Alles over Zeewier (Poeder & Supplementen)

Zeewieren zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de superfoods en supplementen. Ze bezitten vele eigenschappen en zijn voor vele toepassingen inzetbaar. Op deze pagina vind je alles over de verschillende soorten zeewier, de werking, ervaringen en bijwerkingen. Onderaan vind je alle zeewier categorieën, met uitleg over elk.

Kelp: Koning van de zeewieren

Kelp is zeer rijk aan jodium. Zo rijk dat er maar zeer weinig van nodig is om net zoveel binnen te krijgen als met zes plakjes brood. Één vijfde van een gram is vaak al voldoende.

Zeewieren behoren tot de eukaryoten. Eukaryoten zijn alle organismen waarvan iedere cel minstens 1 celkern heeft. Eukaryoten worden weer onderverdeeld in een aantal supergroepen. In de wirwar van de benamingen rondom kelp is er eigenlijk maar één wiersoort die daadwerkelijk kelp mag heten en dat is de reuzenkelp, macrocystis.

kelp

Roodwier, groenwier en bruinwier

Er zijn drie soorten wieren, roodwier, groenwier en bruinwier. De groen- en roodwieren horen in de groep Archaeplastida en de Bruinwieren horen bij de groep Chromalveolata. De algen in de groep Chromalveolata zijn fotosynthetiserende algen.

Roodwier

Roodwier (Rhodophyta) is rood door gebruik te maken van het pigment r-fycoërytrine bij de fotosynthese. Iers mos is een roodwier.

Groenwier

Groenwier (Chlorophyta) bevat hetzelfde type bladgroen als planten chlorofyl. Spirulina, Chlorella en Plankton behoren tot de zout water groenwieren.

dulse

Dulse: De palm van de hand

Palmaria, de soortnaam van dit zeewier, betekent in het Latijns ‘de palm van de hand’, verwijzend naar de hand- of waaierachtige vorm.

Dulse zeewier zijn een heerlijke hartige snack. Dulse is een gemakkelijk te gebruiken, kleurrijk zeewier dat ook rauw prima te gebruiken is. Het heeft een donkerrode tot paarse kleur met een volle, rokerige en nootachtige smaak.

Dulse is relatief rijk aan eiwit, heeft een hoog ijzergehalte, bevat alle aminozuren en vitamine en mineralen zoals A, B, C, jodium, calcium, fosfor, kalium, magnesium en mangaan.

Blaaswier: Boordevol Jodium

Fucus is een geslacht van bruinwieren die in de intergetijdenzone voorkomen op harde substraten.

Blaaswier, één van de meest voorkomende bruine zeewieren, is de gewone naam voor deze Fucus (Grieks voor ‘zeewier’) soort, omdat de luchtblazen van het blaaswier helpen het te laten drijven in het water. Blaaswier is olijf- tot geelgroen van kleur, met een sterke, leerachtige structuur.

Blaaswier is rijk aan jodium, magnesium, broom, fosfor, zink, ijzer, kalium, eiwit, algin, slijmstoffen, mannitol, fucoidan, lysine, fytohormonen, antioxidanten en vitaminen A, C, E en K.

blaaswier

Bruinwier

Bruinwier komt hoofdzakelijk voor in zout water, er zijn 265 soorten en slechts 5 hiervan komen voor in zoetwater. De meest bekende bruinwieren zijn Kombu, wakame, zeespaghetti, suikerwier, arame, hijiki, zeepalm en blaaswier. Bruinwieren hebben hun naam te danken aan de typische bruine kleur die zich ontwikkeld door de aanwezigheid van fucoxanthine.

Bruinwieren staan bekend om hun hoge gehalte aan jodium. Met name de de reuzenkelp (Macrocystis) en Blaaswier (Fucus vesiculosus) zijn (zee)algen die zeer rijk zijn aan jodium. Bruinwier is een belangrijke jodiumbron voor vegetariërs, mensen die weinig zeevoedsel eten of geen gejodeerd brood en zout gebruiken.

Bruinwieren kun je veel vinden in kelpwouden, deze bestaan uit vele soorten wieren, maar het grootste deel bestaat uit reuzenkelp en blaaswier.

sargassum

Sargassum: Japans Bessenwier

Een grote soort bruinwier, die in de jaren zeventig per ongeluk met oesters in West-Europa is ingevoerd vanuit Japan. In Nederland vind je Japans bessenwier langs de hele kust, vooral in Zeeland en rond de Waddeneilanden. De blaasjes lijk op bessen dus daaraan heeft de soort zijn Nederlandse naam te danken.

In de Chinese traditie wordt het gedroogde bessenwier in poedervorm opgelost in warm water en heeft het een sterk slijmoplossende werking.

