Biologische & Krachtige Berberine en Zuurbes bij Superfoodsonline

Heb je vragen over Berberine? Stel ze gerust.

Wat is Berberine?

Berberine is een geel gekleurde alkaloïde die gevonden kan worden in verschillende planten, zoals de Europese Barberry (Berberis vulgaris), Goldenseal (Hydrastis canadensis), Goldthread (Coptis chinensis), Oregon druif (Mahonia aquifolium), Phellodendron en Berberis aristata.

Hoewel Berberine al gebruikt werd in China sinds tenminste duizend jaar geniet het tegenwoordig de aandacht van de Westerse wetenschap, als alternatief met weinig bijwerkingen.

Berberine komt uit de Zuurbes

De zuurbes (Berberis vulgaris) is een struik die behoort tot de berberisfamilie (Berberidaceae). De struik komt van nature voor in Eurazië. In de fytotherapie wordt met name de wortel en de wortelbast gebruikt. Soms wordt de bes en het blad eveneens aangewend voor medicinale doeleinden. De belangrijkste werkzame stof in zuurbes is de alkaloïde berberine. Daarnaast zitten de alkaloïden jatrorrhizine, palmatine, oxyacanthine, magnoflorine, berberubine, berbamine, columbamine, isoterandine en chelidoninezuur erin. Voorts bevat de zuurbes resinen, tanninen en vitamine C.

Berberine als supplement

Recentelijk is het botanische extract Berberine uit de obscuriteit naar het centrum van de supplementen adviezen gekomen, mede door nieuw gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek. Meer dan een derde van ongeveer 2800 studies naar de effecten van Berberine (PubMed) zijn in de laatste 5 jaar gepubliceerd.

Hoe werkt Berberine?

Het werkingsmechanisme van berberine ligt vooral verscholen in de regulering van AMPK (Adenosine Monophosphate activated Protein Kinase). Deze eiwit-kinase, die geactiveerd wordt door AMP, is een veelvuldig voorkomend en essentieel enzym, dat bijdraagt aan de normalisering van de energiestofwisseling en aan de regulering van de voedselinname en de gevoeligheid van de weefsels.

Op grond van het onderzoek dat is gedaan naar berberine ligt de gemiddelde dosering die wordt aanbevolen tussen de 1000 en 1500 mg per dag, verdeeld over twee of drie innames voor de hoofdmaaltijden.

Een veel betere biobeschikbaarheid

Één van de nieuwe inzichten is dat Berberine een stuk beter opgenomen wordt dan eerst werd gedacht. Onderzoekers zijn er achter gekomen dat de opname over het algemeen prima verloopt, maar dat het vrij snel door het lichaam verwerkt wordt waardoor het niet goed te meten was. De effecten van Berberine zijn juist toe te schrijven aan de Berberine metabolieten die vrij komen na omzetting door het lichaam.

Goldenseal en Berberine

Goldenseal (Hydrastis Canadensis) (Canadese Geelwortel) bevat, net als de zuurbes, een hoog gehalte aan berberine. Het is de berberine die goldenseal zijn werking geeft. Het bevat naast berberine ook andere alkaloïden: canadine en hydrastine. Goldenseal (Hydrastis canadensis) wordt ook wel Canadese geelwortel genoemd. Het is een plant die oorspronkelijk door de Indianen in Canada werd gebruikt. Het extract dat uit de wortel wordt gewonnen, helpt bij het stimuleren van het immuunsysteem.

Is Berberine veilig?

Berberine is een stof die al heel lang veilig door mensen over de hele wereld gebruikt wordt. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan met de Berberine wortel er zijn nooit resultaten geweest die de veiligheid ter discussie stellen.

Heeft Berberine bijwerkingen en nadelen?

Mensen met bloedsuikerspiegel problemen of diabetes dienen voorzichtig te zijn met het nemen van Berberine aangezien Berberine invloed kan hebben op de bloedsuiker. Vooral mensen die vaak een lage bloedsuiker hebben dienen extra aandacht te hebben. Wij adviseren altijd om bij twijfel laag te beginnen met doseren.

Wat zijn de ervaringen met Berberine?

Veel mensen gebruiken Berberine langdurig en zijn er zeer positief over. Het is voor veel toepassingen één van de meest effectieve supplementen die je kan kiezen. Je kunt op elke desbetreffende Berberine productpagina de reviews vinden die mensen hebben gegeven. We adviseren omdat te bekijken, ervaringen helpen!