Alles over Kelp & Zeewier

Kelp en de andere zeewieren zijn een 'must-have' binnen elk dieet. Op deze pagina vind je alles over Kelp, de werking, ervaringen en bijwerkingen. Als je wil weten wat Kelp is, waarom mensen het als supplement nemen, en of het een voordeel voor je kan hebben, dan wil je deze pagina lezen.

Wat is Kelp?

De meeste mensen denken dat kelp een specifiek wier is. De letterlijke betekenis van kelp is wier en daar zijn heel veel varianten van. Wier, ook wel zeewier genoemd is een benaming die gegeven is aan rood, bruin en groenwier.

(Zee)wieren behoren tot de algen, deze wieren en andere algen vallen in de groep Eukaryoten. Eukaryoten zijn alle organismen waarvan iedere cel minstens 1 celkern heeft. Eukaryoten worden weer onderverdeeld in een aantal supergroepen, de wieren vallen hierbij in twee van die groepen. Dat zijn de Archaeplastida en Chromalveolata. In de wirwar van de benaming kelp is er maar 1 wiersoort die daadwerkelijk kelp heet dat is de reuzenkelp (Macrocystis).

Kelp is een belangrijke jodiumbron voor vegetariërs, mensen die weinig zeevoedsel eten of geen gejodeerd brood en gejodeerd zout gebruiken.

wat is kelp?
rood, groen en bruinwier

Roodwier, groenwier en bruinwier

Er zijn drie soorten wieren, roodwier, groenwier en bruinwier. De groen- en roodwieren horen in de groep Archaeplastida en de Bruinwieren horen bij de groep Chromalveolata. De algen in de groep Chromalveolata zijn fotosynthetiserende algen.

Roodwier

Roodwier (Rhodophyta) is rood door gebruik te maken van het pigment r-fycoërytrine bij de fotosynthese. Iers mos is een roodwier.

Groenwier

Groenwier (Chlorophyta) bevat hetzelfde type bladgroen als planten chlorofyl. Spirulina, Chlorella en Plankton behoren tot de zout water groenwieren.

Bruinwier

Bruinwier komt hoofdzakelijk voor in zout water, er zijn 265 soorten en slechts 5 hiervan komen voor in zoetwater. De meest bekende bruinwieren zijn Kombu, wakame, zeespaghetti, suikerwier, arame, hijiki, zeepalm en blaaswier. Bruinwieren hebben hun naam te danken aan de typische bruine kleur die zich ontwikkeld door de aanwezigheid van fucoxanthine.

Bruinwieren staan bekend om hun hoge gehalte aan jodium. Met name de de reuzenkelp (Macrocystis) en Blaaswier (Fucus vesiculosus) zijn (zee)algen die zeer rijk zijn aan jodium. Bruinwier is een belangrijke jodiumbron voor vegetariërs, mensen die weinig zeevoedsel eten of geen gejodeerd brood en zout gebruiken.

Bruinwieren kun je veel vinden in kelpwouden, deze bestaan uit vele soorten wieren, maar het grootste deel bestaat uit reuzenkelp en blaaswier.

bruinwier

De toepassingen, voordelen en werking van Kelp:

Eén van de belangrijkste functies van jodium in het lichaam is dat het nodig is voor de aanmaak van schildklierhormonen in de schildklier. De twee belangrijkste schildklierhormonen die de schildklier produceert zijn T4 (thyroxine) en T3 (Tri-joodthyronine). Schildklierhormonen zorgen voor een normale groei en ontwikkeling van botten, spieren en zenuwweefsel en spelen een belangrijke rol bij het energieverbruik, de verbranding van vetten en de regulering van de hartslag en bloeddruk. Een te lage vrije T3 en T4 wordt hypothyreoïdie (trage schildklier) genoemd en een te hoge vrije T3 en T4 wordt een hyperthyreoïdie (overactieve schildklier) genoemd.

✔  Goed voor de huid

✔  Draagt bij aan een normale cognitieve functie*

✔  Draagt bij aan het goed functioneren van het zenuwstelsel*

✔  Draagt bij aan een normale werking van de schildklier*

✔  Draagt bij aan een normale energieproductie

✔  Is belangrijk voor vegetariers en veganisten

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. Voor meer informatie over gezondheidsclaims en het correcte gebruik hiervan verwijzen we je graag naar onze > veiligheidspagina.