Nori: Purperwier

Porphyra is het Griekse woord voor ‘paars’, wat de algemene kleurschakering van deze dunne, rood paarse – bijna zwarte – zeewier omschrijft. Purperwier wordt in Japan op grote schaal gekweekt. Het heet daar 'nori'. Het is dan bewerkt met schimmelculturen om het beter verteerbaar en smakelijker te maken.

Nori heeft het hoogste eiwitgehalte van alle zeewieren (tot 50% van het gewicht). Daarnaast is het ook rijk aan calcium, jodium, ijzer, fosfor, kalium, mangaan, porphyran, koper, zink en de vitaminen A, B complex, C, E en K.

nori
carrageen

Carrageen: Ierse Mos

Iers mos (chondrus crispus) is een alg die langs de rotsachtige delen van de atlantisch kust van Europa en Noord Amerika te vinden is. Het wordt mos genoemd maar officieel is het een rode algen soort. Ierse moss behoort tot de protisten, het is niet in te delen in het rijk van dieren, planten of schimmels.

Verse Ierse mos voelt zacht aan en varieert in kleur van groenachtig geel, rood tot donker paarsachtig bruin.

In Ierland en delen van Schotland wordt van oudsher gekookt in melk en gezeefd, voordat suiker en andere smaakstoffen zoals vanille, kaneel, cognac of whisky worden toegevoegd. Het eindproduct is een soort gelei vergelijkbaar met panna cotta.

IJslands Mos: Gezonde bitterheid

IJslands mos (Cetraria islandica, synoniem Lichen islandicus) is een struikvormig korstmos uit de familie Parmeliaceae (schildmosachtigen). De soort is in Nederland zeer zeldzaam.

Er zitten bitterstoffen, slijmstoffen, enzymen, een beetje etherische olie, betacaroteen en vitamine B1 in IJslands mos. Deze plantsoort bevat verder de mineralen magnesium, broom, kalium, kiezelzuur em jodium.

De bitterstoffen zijn voornamelijk depsidonen waaronder de bitterzuren: fumaarprotocetraarzuur, protocetraarzuur, protolichesterinezuur, lichesterinezuur, fumaarzuur, cetraarzuur en usninezuur.

nori

Hoeveel Jodium zit er in de verschillende zeewieren?

Voedingsbron

Keltisch Zeezout
Nori
Dulse
Kombu
Zeespaghetti
Irish moss
Wakame
Marine Fytoplankton
Kelp poeder

Portie/dosering

Snufje (½ gram)
100 gram
100 gram
100 gram
100 gram
100 gram
1 eetlepel
1 gram
1 gram

Jodium (µg)

250
5600
28900
433000
14600
34200
14200
1000
1350

Algemene adviezen volgens EFSA (European Food Safety Authority):

Leeftijd

1-10 jaar
11-14 jaar
15-17 jaar
≥18 jaar
Zwangerschap
Borstvoeding

mcg/dag

90
120
130
150
200
200

kombu

Kombu: Blue Zone Food

De naam refereert aan de vorm van het blad van deze wieren: de lange dunne bladeren doen aan lamellen denken.

Sinds 1800 werd kombu populair in de traditionele keuken van Okinawa, Japan. Kombu wordt vaak genoemd als één van de redenen voor het bestaan van de zogenaamde blue zone in Okinawa waar bovengemiddeld veel mensen tot een leeftijd van boven de 100 leven. Nog steeds is de consumptie van kombu per huishouden in Okinawa het hoogst van alle prefecturen in Japan.

Kombu is rijk aan jodium, calcium, kalium, magnesium, ijzer, natrium, chroom, eiwit, mannitol, fosfor, alginaat, fucoidan, laminarin, caroteen, germanium, fytohormonen, en de vitaminen A, C, D, E, K en B.

Wakame: Rijk en Lekker

Wakame heeft een olijfgroene tot bruine kleur, met een rubberachtig, lang, glad, enkelvoudig blad met golvende randen, die tot bijna twee meter in lengte kan groeien.

Net boven de wortel van wakame bevindt zich een kiem (mekabu) die bijzonder mineraalrijk is en tevens geschikt voor consumptie. Na nori en kombu is wakame het meest gebuikte wier in de Japanse keuken.

Eén van de rijkste bronnen van calcium. Rijk aan vitamine B en de vitaminen A, C en K. Hoge concentraties eiwit, ijzer, magnesium, jodium, natrium, chroom, zink, fosfor en kalium.

wakame
zeesla

Zeesla: Moeras sla uit de zee

Ulva is Latijn voor ‘moeras plant’. Ook al lijkt het er wel op, zeesla is geen familie van de gewone sla. Zeesla heeft een frisse en sterke smaak dat lijkt op zuring.

