Welke vorm supplement moet ik kiezen?

Natuurproducten ook wel supplementen genoemd kunnen op verschillende manieren gebruikt worden, er zijn dan ook veel verwerkingsvormen waarin ze beschikbaar zijn. Denk aan tincturen, extracten, losse kruiden, verse kruiden en poeder vormen.

Maar welke kies je?

Dit is een moeilijk vraagstuk voor zowel de gebruiker als vaak een natuurgeneeskundige, wij raden dan ook altijd aan om bij een probleem altijd te gaan voor een product met een gestandaardiseerde inhoud van de werkzame stof.

Bijvoorbeeld bij een vitamine C tekort is een natuur poeder zoals camu camu of acerola niet de juiste weg om dit snel en goed aan te vullen, maar is het beter te kiezen voor een hoog gedoseerde vitamine C tablet/capsule of poeder.

Wanneer je niet zozeer een probleem hebt maar gewoon gezond je voeding aan wilt vullen met vitamine C is de keuze voor camu camu of acerola voldoende.

vormen?
vormen 2

Toch een natuurproduct?

Er zijn natuurlijk ook genoeg mensen die niet graag kiezen voor een gestandaardiseerd product, maar liever een volledig spectrum poeder kiezen of wel een natuurproeder/kruid.

Hoe maak je dit dan klaar om door je lichaam zo goed mogelijk opgenomen te worden?

De meeste kruiden hebben als advies er een thee van te zetten. Maar is dat wel de juiste manier?

Thee maken van kruiden

Thee ook wel een waterig aftreksel, infuus of tisane genoemd, is van oudsher de meest toegepaste en eenvoudigste manier om kruiden in te nemen. Dit wordt vooral gedaan bij tere plantdelen zoals bladeren, bloemen en zaden.

Thee maak je vaak van gekneusde, verse of gedroogde kruiden, deze overgiet je met kokend water en laat je de 5 tot 10 minuten trekken. Je kunt thee zowel warm als koud drinken. Gemaakte thee kan je maximaal 24 uur afgedekt bewaren.

Let er op dat wanneer je een kruid gebruikt om zijn etherische oliën, je het kopje afdekt tijdens het trekken. Op deze manier condenseren de etherische oliën en komen terug in je theekopje.

Thee is helaas niet de manier om nauwkeurig te doseren. Bij het maken van thee is het niet mogelijk te constateren hoeveel inhoudsstoffen je werkelijk binnen krijgt, daarbij hebben veel kruiden/inhoudsstoffen vetten of alcohol nodig als draagstof om zo beter door het lichaam opgenomen te worden.

thee?
maceraat

Afkooksel

Naast thee heb je ook nog de keuze voor een afkooksel (decoct) of een maceraat.

Bij een afkooksel worden de kruiden ongeveer 8 tot 10 minuten gekookt, dit is meest geschikt voor harde plantendelen zoals wortels, bast of gedroogde bessen. Voordeel van een decoct is deze kan langer bewaard worden, door het kookproces wordt de vloeistof gesteriliseerd. Kruiden die erg geschikt zijn om een afkooksel van te maken zijn duivelsklauw, kliswortel en lijnzaad ( Bij lijnzaad is aan te raden de zaden een nacht te laten weken, dan 15 minuten doorkoken. Na het koken de slijmstoffen scheiden van de rest. en hiervan op nuchtere maag het sap drinken).

Maceraat (koud aftreksel)

Een koud maceraat of koud aftreksel wordt vooral gemaakt van planten die hun werkzaamheid verliezen door verwarming (dit zijn voornamelijk de kruiden die veel slijmstoffen bevatten of etherische oliën bijv: echte valeriaan) of bij planten die door verhitting en zeker bij koken te prikkelende substanties kunnen vrijzetten (sennablad of - peulen).

Een maceraat maak je door kruiden in water op kamertemperatuur te laten staan. minimaal 7 tot 12 uur. Hierna kun je het zeven en dit maceraat drinken.

Kruiden waar vaak het beste een maceraat van gemaakt kan worden zijn, ijslands mos, heemst wortel, sennablad en echte valeriaan.

Kruiden en vetten

Veel inhoudsstoffen worden het beste opgenomen in het lichaam wanneer ze gezamenlijk met een gezonde vetstof genuttigd worden, daarom wordt ook vaak geadviseerd om bepaalde supplementen voor de maaltijd in te nemen of met een glas (plantaardige) melk. Wanneer je thee maakt kunt je het beste een lepeltje kokosolie toevoegen aan je thee.

Gezonde vetten dragen bij aan een betere opname van vetoplosbare vitamines, maar ook aan een goede opname van de fytonutriënten in planten, Lycopeen en luteïne zijn hier een goed voorbeeld van. Door lycopeen (uit tomaten) en luteïne (uit bladgroente) te combineren met een gezonde vet, kun je de opname hiervan tot wel 13x verhogen.

kruiden & vetten

Wat is het verschil tussen een tinctuur, planten extract, en vloeibaar extract?

