Wat is Vitamine C?
Vitamine C (Ascorbinezuur) is zonder twijfel de meeste bekende en meest gebruikte vitamine. Het het heeft een hele lange geschiedenis van gebruik. Vanaf de 17e eeuw was al bekend dat verzwakte zeelieden snel opknapten na het eten van citrusvruchten. Er werden vaten met citrusvruchten meegenomen omdat het eten aan boord van de schepen niet vers was. Het wetenschappelijke onderzoek naar vitamine C is pas in de jaren 30 van de 20ste eeuw tot stand gekomen.
In 1937 kreeg de Brit Walter Norman Haworth de Nobelprijs voor Chemie voor de ontdekking van de structuur van vitamine C. In de jaren 60 was het een andere (2-voudige) Nobelprijswinnaar, Linus Pauling, die de start gaf voor de orthomoleculaire voedingsleer en daarin een belangrijke rol voor vitamine C zag.
Goede bronnen
Goede bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten, kiwi's, aardbeien, bessen (acerola, camu camu, amla), spruitjes, paprika, broccoli en andere koolsoorten.
Login and Registration Form
Log In