Zeesla bevat relatief veel eiwit, ijzer, calcium, mangaan, kalium, kiezelzuur en de vitaminen A, B en C. Het wordt ook gebruikt als kruidenremedie.

Knotswier: Natuurlijk Zout

Knotswier is een bruinwier met aan de stengels kleine blaasjes met slijmerige inhoud en heeft een olijf-groene kleur.

In gedroogde vorm is knotswier een uitstekende smaakmaker aan brood; het (keuken) zout kan hierdoor grotendeels vervangen worden. Het eten van knotswier zorgt voor een langdurig voldaan gevoel van de darmen.

knotswier

Algen of wieren, wat is het verschil?

Algen en wieren zijn in zee veruit de belangrijkste plantengroep. De meeste zuurstof in de lucht komt van de algen en wieren in zee. De landplanten, de bewoners van de tropische regenwouden inbegrepen, dragen maar voor ongeveer een vijfde bij aan de zuurstofvoorraad in de lucht. Hoewel de hele groep volgens de biologische indeling onder de algen valt, denken de meeste mensen bij het woord ‘alg’ vooral aan een eencellig plantje. Wieren zijn dan de meercellige soorten.

Bij algen denken we eerder aan slechte dingen en bij wieren meestal aan goede dingen.

Anderzijds wordt het woord alg vaak voor zoetwatersoorten gebruikt en het woord wier vaak voor zeewatersoorten.

fucoidan

Fucoidan: Krachtig en Uniek

Fucoidan is een voedingsstof die alleen in bruin zeewier voorkomt. Men heeft 45 bruine zeewieren bestudeerd op hun fucoidan inhoud en bij alle werd fucoidan ontdekt, goed voor bijna 40% van het drooggewicht. De gevleugelde kelpsoorten, zoals wakame en kombu, lijken de hoogste concentraties te bevatten.

Fucoidan wordt geëxtraheerd met heet water, een zuuroplossing, of enzymen (uit tulband schelpen of zeeoren) en zorgt ervoor dat Fucoidan's fragiele structuur intact blijft zodat het alle nutriënten behoud.

Riemwier: Zeespaghetti

Riemwier, ook wel zeespaghetti, bestaat uit twee à drie meter lange groenbruine slierten en lijkt op spaghetti. Deze slierten komen samen in een 'voetje' dat vastgehecht zit aan een steen of schelp.

Riemwier is rijk aan mineralen en vitaminen in het bijzonder vitamine C. In zee spaghetti zitten vezels, vitamine C, kalium, magnesium, calcium en jodium.

riemwier
zee-eik

Gezaagde zee-eik: Heerlijke nootachtige smaak

Gezaagde Zee-eik is een stevige wier van ongeveer 50 cm hoog, is groenachtig bruin en heeft een ziltige en nootachtige smaak. De Gezaagde Zee-eik Fucus serratus is een zeewier dat behoort tot de bruinwieren.

Meest gestelde vragen over Zeewier:

Zeewieren worden al heel lang veilig door mensen over de hele wereld gebruikt en gegeten. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan met zeewier en er zijn nooit resultaten geweest die de veiligheid ter discussie stellen.

Sommige zeewieren kunnen grote hoeveelheden jodium bevatten, mensen met problemen aan de schildklier moeten voorzichtig zijn.

Veel mensen gebruiken zeewier langdurig en zijn er zeer positief over. Het is voor veel toepassingen één van de meest effectieve supplementen die je kan kiezen. Je kunt op elke desbetreffende zeewier productpagina de reviews vinden die mensen hebben gegeven. We adviseren omdat te bekijken, ervaringen helpen!

Mensen vragen zich vaak af: "Waar zijn de beste zeewieren te koop?" Wij leveren enkel de beste zeewieren waarvan we elke stap in de productielijn weten. Er bestaat een behoorlijk kwaliteit verschil tussen dit soort producten. Wij garanderen je de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs.

Paddestoelen zijn een voedingsmiddel en geen farmaceutisch medicijn. Dit betekent dat het langer duurt voordat de effecten beginnen op te treden. De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van zeewier voelen de effecten na 10-20 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag zeewier te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.


✔  Voor 23.59 besteld, morgen in huis

✔  Gratis verzending vanaf 35,-

✔  O.b.v. wetenschappelijk onderzoek

✔  Bel ons op 050 211 2964


payment-methods

Gratis retourneren | Privacy & Cookies | Algemene voorwaarden | Disclaimer

payment-methods

facebook
instagram
pinterest

©2012 - 2023 Superfoodsonline