashwagandha poeder varieert sterk en begint bij ongeveer 50 milligram, maar kan oplopen tot 6 gram. Voor een normale ondersteuning is een halve thee lepel (1 gram) voldoende, voor andere toepassingen kan meer gebruikt worden. Begin altijd met een lichte dosis (circa 500 mg). Hoge doseringen moeten in meerdere porties over de dag verdeeld worden. Voor de juiste dosering kun je het beste de gebruiksaanwijzing van het desbetreffende producten raadplegen.

Veel mensen gebruiken Ashwagandha langdurig en zijn er zeer positief over. Het is voor veel toepassingen één van de meest effectieve supplementen die je kan kiezen. Je kunt op elke desbetreffende Ashwagandha productpagina de reviews vinden die mensen hebben gegeven. We adviseren omdat te bekijken, ervaringen helpen!

Ashwagandha en Rhodiola zijn beide adaptogenen. Ze kunnen erg goed samen gebruikt worden. Rhodiola zal extra energie geven.

Mensen vragen zich vaak af: "Waar is de beste Ashwagandha te koop?" Wij leveren enkel de beste Ashwagandha waarvan we elke stap in de productielijn weten. Er bestaat een behoorlijk kwaliteit verschil tussen dit soort producten. Wij garanderen je de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs.

Hoe snel werkt ashwagandha? Ashwagandha is een voedingsmiddel en geen farmaceutisch medicijn. Dit betekent dat het langer duurt voordat de effecten beginnen op te treden. De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Ashwagandha voelen de effecten na 2-3 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Ashwagandha te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.

payment-methods

Gratis retourneren | Privacy & Cookies | Algemene voorwaarden | Disclaimer

payment-methods

facebook
instagram
pinterest

©2012 - 2024 Superfoodsonline