Kokosbloesemsuiker

Houdbaarheidsdatum 12-2023
Levertijd Direct leverbaar!
 •  € 7,95
  1 stuk
   
 •  € 7,55
  4 stuks
  5% korting
 •  € 7,16
  6 stuks
  10% korting
 •  € 6,76
  8 stuks
  15% korting
 € 7,95
Zet op verlanglijst
Beschrijving

Biologische Kokosbloesemsuiker

Een prachtige kwaliteit kokosbloesemsuiker met een lichte kleur, een fijne structuur en een subtiele karamelsmaak. Afkomstig van een mooi project en door de karamel achtige smaak is het een bijzonder smaakvol alternatief voor geraffineerde suiker.

Wat is kokosbloesemsuiker?

Kokosbloesemsuiker is een specifieke soort palmsuiker. Het wordt gewonnen uit het sap van de bloeiende delen van kokospalmen en kan gebruikt worden als vervanger voor rietsuiker. De suiker is bijzonder lekker van smaak, het doet een beetje denken aan karamel en je zou de smaak zelfs licht fruitig kunnen noemen.

Hoe wordt kokosbloesemsuiker gemaakt?

Een volwassen kokospalm bloeit zo’n 12 x per jaar. Om het sap van de bloemen te verzamelen, klimmen de boeren (of beheerders) in de kokospalmen. De bloemen worden bij elkaar gebonden door een groot (bananen)blad om de bloementros te wikkelen. Daarna wordt de kop van de bloem gesneden, waardoor het sap gaat stromen. Dit zoete, romige witte sap wordt via het bananenblad opgevangen in een emmertje.

Na een tijdje stolt de sapstroom en als de volgende dag de stelen weer opengesneden worden, herhaalt het proces zich (vergelijkbaar trouwens met het aftappen van boomsappen zoals bij ahornsiroop uit de esdoorn).

Elk bloeiend deel van een kokospalm levert zo’n 2 liter kokosbloesemsap op! Het sap wordt vier keer per dag verzameld en meteen verwerkt. Dat moet ook wel, want anders zou het binnen vijf uur gaan fermenteren en is het onbruikbaar voor verdere verwerking. Het sap wordt in ketels ingekookt totdat er een stroop/diksap overblijft. Dit wordt afgekoeld en vervolgens weer aan de kook gebracht. Er wordt voortdurend geroerd en ook de temperatuur wordt nauwlettend in de gaten gehouden om verbranding te voorkomen.

Hoe lichter de suiker, hoe puurder het product. Er is dan namelijk minder verbranding geweest en daarmee zijn er minder potentieel schadelijke stoffen. Hoe langer de suikermassa gebrand wordt, hoe donkerder de suiker en hoe sterker de karamelsmaak. Zo’n 70% van wat er aangeboden wordt is donkere suiker, die daarmee ook de goedkoopste is (minder arbeidsintensief). De nieuwe band heeft vanwege de betere kwaliteit gekozen voor de lichte kleur.

Waar komt de kokosbloesemsuiker van De Nieuwe Band vandaan?

De kokosbloesemsuiker betrekken we van een relatief kleine fabriek op de Filippijnen die in 2004 is begonnen met de teelt en verwerking van biologische kokosbloesemsuiker. De fabriek staat midden op het terrein van de plantage die 50 hectare omvat. Het woord plantage geeft hier misschien geen goed beeld. Er is namelijk geen sprake van monocultuur. Integendeel zelfs: het uitgangspunt van de familie die deze grond en de fabriek in eigendom heeft, is juist dat de biodiversiteit gestimuleerd wordt. De 7.500 kokospalmen (in alle stadia van ontwikkeling) staan midden tussen allerlei andere bomen en planten. Dit bevordert de bodemcultuur, maakt de bomen sterker en bevordert het hele systeem van flora en fauna. Het zijn vooral de mannen die de bomen ingaan en de vrouwen die het kook- en karamelliseerproces beheren. Het bedrijf voorziet in opleidingen in lezen en schrijven voor deze mensen. Er is namelijk veel analfabetisme, vooral onder vrouwen, en de familie vindt het van groot belang dat de mensen (vooral vrouwen) leren lezen en schrijven.

Wat is het verschil tussen palmsuiker en kokosbloesemsuiker?

Palmsuiker en kokosbloesemsuiker worden wel eens met elkaar verward. Beide soorten suiker worden gemaakt van het sap van een palmboom, maar het gaat om verschillende soorten palmbomen. De palm die gebruikt wordt voor palmsuiker produceert veel sap waardoor dit minder arbeidsintensief is. Ook is het sap minder zoet dan kokosbloesemsap waardoor het langer verhit moet worden om tot siroop te komen (wat palmsuiker veel donkerder maakt dan kokosbloesemsuiker).

Toepassing & Gebruik

Gebruiksaanwijzing

Een uitstekende vervanger voor geraffineerde suiker.

Houd je aan de aanbevolen dagelijkse dosering, tenzij anders geadviseerd. Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Voedingssupplementen zijn geen vervanging van een gevarieerde voeding.

Bewaring

Afgesloten, droog, donker, koel (15°C-20°C). Buiten het bereik van kinderen houden.

Ingrediënten

Voedingssupplement

Voedsel

Inhoud

500 gram

Ingrediënten

Samenstelling op basis van 1 gram (dagdosering)

Ingrediënten Inhoud IE/EH ADH
Kokosbloesemsuiker (biologisch) 1 g

Ingrediëntenlijst

Kokosbloesemsuiker (biologisch)

Allergenen

Allergenen
Gluten ?
Schaaldieren Nee
Eieren Nee
Vis Nee
Pinda Nee
Soja ?
Melk (inclusief lactose) Nee
Noten ?
Zoetstoffen Nee
Cafeïne Nee
Gist Nee
Lupine Nee
Mais Nee
Allergenen
Mosterd Nee
Rijst Nee
Selderij Nee
Sesamzaad ?
Weekdieren Nee
Zwaveldioxide en Sulfiet Nee
Geschikt voor vegetariërs Ja
Geschikt voor veganisten Ja
Synthetische kleurstoffen Nee
Synthetische smaakstoffen Nee
Conserveermiddelen Nee
GMO Nee
? = Kan sporen bevatten van

Biologisch keurmerk

biologisch keurmerk

Ervaringen & Reviews

Ervaringen & Reviews

5
1review
5 ster
1
4 ster
0
3 ster
0
2 ster
0
1 ster
0

Voeg een review toe en verdien meteen 10 spaarpunten

Klantenrecensies
 • Lager fructosegehalte dan normale tafelsuiker!

  De unieke vorm van vezels die wordt aangetroffen in kokossuiker, inuline, is in verband gebracht met het verlagen van het algehele cholesterolgehalte in het lichaam.

  Met een lager fructosegehalte dan normale tafelsuiker, draagt kokossuiker minder vaak bij aan vetafzetting.

  Door Lun@ntoN op

  Notitie