Alles over Vitamine C

Vitamine C is het populairste supplement voor het immuunsysteem. Vitamine C heeft vele vormen. Op deze pagina vind je alles over de Vitamine C, de werking, ervaringen en bijwerkingen. Als je wil weten wat Vitamine C is, waarom mensen het als supplement nemen, en of het een voordeel voor je kan hebben, dan wil je deze pagina lezen.

Wat is Vitamine C?

Vitamine C (Ascorbinezuur) is zonder twijfel de meeste bekende en meest gebruikte vitamine. Het het heeft een hele lange geschiedenis van gebruik. Vanaf de 17e eeuw was al bekend dat verzwakte zeelieden snel opknapten na het eten van citrusvruchten. Er werden vaten met citrusvruchten meegenomen omdat het eten aan boord van de schepen niet vers was. Het wetenschappelijke onderzoek naar vitamine C is pas in de jaren 30 van de 20ste eeuw tot stand gekomen.

In 1937 kreeg de Brit Walter Norman Haworth de Nobelprijs voor Chemie voor de ontdekking van de structuur van vitamine C. In de jaren 60 was het een andere (2-voudige) Nobelprijswinnaar, Linus Pauling, die de start gaf voor de orthomoleculaire voedingsleer en daarin een belangrijke rol voor vitamine C zag.

Goede bronnen

Goede bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten, kiwi's, aardbeien, bessen (acerola, camu camu, amla), spruitjes, paprika, broccoli en andere koolsoorten.

wat is vitamine C?

De toepassingen, voordelen en werking van Vitamine C:

✔  Draagt bij aan het behoud van sterke botten

✔  Is goed voor het leervermogen

✔  Draagt bij aan een normaal psychologisch functioneren*

✔  Is goed voor de gemoedstoestand

✔  Is goed voor de bloedvaten

✔  Is goed voor het immuunsysteem

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze > veiligheidspagina.

Belangrijk

Beter immuunsysteem? Dit kan je aanpakken met een gezonde levensstijl, ondersteund door een natuurlijk kruid, superfood of voedingssupplement. Natuurlijke poeders en capsules zijn voedingssupplementen. Ze ondersteunen je gezondheid maar zijn geen vervanging voor een gezonde leefstijl. Raadpleeg altijd een arts als je medicijnen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft voordat je een kruid, superfood of voedingssupplement inneemt.

wat doet vitamine C?

Hoe werkt Vitamine C?

Vitamine C is een belangrijke schakel voor vele biochemische routes in het lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van een gezond immuunsysteem. Vitamine C speelt bijvoorbeeld ook een rol in de collageensynthese (bindweefsels, bloedvaten, botten en de huid), de synthese van neurotransmitters en catecholaminen (zoals adrenaline en dopamine) en de productie van hormonen in de hypofyse en hypothalamus.

Waarom synthethisch, als het ook natuurlijk kan?

Veel mensen gebruiken vitamine C supplementen, echter deze bevatten vaak gesynthetiseerde stoffen. Er zijn vitamine C vormen die volledig vrij van toevoegingen zijn als maltodextrine, maniok wortel of toegevoegde vitamine C. Supplementen met 1000 mg Vitamine C zijn ALTIJD synthethisch. Het gaat om synthetische ascorbinezuur, dat gewoonweg niet dezelfde kwaliteiten heeft als een goede biologische natuurlijke vitamine C.

Vormen van Vitamine C

In haar basis-vorm bestaat vitamine C uit ascorbinezuur. Het woord zegt het al: ascorbinezuur is een zuur (pH van 2,3) en wordt, zeker in wat hogere doseringen, niet door iedereen even goed verdragen.

Daarom zijn er diverse niet-zure varianten van vitamine C beschikbaar: Mineraal-ascorbaten, waarbij het gebonden is aan de mineralen magnesium of calcium). En Ester-C, wat een speciale en gepatenteerde vorm is van calciumascorbaat die tevens stoffen bevat die het lichaam zelf aanmaakt uit vitamine C.

