Rabarber

Biologische Rabarber Kopen bij Superfoodsonline | Europese Kruiden

Rabarber is een plant afkomstig uit de duizendknoopfamilie.

De latijnse benaming voor rabarber is Rheum.Rheum stamt af van het latijnse woord 'rhein' wat vloeiend/stroom betekent. Dit verwijst naar de vloeibaar-makende of laxerende werking van de wortel.

De Romeinen hebben het plantje de naam rabarber gegeven. Het is afgeleid van het woord rhabarbarum, wat zoiets als 'vreemd' betekent. Er werd een beetje vreemd aankeken tegen dit Chinese en Tibetaanse gewas.

In de loop der jaren zijn er 47 soorten Rheum ontdekt. Hier in nederland kennen wij er drie. Waarvan de bekendste rabarbersoort de Rheum rhabarbarum. Deze rabarber wordt het meest gegeten. Hiervan worden alleen de stengels van deze plant gegeten Deze stengels worden vaak in confituren gebruikt of moes van gemaakt.

De andere twee soorten zijn Rheum officinale en Rheum Palmatum. Dit zijn beiden sierplanten die je ook wel tegenkomt in tuincentra. Van deze planten gebruiken wij de wortel. De wortel van de rabarber wordt ook wel Radix Rhei genoemd.

De werking van van de wortel van beide planten is vergelijkbaar. In de loop der jaren hebben deze twee planten heel wat naamsbekendheid gekregen. Rheum officinale en Rheum Palmatum zijn de traditionele Chinese rabarber soorten met over de wereld verschillende namen. Rheum officinale word ook wel Chinese rabarber, Turkey rabarber of Russian rabarber genoemd (dan heb je nog de chinese medicinale benaming yao yong da huang). Rheum Palmatum word ook wel Chinese rabarber, ornamental rabarber, Turkisch rabarber, Turkey rabarber, Indian rabarber, Russian rabarber of rabarber wortel genoemd. (dan heb je nog de chinese medicinale benaming da-huang) Al deze namen voor dit bijzonder plantje.