Alles over Ashwagandha

Ashwagandha is erg populair in de ayurveda, waar het 'Indiase ginseng' genoemd wordt. Als je wil weten wat Ashwagandha is, waarom mensen het als supplement nemen, en of het een voordeel voor je kan hebben, dan wil je deze pagina lezen.

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha is een kleine struik in de Solanaceaanse familie dat voornamelijk in India groeit, maar ook in mediteraanse en afrikaanse gebieden te vinden is. Ashwagandha (Withania somnifera, Physalis somnifera) is een meerjarige plant die tot wel anderhalve meter hoog kan groeien. Aan de struik bloeien groene of paarse bloemen, de vrucht is rood. De plant behoort tot de nachtschadefamilie die in Afrika, Zuid-Azië, het Middellandse Zeegebied en Mauritius groeien.

De naam ashwagandha is ontstaan vanwege de sterke geur die 'paard-achtig' is. In het Sankriet betekent 'ashva' paard en 'ghanda' geur. Het gaat bij Ashwagandha over het algemeen om de wortel, hoewel bij de beste producten er een breed-spectrum productie proces is gebruikt om alle delen van de plant en wortel te gebruiken voor optimale werkzaamheid.

wat is ashwagandha?
wat doet ashwagandha?

Hoe werkt Ashwagandha?

Ashwagandha (Withania somnifera) is de meest populaire Indiaase botanische plant en staat aan de basis van de Ayurveda. In India is het vrij gewoon om een dagelijkse tonic met Ashwagandha te nemen voor een algemene ondersteuning. Door een recente toename van westers wetenschappelijk onderzoek naar de farmacologische eigenschappen van Ashwagandha is de interesse in de rest van de wereld enorm toegenomen.

Ashwagandha staat centraal in de Ayurvedische denkwijze als preventief middel. Het is een van de beste adaptogenen die als supplement of superfood beschikbaar is. Ashwagandha geeft energie en wordt veel gebruikt bij stress. Het helpt het lichaam te balanceren en is goed voor de gemoedstoestand. Daarnaast heeft het ook een goede invloed op het hart.

De toepassingen, voordelen en werking van Ashwagandha:

✔  Draagt bij aan het aanpassingsvermogen bij stress-situaties*

✔  Is goed voor de gemoedstoestand*

✔  Draagt bij aan de normale werking van het hart*

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze > veiligheidspagina.

Belangrijk

Ondersteuning nodig? Dit kan je aanpakken met een gezonde levensstijl, ondersteund door een natuurlijk kruid, superfood of voedingssupplement. Natuurlijke poeders en capsules zijn voedingssupplementen. Ze ondersteunen je gezondheid maar zijn geen vervanging voor een gezonde leefstijl. Raadpleeg altijd een arts als je medicijnen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft voordat je een kruid, superfood of voedingssupplement inneemt.

Gezonde stoffen in Ashwagandha

Wat is de werking van Ashwagandha en waar is het goed voor? Zowel vrouwen als mannen kunnen profiteren van de voordelen (benefits) van ashwagandha. In India wordt Ashwagandha vaak de prins van de kruiden genoemd door de brede toepassing en therapeutische effecten. Het heeft een complexe fytochemische samenstelling, waaronder de steroïdallactonen withanolides en withaferine, de saponinen alkaloïden somniferine, scopoletin, withanine en anaferine.

Withanolides zijn een belangrijk bioactief bestandsdeel van de Ashwagandha wortel (root). De bestanddelen van deze plant lijken qua werking op het hoofdbestanddeel van Panax ginseng (vandaar Indiase Ginseng). Ayurvedische experts leggen echter uit dat Ashwagandha meer is dan alleen een hoog withanolide preparaat. De synergetische effecten van de diverse bestandsdelen zijn erg belangrijk om de maximale werkzaamheid uit dit hoogwaardige kruid te kunnen halen.

inhoudstoffen ashwagandha
adaptogeen

Ashwagandha is een adaptogeen

Ashwagandha maakt deel uit van de adaptogenen categorie. Dit is een groep stoffen die een therapeutische werking hebben op onze hormoonbalans, en deze helpen te normaliseren en herstellen. Adaptogenen zijn breed inzetbaar, bevorderen een evenwichte gebalanceerde stress-reactie en hebben stress verlagende en prestatiebevorderende eigenschappen. Langdurige overbelasting van de bijnieren, door stress, leidt tot een gebrekkige productie van hormonen.