Natuurlijke vormen

Daarnaast is er nog een natuurlijke ‘full-spectrum’ vorm met niet alleen vitamine C maar ook honderden extra plantenstoffen afkomstig uit de tropische planten Camu-camu, Amla of Acerola. Hoewel synthetische en natuurlijke vitamine C een identieke vorm hebben worden ze niet op dezelfde manier opgenomen.

Maar het grote voordeel van vitamine C in de vorm van een natuurlijk plantenextract is de aanwezigheid van die andere stoffen. De belangrijkste hiervan zijn de bioflavonoïden. Dit zijn actieve stoffen die ook in groente en fruit te vinden zijn.

vitamine c vormen
vitamine c vormen

Liposomale vitamine C

Een relatief nieuwe vorm van vitamine C is die waarbij de ascorbinezuur is omgeven door fosfatidyl lipides uit lecithine. Dit zou de opname in cellen sterk kunnen verbeteren. Volgens de eerste ontwikkelaars is de werking ervan vergelijkbaar met intraveneuze vitamine C.

Quicksilver heeft een liposomale vitamine C ontwikkeld met een veel hogere bio-beschikbaarheid voor het lichaam. De vitamine C wordt direct in de bloedbaan en naar de cellen getransporteerd en zorgt in de onderzoeken voor een 3x hogere bloedgehalte aan vitamine C.

Ascorbylpalmitaat

Ascorbylpalmitaat is samengesteld uit een ascorbaat en een palmitinezuurmolecuul. Het is zowel in water als vet oplosbaar, en wordt veel toegepast als antioxidant in conserven en als stabielere vorm van vitamine C in allerlei cosmetische producten, zoals crèmes.

Het voordeel van deze vitamine C is dat het de bloed-hersenbarriére makkelijker kan passeren.

vitamine c vormen
vitamine c vormen

Minder Zure Vitamine C vormen

Voor een hoge inname van vitamine C is ascorbinezuur (de goedkoopste en meest gebruikte vorm van vitamine C) niet altijd geschikt, daar veel mensen deze zure vitamine C minder goed verdragen. Naast ascorbinezuur is vitamine C beschikbaar in de (niet-zure) vorm van mineraalascorbaten (vitamine C gebonden aan een mineraal zoals calcium of magnesium) en Ester-C.

Calcium ascorbaat

Calciumascorbaat is geschikt voor mensen die het zure ascorbinezuur niet verdragen. Calciumascorbaat heeft een neutrale pH en geeft nagenoeg geen maagdarmbezwaren. Bij een hoge inname kan het beste gekozen worden voor een gebufferde of ontzuurde vorm.

Magnesium ascorbaat

Magnesiumascorbaat levert zowel vitamine C als magnesium en is geschikt voor mensen die het zure ascorbinezuur niet verdragen. Magnesiumascorbaat heeft een neutrale pH.

Ester-C

Ester-C wordt beschouwd als de derde generatie vitamine C. Het is een unieke, gepatenteerde formule die een groot aantal voordelen van ascorbinezuur en calciumascorbaat combineert.

Zodra vitamine C in het lichaam is opgenomen, wordt het omgezet, en de belangrijkste metaboliet is vermoedelijk threonzuur. Ester-C is calciumascorbaat dat al gedeeltelijk is geoxideerd waardoor de natuurlijke metaboliet threonzuur reeds aanwezig is.

Threonzuur en de andere metabolieten bevorderen de opname en benutting van vitamine C in het lichaam. Bovendien blijkt threonzuur in staat om reeds in het lichaam opgeslagen vitamine C te mobiliseren en beschikbaar te maken voor stofwisselingsprocessen. Ester-C bestaat uit een complex van calciumascorbaat (vitamine C), met calcium gebonden, natuurlijke metabolieten van vitamine C.

vitamine c vormen
payment-methods

Gratis retourneren | Privacy & Cookies | Algemene voorwaarden | Disclaimer

payment-methods

facebook
instagram
pinterest

©2012 - 2024 Superfoodsonline