Erythritol

Natuurlijke Polyol: Zoete Erythritol zonder Effect op de Bloedsuiker

Erythritol is een suikeralcohol, ook wel polyol, die van nature voorkomt in vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. Erythritol is de enige natuurlijke Polyol (niet-intensieve zoetstoffen). Ze zijn half zoet/bijna nét zo zoet als gewone tafelsuiker. Anders dan de intensieve zoetstoffen hebben niet-intensieve zoetstoffen geen andere (bij) smaak dan gewone suiker en is de smaak bijna gelijk te noemen. De polyolen xylitol, maltitol, isomalt en lactitol leveren wel calorieën, maar zeker de helft minder dan gewone suiker.

Vrijwel alle polyolen zijn natuur-identieke stoffen. Omdat erythritol wordt gewonnen via natuurlijke fermentatie van glucose door een gist maakt het erythritol tot enige echte natuurlijke polyol.

Erythritol heeft geen enkel effect op de bloedsuiker en insulinespiegel. Het bevat ook vrijwel geen energie. Dit komt omdat het niet, zoals alle andere polyolen, deels wordt opgenomen in de dunne darm en grotendeels in de dikke darm, maar voor 70/90% wordt opgenomen in het bloed en wordt uitgescheiden via de urine.