Welke Ashwagandha kopen?

Er is online een ruim assortiment aan ashwagandha te koop en dat maakt het soms lastig om te kiezen. Dan rest je nog een vraag: welke is de beste om te bestellen?

Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten bij het kopen van ashwagandha. Voor de zuiverheid afkomst van het product zoek je een biologische variant. Bij ashwagandha zijn er nog andere dingen die belangrijk zijn om te onthouden. Een goed ashwagandha supplement moet tenminste withanolides en (in mindere mate) oligosacchariden bevatten. Dit zijn de werkzame bestanddelen.

ashwagandha-kopen

Ashwagandha Extract

Er zijn over het algemeen twee verschillende soorten Ashwagandha (Withania somnifera) supplementen die gebruikt worden, namelijk extracten en breed-spectrum formules. Het is belangrijk om het verschil te weten vooraf aan een aankoop omdat het in hoge mate de kwaliteit en effectiviteit beïnvloedt.

Sterke extracten bevatten een hoge hoeveelheid withanolides per capsule die voor verschillende toepassingen bijzonder effectief kunnen zijn. Echter geniet een breed-spectrum supplement de voorkeur. Breed-spectrum kruiden-extracten zijn vaak effectiever dan kruiden-extracten die slechts enkele bestanddelen bevatten zonder de overige stoffen van het kruid. En ook vermindert het sterk de kans op bijwerkingen.

ksm-66

KSM-66 & Sabinsa Extract

Een goed Ashwagandha supplement moet tenminste withanolides en oligosacchariden bevatten, maar liefst ook al de andere natuurlijk stoffen van de Ashwagandha plant. De KSM-66 en Sabinsa ashwagandha zijn onze beste supplement. Het liefst koop je een product die alle natuurlijke stoffen van de plant bevat. Zo heb je het minst last van eventuele bijwerkingen. Aan de ontwikkeling van deze bijzondere ashwagandha extracten is veertien jaar research voorafgegaan. Belangrijk bij ashwagandha is dat het hele spectrum aan stoffen uit de wortel geëxtraheerd wordt, en niet alleen de withanolides. De werking van het preparaat berust immers op de synergie tussen de verschillende componenten. KSM-66 en Sabinsa zijn een breed-spectrum extract van hoge kwaliteit. Deze stoffen worden zonder chemische oplosmiddelen vervaardigd.

Sensoril

Sensoril is een veelgebruikt, breed-spectrum Ashwagandha root/leaf-extract, uit zowel wortel als blad. Dit extract heeft een unieke samenstelling en is gestandaardiseerd op (glyco)withanolides en oligosacchariden. Sensoril is een hoge kwaliteit ashwagandha extract, maar omdat er minder onderzoek is gedaan naar de werking van ashwagandha blad dan de wortel, raden wij aan om altijd te beginnen met bovenstaande KSM-66 of Sabinsa extracten.

sensoril

Bekijk stap voor stap hoe KSM-66 Ashwagandha gemaakt wordt

Bekijk een volledige documentaire over Ashwagandha en KSM-66

Meest gestelde vragen over Ashwagandha:

Uiteraard kan er een persoonlijke gevoeligheid bestaan waardoor je bijvoorbeeld wat darmklachten kan krijgen bij hogere doseringen. Dit is zeldzaam. Hoewel het kruid gezien wordt als veilig is het niet aan te raden voor vrouwen tijdens de zwangerschap. Het kruid geeft geen gewenning. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een verslaving. Neem je medicatie zoals antidepressiva, dan kan ashwagandha de effecten van het medicijn versterken. Ook alcohol zou de effecten van ashwagandha kunnen versterken. Wees voorzichtig of spreek met je arts als je bloeddrukverlagende middelen gebruikt: de (systolische, diastolische) bloeddruk kan dalen bij gebruik van ashwagandha. Als je benzodiazepines, barbituraten en andere sedativa gebruikt: ashwagandha versterkt mogelijk de werking hiervan. Als je diabetes hebt: ashwagandha kan de bloedglucosespiegel verlagen.