Tincturen zijn vrij sterk geconcentreerde en veelgebruikte kruidenaftreksels. Een tinctuur wordt vaak verward met een plantenextract. Beide worden op dezelfde manier gemaakt, met als enig verschil, een tinctuur maak je van gedroogd kruid en een plantenextract maak je van verse kruiden.

Voor het maken van een tinctuur heb je 1 deel gedroogd kruid nodig, deze overgiet je met 2 tot 10 delen zuiver alcohol gemengd met water. Het percentage alcohol dat gemiddeld genomen gebruikt wordt is 40 tot 60%, heel soms 90%. De alcohol zorgt ervoor dat het werkzame bestanddeel goed wordt geëxtraheerd, en tegelijk functioneert de alcohol als conserveringsmiddel. De meest gebruikte verhouding is 1 op 5 afhankelijk van de sterkte die je graag wilt hebben.

Nadat je de kruiden en alcohol samen hebt gedaan, sluit je de pot luchtdicht af. Aan te raden is om gebruik te maken van een bruine wek pot. dit omdat bruin glas zonlicht tegenhoudt. en weckpotten goed afgesloten kunnen worden. heb je geen bruine pot zet de pot dan donker weg. Laat dit 2 tot drie weken staan (afhankelijk van het kruid), waarna je het kunt zeven en persen. De vloeistof die overblijft is je tinctuur, deze kun je het beste bewaren in een bruin druppel of pipetflesje. Een tinctuur is al gauw twee jaar houdbaar. Gemiddelde inname van een tinctuur is 3 tot 6 ml.

Planten die erg geschikt zijn om een tinctuur van te maken zijn, Heermoes, Ginkgo biloba en Mariadistel.

Een Vloeibaar Extract is een verwerkingsvorm van een kruid met een hogere concentratie werkzame stof maar een lager alcoholgehalte dan een tinctuur of plantenextract. Bij een vloeibaar extract zijn de verhoudingen van kruid en alcohol 1 op 1. Hier wordt gebruik gemaakt van een alcoholconcentratie van 60%. Dit mengsel doe je in een hittebestendige pot en breng je au bain-marie aan de kook. Liefst is deze pot afgesloten, zo ontstaat er een vacuüm distillatie.

Door dit proces verdampt een een grote hoeveelheid alcohol en wordt de werkzame stof toch vrijgegeven. De overgebleven alcohol dient dan nog als conserveermiddel en oplosmiddel. Laat het mengsel na het koken ongeveer 2 weken staan, waarna je het kunt zeven en persen. De vloeistof die overblijft is je tinctuur, deze kun je het beste bewaren in een bruin druppel of pipetflesje. Een Vloeibaar extract is ook al gauw twee jaar houdbaar. Gemiddelde inname van een Vloeibaar Extract is 1 tot 2 ml.

Bah wat is dit kruid vies, hoe neem ik dit nu in?

Wanneer je een poeder of los kruid koopt, en deze is echt vies hoe neem je deze dan in? Meest gegeven advies is dan, meng het in je maaltijd/ smoothie of met een product die de smaak overheerst. Of je kunt het zelf gaan capsuleren. Kijk hiervoor op onze pagina capsuleren.

Als dat niet te doen is dan kun je de kruiden het beste verwerken in een van onderstaande verwerkingsvormen. Door het kruid te concentreren vergroot je de opneembaarheid en verklein je de inname.

Heel geschikt hiervoor zijn tincturen, plantenextracten, vloeibare extracten en een kruidensiroop/honing.

kruidensiroop en honing?
vormen 2

Kruidensiroop of kruiden honing

Kruiden siroop of honing is een veelgebruikte verwerkingsvorm voor hoestdrankjes, dit om door middel van zoetstoffen minder smakelijke kruiden lekkerder te maken, met name bedoeld voor kinderen. Een kruiden siroop of honing is een aftreksel van kruiden in een dusdanige hoeveelheid (riet)suiker siroop of honing, dat een niet-schimmelend of -gistend preparaat ontstaan, hiervoor wordt het liefst gebruik gemaakt van verse kruiden. Je maakt dit door de honing of suikersiroop (minimaal 65 delen suiker en 35 delen water) aan de kook te brengen en goed te roeren, voeg al roerend de fijngesneden verse kruiden toe, en laat het geheel nog 2 minuten zachtjes koken. Hierna is het noodzakelijk het mengsel 3 weken te laten staan op kamertemperatuur, hierna kun je het zeven en gebruiken.

Wanneer je geen verse kruiden beschikbaar hebt kun je de honing/suikersiroop ook mengen met een tinctuur. Kook hier voor de siroop, haal hem van de warmtebron en voeg de tinctuur toe terwijl de siroop nog wat na borrelt.

Kruiden die erg geschikt zijn in een siroop zijn; Echinacea, Salie, Tijm, Propolis, Vlier, heemst en weegbree.

payment-methods

Gratis retourneren | Privacy & Cookies | Algemene voorwaarden | Disclaimer

payment-methods

facebook
instagram
pinterest

©2012 - 2024 Superfoodsonline