Op sommige producten van ons staat aangegeven dat het grasgevoerde koeien betreft. Bijvoorbeeld bij de collageen van Great Lakes. Wat houdt dat eigenlijk in grasgevoerd? En waarom is dat beter?

De betekenis van grasgevoerd

Bij grasgevoerd, ook wel grasgevoed kun je al wel een voorstelling maken van de betekenis. Dieren die grasgevoerd zijn eten gras in natuurgebieden. Bij koeien kun je daar misschien raar van opkijken. Alle koeien eten toch gras? Helaas is dat niet waar.

Veel koeien zijn tegenwoordig geen koe meer, maar een product. De meeste boeren geven dieren krachtvoer. Denk aan maïs, soja en graan met allerlei toevoegingen. Dit is vele malen ongezonder. Daarnaast is een product zoals soja veel minder duurzaam dan gras (moet geïmporteerd worden, ontbossing regenwoud).

Is grasgevoerd dan echt zoveel beter? Ja!

Koeien hebben een bijzonder spijsverteringsysteem. Ze zijn er van nature op gebouwd om gras te eten. Ze herkauwen hun eten en hebben maar liefst vier magen. Allemaal met hun eigen functie. Graan of maïs lijkt totaal niet op gras, bijvoeren hiermee zorgt altijd voor problemen. Koeien krijgen last van hun lever, van gasvorming, infecties en sterven soms zelfs. Om de infecties te genezen wordt antibiotica gebruikt, wat vervolgens ook in jouw lichaam terecht komt als je dit nuttigt.

Waarom kiezen ze er dan toch voor om graan te voeren? Om de simpele reden dat de runderen dan sneller groeien en ze gehouden kunnen worden op plekken waar helemaal geen gras groeit.

Het moge duidelijk zijn, je kunt dus veel beter kiezen voor grasgevoerde dieren. Grasgevoerde dieren eten 100% gras en groeien natuurlijk op. Zij leven gewoon buiten in een kudde en groeien op hun eigen tempo, zonder groeibevorderde middelen. Conventioneel gevoerde dieren leven veelal ook anders, zo staan ze een groot deel van het jaar op stal en raken daardoor gestresst. Grasgevoerde koeien kunnen het hele jaar door het weiland in. In de winter worden ze gevoerd met hooi/kuilgras.

Je kunt je wel indenken dat grasgevoerd vlees ook een veel hogere voedingswaarde heeft. Grasgevoerde koeien hebben onder andere meer omega 3 (en minder omega 6), vitamine A, B, E en zink. Zo zijn ook andere delen (bijvoorbeeld de botten) van het dier veel natuurlijker en gezonder.

Wij gaan voor gelukkige koeien in een prachtig groene weiden, precies zoals het hoort!

We weten dat de prijs van een product van grasgevoerde dieren hoger (circa 20-30%) ligt dan die van een conventioneel product. Gezien de bovengenoemde voordelen adviseren wij altijd om voor een grasgevoerd product te kiezen als je portemonnee dit toelaat. Dat is een gezonder product met een gelukkigere koe.