Je hebt vast al eens gehoord van spirulina of chlorella. Misschien gebruik je het zelfs al als dagelijkse aanvulling. Vroeger werd spirulina al gebruikt als voedingsbron, maar nu weten we pas echt hoeveel belangrijke voedingsstoffen algen bevatten. De twee natuurlijke multivitamines chlorella en spirulina hebben heel veel overeenkomsten. Begrijpelijk is het dan ook wanneer je jezelf afvraagt: wat moet ik kiezen, chlorella of spirulina?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: je hoeft niet te kiezen. Beide algen zijn een waardevolle toevoeging aan je voeding.  De een is niet perse beter dan de ander. De algen hebben een zeer hoge voedingswaarde en relatief weinig calorieën. Chlorella en spirulina worden daarom ook vaak na elkaar of gemengd gebruikt.  Wil je wel graag een keuze maken uit een van de twee? De volgende informatie kan je op weg helpen.

De overeenkomsten: chlorella vs. spirulina

Spirulina en chlorella zijn beide algen, ze hebben geen wortels bladeren of stengels. Algen behoren tot de oudste levensvormen die wij kennen, ze zijn al miljarden jaren op aarde (Spirulina is sinds circa 3,5 miljard jaar geleden te vinden op aarde en chlorella is zo'n 2 miljoen jaar geleden ontstaan). Algen worden zo oud omdat ze zich goed kunnen aanpassen aan extreme omstandigheden. Algen hebben een brede en zeer hoge voedingswaarde en zijn als het ware de basis van onze voedselketen. De voedingsstoffen in chlorella en spirulina zijn nagenoeg hetzelfde, daardoor hebben ze ook soortgelijke gezondheidsvoordelen. Ook hebben beide een ontgiftende werking op je lichaam. Daar worden je lever, nieren, darmen en maag blij van.

Vitamines A, B, C, D, E en K vind je terug in deze algen en ook verschillende mineralen (zoals fosfor, kalium, calcium, chroom, koper, ijzer, magnesium, zink) en omega 3.  Ook bevatten beide algen enorme hoeveelheden aan eiwitten.

Geen plant heeft zoveel eiwitten (wel 12x zoveel als in een biefstuk) en beta-caroteen (wel 10x zoveel als in wortelen) als spirulina. Er is geen plant beter dan chlorella wat betreft chlorofyl (4-5 keer zoveel als in spirulina).

De verschillen: chlorella en spirulina

De verschillen tussen chlorella en spirulina zijn klein, omdat ze uit dezelfde familie komen. Maar er zijn wel degelijk verschillen.

Allereerst de vorm: spirulina is spiraalvormig en chlorella is rond. Daarnaast heeft chlorella een kern en lijkt daardoor qua bouw meer op een plant. Spirulina heeft dat niet.

Ook de kleur verschilt, spirulina is donker groen-blauwig en chlorella is lichter groen. De algen leven op verschillende plekken. Chlorella zul je alleen in zoet water vinden, maar spirulina groeit ook in zout water.  Spirulina is veel groter dan chlorella (kan wel 100x groter worden). Ondanks dat hebben ze beiden evenveel voedingsstoffen.

De productie verschilt ook. Spirulina is direct geschikt voor gebruik. Chlorella daarentegen moet eerst met vrij complex proces geschikt worden gemaakt voor consumptie. Chlorella is daarom ook vaak duurder. Door de complexheid van chlorella heeft deze alg wel een bijzondere eigenschap, het bevat grote hoeveelheden groeihormonen (CGF- Chlorella Grow Factor). Chlorella is in staat om zich binnen 20-24 uur te verviervoudigen.

Conclusie: Moet ik chlorella of spirulina gebruiken?

Zoals ik in het begin al aangaf, zowel chlorella als spirulina zijn een waardevolle toevoeging aan je voeding. Het beste is om beide producten te gebruiken. Wil je wel een van beide kiezen, dan raad ik je het volgende aan:

Ben je vooral op zoek naar eiwitten (bijv. sporter,  bezig met afvallen) en vetzuren (voor je hart, brein en andere organen), ga dan voor spirulina. Krijg je veel gifstoffen binnen (roken, drinken, geen schoon drinkwater of via werk/wonen in een stad): kies dan voor chlorella.

Ben je gevoelig voor buikloop kies dan spirulina. Ben je eerder gevoelig voor verstopping, kies dan chlorella.

Chlorella heeft een sterk ontgiftende werking, in het begin kan dit soms voor winderigheid, diarree en een opgeblazen gevoel zorgen. Vaak gaat dit na enkele dagen over. Geen reden tot paniek! Bouw het vooral rustig op en luister naar je lichaam, die kan je het beste vertellen wat goed voor je is. Blijft het toch aanhouden, dan is chlorella waarschijnlijk te sterk voor je en kun je beter overstappen op spirulina. Spirulina is wat milder met betrekking tot het ontgiften.

Wil je meer lezen over spirulina? Kijk dan eens op onze spirulina categoriepagina.

Benieuwd welke soorten chlorella wij verkopen? Neem dan een kijkje op onze chlorella categoriepagina.

Heb je na het lezen van deze tekst nog steeds vragen? Wij helpen je graag. Voor advies kun je altijd contact met ons opnemen.