Vitamine C is een sterke antioxidant die onze huid tegen UV schade beschermt, maar ook de collageenaanmaak stimuleert. Voor fabrikanten is het heel moeilijk om een verzorgingsproduct te maken met vitamine C, omdat vitamine C snel oxideert. Gelukkig kunt je heel simpel je eigen, biologische vitamine C masker of serum maken!

Een vitamine C masker maken van Camu camu poeder

Om een vitamine C masker te maken kun je goed Camu camu poeder gebruiken. Het poeder is altijd wat korrelig en geel van kleur, daarom moet je het na de inwerkperiode wel weer van je gezicht wassen.

Als je een vitamine C serum wil maken zou je een puur vitamine C poeder kunnen gebruiken. Voor een vitamine C masker en serum is het heel belangrijk dat de pH waarde van het poeder laag is (kleiner dan 3,5), anders wordt de vitamine C vrijwel niet opgenomen door je huid. Camu camu poeder heeft een pH waarde van ongeveer 2.5.

Zo maak je zelf een Camu Camu masker

Dit is een voorbeeld recept voor je eigen, natuurlijke vitamine C masker.

Je kunt het poeder opgelost in water op je huid aanbrengen, de waterige oplossing kan soms best lastig aanbrengen zijn omdat het erg druppelt. Het kan daarom heel prettig zijn als je ook een bindend product in je masker of serum toevoegt. Een heel mooi product hiervoor is bijvoorbeeld Aloe vera gel (tevens heel verzorgend voor de huid). Ook wordt xanthan gum wel gebruikt als natuurlijk verdikkingsmiddel.

Ingrediënten

Voor een 10% vitamine C masker of serum heb je nodig:

  • 1 gram Camu camu poeder - Je kunt de Camu camu poeder ook vervangen door vitamine C poeder.
  • 10 mL water (of met bindmiddel: 5 mL water + 5 mL bindmiddel, bijv. aloe vera gel)

Los eerst het poeder in water op. Als dit lastig gaat, kun je eventueel gekookt water gebruiken dat je eerste even tot ongeveer 50 graden laat afkoelen. Daarna voeg je als optie het bindmiddel toe.

Bewaren:

Er wordt wel eens aangegeven dat je dit masker of serum enkele dagen in de koelkast kunt bewaren, maar ik zou zelf de voorkeur geven om het vers te maken voor gebruik. Vitamine C breekt namelijk snel af in contact met lucht, dus voor het beste resultaat gebruik je een vers masker of serum.