Ja, in sommige gevallen stimuleert ashwagandha de schildklier. Als je schildklierhormonen slikt, of problemen hebt met de schildklier moet je dus voorzichtig zijn. Als je ashwagandha neemt wanneer je al een teveel aan schildklierhormoon in het bloed hebt kan er in zeldzame gevallen thyreotoxicose optreden. Er is sprake van thyreotoxicose wanneer er een teveel aan schildklierhormoon in het bloed aanwezig is. Het is veilig om ashwagandha in te nemen bij een traagwerkende schildklier. Echter als je medicijnen voor de schildklier gebruikt is het raadzaam om eerst je arts raad te plegen.

Wanneer je dit soort medicatie neemt dan kan ashwagandha deze effecten kan versterken.

Nee, ashwagandha geeft geen gewenning en is niet verslavend.

Ashwagandha is in verschillende vormen verkrijgbaar, veelal in poedervorm of capsules. Je vindt het soms ook in gesneden vorm, zaden of als extract, olie of druppels. Het gebruik is ook divers, je kunt het uitwendig en inwendig gebruiken. Vaak wordt het toegevoegd als voedingssupplement of in dranken. Je kan er bijvoorbeeld thee van zetten. Kook daarvoor water en het poeder 10 minuten. Gebruik maximaal een theelepel per kopje.

De meeste mensen gebruiken het tenminste een paar maanden achterelkaar.

Wanneer je ashwagandha moet innemen hangt af van waarvoor je het wil gebruiken. Neem het 's ochtends in voor stress of 's avonds met een warme beker melk voor slaap. Het werkt vrij snel, je kunt na een week (voor anderen twee week) al de eerste effecten ondervinden. Voor een optimaal resultaat kun je ashwagandha het beste voor een langere periode gebruiken. Tenminste een paar maanden. Heb je advies nodig over hoe je een product het beste kan gebruiken? Neem gerust contact met ons op.

Slaapproblemen als gevolg van stress kunnen ook worden behandeld met Withania Somnifera.

De dosering is afhankelijk van welk product je kiest. Een typische dosering van een capsule is tussen de 0,5 en 2 gram. De dosering van een ashwagandha poeder varieert sterk en begint bij ongeveer 50 milligram, maar kan oplopen tot 6 gram. Voor een normale ondersteuning is een halve thee lepel (1 gram) voldoende, voor andere toepassingen kan meer gebruikt worden. Begin altijd met een lichte dosis (circa 500 mg). Hoge doseringen moeten in meerdere porties over de dag verdeeld worden. Voor de juiste dosering kun je het beste de gebruiksaanwijzing van het desbetreffende producten raadplegen.

Veel mensen gebruiken Ashwagandha langdurig en zijn er zeer positief over. Het is voor veel toepassingen één van de meest effectieve supplementen die je kan kiezen. Je kunt op elke desbetreffende Ashwagandha productpagina de reviews vinden die mensen hebben gegeven. We adviseren omdat te bekijken, ervaringen helpen!

"Ben zeer tevreden over Ashwagandha. In mijn mening een van de beste kruiden, met de meeste positieve effecten."
"Voor mij haalt dit supplement angstachtige en negatieve gevoelens weg."

Lees hier alle Ervaringen met Ashwagandha poeder

"Voor mij persoonlijk blijft ashwagandha één van de betere supplementen en nu ook nog in de meest zuivere vorm verkrijgbaar"

Lees hier alle Ervaringen met Ashwagandha capsules

Ashwagandha en Rhodiola zijn beide adaptogenen. Ze kunnen erg goed samen gebruikt worden. Rhodiola zal extra energie geven.

Mensen vragen zich vaak af: "Waar is de beste Ashwagandha te koop?" Wij leveren enkel de beste Ashwagandha waarvan we elke stap in de productielijn weten. Er bestaat een behoorlijk kwaliteit verschil tussen dit soort producten. Wij garanderen je de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs.

Hoe snel werkt ashwagandha? Ashwagandha is een voedingsmiddel en geen farmaceutisch medicijn. Dit betekent dat het langer duurt voordat de effecten beginnen op te treden. De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Ashwagandha voelen de effecten na 2-3 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Ashwagandha te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.


✔  Voor 17.30 besteld, morgen in huis

✔  Gratis verzending vanaf 35,-

✔  O.b.v. wetenschappelijk onderzoek

✔  Bel ons op 050 211 2964


payment-methods

Gratis retourneren | Privacy & Cookies | Algemene voorwaarden | Disclaimer

payment-methods

facebook
instagram
pinterest

©2012 - 2023 Superfoodsonline