Mangosteen

Biologische Mangosteen bij Superfoodsonline

Biologische Mangosteen poeder

Wat is Mangosteen?

Mangosteen (Garcinia Mangostana), ook wel mangistan genoemd of koningin der vruchten, is een vrucht die twee tot drie keer per jaar groeit aan de mangosteenboom. Verwarrende naam, want de mangosteen heeft niks met mango (of met stenen) te maken. Ze zijn niet eens familie! Door de leerachtige, paars bruine schil vind ik de vrucht er van de buitenkant uitzien als een kruising tussen een kastanje en een vijg. Van binnen lijkt het meer op lychee.

De mangosteenboom neemt haar tijd, het kan wel tien jaar duren voordat de boom vruchten afgeeft. Daarentegen kan de boom wel honderden jaren oud worden. Dan lijkt die vijftien jaar ineens niet meer zolang. Ook kan ze wel 25 meter hoog worden! De mangistanboom komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië, maar inmiddels heeft ze ook haar weg gevonden in andere gebieden zoals India en Australië. In Nederland is mangosteen (in verse vorm) vrij zeldzaam, dat komt omdat je de vrucht vrij snel na oogsten moet opeten (anders gaat het schimmelen). Wanneer ze wel in Nederland verkrijgbaar zijn (februari-mei), kunnen ze wel twee euro per stuk kosten. Mangosteenpoeder kun je kopen voor een betaalbaardere prijs.

Mangosteen zit vol met Xanthonen

Aziaten geloven dat mangistenen met vier zaadmantels (de witte kransen van de vrucht) geluk brengen. De vrucht wordt niet zonder reden Queen of fruits genoemd. Mangosteen staat in Azië bekend om de heilzame werking en de hemelse smaak.

Xanthonen maken de mangosteen bijzonder. In geen enkele andere vrucht zijn zoveel xanthonen gevonden als in de mangosteenvrucht. In mangosteen (hoofdzakelijk in de schil) zitten 39 van deze werkzame bestanddelen. Xanthonenmoleculen zijn erg sterk, zelfs na malen of koken is de werking ervan onveranderd.

Waar moet je opletten bij het eten/innemen van mangosteen?

Net als bij alle superfoods is het een kwestie van zelf uitproberen en kijken wat het met jou doet en welke voordelen je uit mangosteen haalt. Proberen kan geen kwaad, in pure vorm is mangosteen heel veilig en zal het niet voor bijwerkingen zorgen. Het is raadzaam om mangosteen langere tijd te gebruiken om te kunnen beoordelen welk effect het heeft op jou.

Let op: Mangistan bevat stoffen die de werking van bloedverdunnende medicijnen kan versterken.

Kan ik zelf mangosteen kweken?

Nee, helaas maar waar. Er zijn verschillende experimenten gedaan om mangosteen in het westen te kweken, maar zonder positief resultaat. Deze boom wil alleen groeien in een warme en tropische omgeving. Wij zullen het met alternatieven moeten doen zoals de ingeblikte vruchten in de toko. Zelf verkopen we mangosteenpoeder van ons huismerk Purason.

Hoe kun je mangosteenpoeder eten?

Mangosteenpoeder kun je bijvoorbeeld in een smoothie doen, door jam of je pannenkoekenbeslag. Ook is het lekker in desserts.

advies