5-HTP

Biologische en Betrouwbare 5-HTP bij Superfoodsonline

5-htp

Top Keuze:
Golden Naturals 5-HTP 200 mg

 

In dit product is gebruikgemaakt van 5-HTP uit Griffoniazaad, in een dosering van 200 mg. Het is extra goed opneembaar door het gebruik van biopirine, de actieve stof in zwarte peper. Uitstekend voor de gemoedstoestand.

Meer informatie

Heb je vragen over 5-HTP? Stel ze gerust.

Wat is 5-HTP?

5-HTP (5-hydroxytryptofaan) is een aminozuur dat tegenwoordig zeer populair is geworden voor het bijdragen aan een goede gemoedstoestand.

5-HTP, net als Melatonine, haal je niet uit voedsel maar wordt door je eigen lichaam aangemaakt van het andere aminozuur L-Tryptofaan. Tryptofaan komt wel uit voedsel en is te vinden in vlees gevogelte, vis, zuivel en eieren. 5 HTP is de voorloper van serotonine, de neurotransmitter die vaak in verband wordt gebracht met een gelukkig gevoel en een goed psychologisch functioneren. 5 HTP is een eenvoudige manier om het serotonine niveau in de hersenen te verhogen.

De voorloper Tryptofaan wordt vaak gebruikt voor het verbeteren van de nachtrust. De reden dat je wat suf kan worden van het eten van bijvoorbeeld kalkoen is het hoge gehalte aan tryptofaan dat wordt omgezet in 5-HTP en Melatonine.

5-HTP heeft een uitstekende opname

5-HTP wordt uitstekend opgenomen, ook als het bij de maaltijd wordt ingenomen, en passeert gemakkelijk de bloedhersenbarrière. De meest aminozuren kan je niet samen nemen, of liever niet met zuivel omdat ze tegen elkaar gaan strijden om opname. Gelukkig is dit niet het geval bij 5-HTP. Dit komt omdat 5-HTP geen transportmolecuul nodig zoals andere aminozuren.

5-HTP en Serotonine

Serotonine is in de hersenen een belangrijke neurotransmitter voor de regulatie van onder meer stemming, gedrag en seksualiteit en een normale eetlust (zonder overmatige behoefte aan bijvoorbeeld koolhydraten). Verlaging van de serotoninestatus kan onder meer het gevolg zijn van stress, een verhoogde cortisolspiegel, insulineresistentie en een tekort aan bepaalde voedingsstoffen (zoals vitamine B6, magnesium en tryptofaan).

Natuurlijke 5-HTP: Griffonia simplicifolia

5-HTP wordt gewonnen uit de zaden van de Afrikaanse plant Griffonia simplicifolia. De zaden van de plant Griffonia bevatten heel veel 5-HTP. De zaden werden traditioneel als lustopwekkend gebruikt en de bladeren om wonderherstel te stimuleren. Een griffonia-extract is de olie van de zaden waaruit 5-HTP gestandaardiseerd wordt.

5-HTP is beter dan Tryptofaan

5-HTP verhoogd de serotonine- en melatonine gehaltes veel beter dan de voorloper L-Tryptofaan. Het is beter opneembaar en heeft een stuk minder bijwerkingen.

Is 5-HTP Veilig?

Er is al meer dan 30 jaar ervaring met voedingssupplementen met 5-HTP van plantaardige herkomst. De meeste gebruikers ervaren geen bijwerkingen maar het blijft altijd mogelijk dat milde bijwerkingen optreden. Het is geadviseerd om 5-HTP niet te gebruiken in combinatie met medicijnen die de hersenstofwisseling beinvloeden, zoals antidepressiva en kalmerende middelen. Gebruik 5-HTP niet tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding, bij Downsyndroom, sclerodermie, nier en leverschade.