Belangrijk

Meer jodium nodig? Dit kan je aanpakken met een gezonde levensstijl, ondersteund door een natuurlijk kruid, superfood of voedingssupplement. Natuurlijke poeders en capsules zijn voedingssupplementen. Ze ondersteunen je gezondheid maar zijn geen vervanging voor een gezonde leefstijl. Raadpleeg altijd een arts als je medicijnen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft voordat je een kruid, superfood of voedingssupplement inneemt.

Hoeveel Jodium zit er in de verschillende zeewieren?

Voedingsbron

Keltisch Zeezout
Nori
Dulse
Kombu
Zeespaghetti
Irish moss
Wakame
Marine Fytoplankton
Kelp poeder
Kelp noodles

Portie/dosering

Snufje (½ gram)
100 gram
100 gram
100 gram
100 gram
100 gram
1 eetlepel
1 gram
1 gram
100 gram

Jodium (µg)

250
5600
28900
433000
14600
34200
14200
1000
1350
100000

Algemene adviezen volgens EFSA (European Food Safety Authority):

Leeftijd

1-10 jaar
11-14 jaar
15-17 jaar
≥18 jaar
Zwangerschap
Borstvoeding

mcg/dag

90
120
130
150
200
200

Meest gestelde vragen over Kelp & Zeewieren:

Is Kelp veilig of gevaarlijk?

Kelp is een superfood dat al heel lang veilig door mensen over de hele wereld gebruikt wordt. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan met Kelp en er zijn nooit resultaten geweest die de veiligheid ter discussie stellen.

Heeft Kelp bijwerkingen en nadelen?

Kelp mag niet ingenomen worden door mensen met hyperthyroëdie, of mensen die medicijnen gebruiken voor een te snelle schildklier. Een te hoge jodiuminname kan hyperthyroïdie, maar ook struma, hypothyroïdie en de ziekte van Hashimoto (autoimmuunthyroïditis) veroorzaken en dient vermeden te worden.

Veilig zeewier kopen

Je kunt op veel verschillende plekken zeewier kopen. Er is echter een behoorlijk verschil in kwaliteit en veiligheid tussen verse zeewier, zeewier die je koopt bij de albert heijn of jumbo, zeewier bij de gemiddelde toko, of zeewier uit de voedingssupplementen industrie.

Verse zeewier is erg lekker, maar kan door onvoldoende analyse soms zware metalen bevatten als het niet uit een goede bron komt. Er is daarnaast ook veel minder overzicht over de verschillende buitenlandse zeewier producten die je koopt bij de toko.

Veilig zeewier kopen doe je het best bij een bedrijf dat kennis heeft van voedselveiligheid en op de hoogte is van de wettelijke normen van contaminanten. Bij superfoodsonline kan je ervan uitgaan dat de zeewier die je koopt getest en geanalyseerd is nadat het uit een inzichtelijk en veilig productieproces is gekomen.

Hoeveel Kelp moet ik nemen?

Wij adviseren dosering volgens de volgende richtlijnen:

Bij een vastgesteld jodiumtekort: 400-500 mcg/dag

Wanneer kan je Kelp het beste innemen?

Kelp capsules en Kelp tabletten kan je het beste vlak voor het ontbijt of avondeten innemen met ruim water. Verse, of gedroogde, Kelp kan uiteraard aan elke maaltijd toegevoegd worden.

Wat zijn de ervaringen met Kelp?

Veel mensen gebruiken Kelp langdurig en zijn er zeer positief over. Het is voor veel toepassingen één van de meest effectieve supplementen die je kan kiezen. Je kunt op elke desbetreffende Kelp productpagina de reviews vinden die mensen hebben gegeven. We adviseren omdat te bekijken, ervaringen helpen!

Is jullie Kelp anders dan de Kelp van andere aanbieders?

Mensen vragen zich vaak af: "Waar is de beste Kelp te koop?" Wij leveren enkel de beste Kelp waarvan we elke stap in de productielijn weten. Er bestaat een behoorlijk kwaliteit verschil tussen dit soort producten. Wij garanderen je de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs.

Wanneer begin ik de effecten van Kelp te voelen?

Kelp is een voedingsmiddel en geen farmaceutisch medicijn. Dit betekent dat het langer duurt voordat de effecten beginnen op te treden. De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Kelp voelen de effecten na 3-10 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Kelp te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.

payment-methods

Gratis retourneren | Privacy & Cookies | Algemene voorwaarden | Disclaimer

©2019 Superfoodsonline