Mensen stellen heel vaak de vraag: "Spirulina of Chlorella, wat is beter?". Beide zijn krachtige superfoods uit de algen categorie die mensen dagelijks gebruiken voor een toevoeging aan een gezonde levenstijl en voedingspatroon.
De twee natuurlijke multivitamines chlorella en spirulina hebben heel veel overeenkomsten. Begrijpelijk is het dan ook wanneer je jezelf afvraagt: wat moet ik kiezen, chlorella of spirulina?
Beide algen zijn een waardevolle toevoeging aan je voeding. De een is niet perse beter dan het ander. De algen hebben een zeer hoge voedingswaarde en relatief weinig calorieën. Chlorella en spirulina worden daarom ook vaak na elkaar of gemengd gebruikt.
De overeenkomsten: chlorella vs. spirulina
Spirulina en chlorella zijn beide algen, ze hebben geen wortels bladeren of stengels. Algen hebben een brede en zeer hoge voedingswaarde en zijn als het ware de basis van onze voedselketen. De voedingsstoffen in chlorella en spirulina zijn nagenoeg hetzelfde, daardoor hebben ze ook soortgelijke gezondheidsvoordelen. Ook hebben beide een ontgiftende werking op je lichaam. Daar worden je lever, nieren, darmen en maag mee ondersteunt. .
Vitamines A, B, C, D, E en K vind je terug in deze algen en ook verschillende mineralen (zoals fosfor, kalium, calcium, chroom, koper, ijzer, magnesium, zink) en omega 3. Ook bevatten beide algen grote hoeveelheden aan eiwitten .
Geen plant heeft zoveel eiwitten (wel 12x zoveel als in een biefstuk) en bètacaroteen (wel 10x zoveel als in wortelen) als spirulina. Er is geen plant beter dan chlorella wat betreft chlorofyl (4-5 keer zoveel als in spirulina).
De verschillen: chlorella en spirulina
Spirulina heeft een spiraal vorm, is een meercellige plant zonder echte nucleus. Chlorella heeft ook een spiraal vorm, maar is een eencellig micro-organisme met een nucleus.
Ook de kleur verschilt, spirulina is donker groen-blauwig en chlorella is lichter groen. Chlorella zul je alleen in zoet water vinden, maar spirulina groeit ook in zout water. Ondanks dat hebben ze beiden evenveel voedingsstoffen.
Productie verschillen
Spirulina is direct geschikt voor gebruik. Chlorella daarentegen moet eerst met vrij complex proces geschikt worden gemaakt voor consumptie. Chlorella is daarom ook vaak duurder. Door de complexheid van chlorella heeft deze alg wel een bijzondere eigenschap, het bevat grote hoeveelheden groeihormonen (CGF- Chlorella Grow Factor). Chlorella is in staat om zich binnen 20-24 uur te verviervoudigen.
Conclusie: Moet ik chlorella of spirulina gebruiken?
Zowel chlorella als spirulina zijn een waardevolle toevoeging aan je voeding. Het beste is om beide producten te gebruiken.
Ben je vooral op zoek naar eiwitten (bijv. sporter, bezig met afvallen) en vetzuren (voor je hart, brein en andere organen), ga dan voor spirulina. Krijg je veel gifstoffen binnen (roken, drinken, geen schoon drinkwater of via werk/wonen in een stad): kies dan voor chlorella.
Ben je gevoelig voor buikloop kies dan spirulina. Ben je eerder gevoelig voor verstopping, kies dan chlorella.
Login and Registration Form
Log In