Paddestoelen groeien snel, zijn er in verschillende kleuren en in gekke vormen. Vroeger geloofden ze daarom ook wel dat paddestoelen voor tovenarij waren. Enkele jaren geleden werd er zelfs nog raar gekeken van champignons in de supermarkt. Tegenwoordig vinden we ze magisch. Hoe zit het eigenlijk, welke zijn eetbaar en wel niet?

Wat is een paddestoel eigenlijk precies?

Paddestoelen zijn de vruchtlichamen van een schimmel of zwam. Het grootste gedeelte van de schimmel vindt je onder de grond. Dit zijn de schimmeldraden (hyfen). Schimmels met vruchtlichamen ("de hogere schimmels") zijn anders dan parasitaire schimmels. Bij hogere schimmels bevinden de schimmeldraden zich onder de grond. Bij parasitaire planten-schimmels zitten de schimmeldraden tussen de cellen of op het oppervlak van de plant. Paddestoelen groeien of afstervend hout en wortels en ander afgestorven materiaal, sommige groeien ook op levend hout.

Paddestoelen bestaan uit een aantal onderdelen van de volgende onderdelen:

- De hoed, met het hymenium (met een vruchtbare laag die sporen maakt aan de onderkant)

- Een steel

- De annulus (een kraag/ring die je soms vindt op de steel)

- De Beurs, of volva (een membraan-achtige structuur dat als een zak onder om de paddestoel gevouwen zit. Dit ontstaan omdat de paddestoel hieruit is gegroeid.Je kunt dit vergelijken met een kuiken dat uit een ei komt)

Welke paddestoelen zijn eetbaar?

Er zijn duizenden soorten paddestoelen en de meeste zijn niet eetbaar. Naar schatting zou zo'n 15% van de paddestoelen eetbaar zijn. Van de eetbare paddestoelen zijn de jonge het veiligst om te eten, de oudere kunnen gifstoffen bevatten.

Er zijn helaas geen trucjes om een eetbare paddestoel te herkennen. Voor een beginneling is dit dan ook heel erg lastig. Echte paddestoelenzoekers nemen ook een paddestoelenkaart een loepje en een spiegeltje mee om het heel goed te bestuderen.

Bekende paddestoelen in nederland zijn onder andere eekhoorntjesbrood, champignon, oesterzwam en shiitake. Superfoodsonline verkoopt (in vorm van supplementen of poeders) ook een aantal nog wat onbekende eetbare paddestoelen met bijzondere eigenschappen zoals: chaga, lion's mane, reishi en cordyceps.

Welke paddestoelen zijn giftig?

Veel paddestoelen zijn niet eetbaar, zoals de rode met witte stippen. Giftig dat wil eigenlijk zeggen dat ze niet geschikt zijn voor consumptie. Dat kan zijn omdat je bijvoorbeeld braakneigingen of koortsaanvallen van de gegeten paddestoel krijgt. Dit hoeft niet perse dodelijk giftig te betekenen. Al zijn er enkele paddestoelen die zeker dodelijk kunnen zijn. Op internet zijn verschillende lijsten te vinden met giftige paddestoelen, ook zijn er meedere boeken verkrijgbaar over dit onderwerp.

De meest giftige paddestoel van allemaal is de groene knolamaniet (Amanita phalloides), hier is nog geen tegengif voor gevonden. Dertig gram van deze paddestoel zou genoeg zijn om een volwassen man te doden. In 2009 en 2010 (vrouw uit Zoutkamp, 65 jaar en man uit Heerlen, 61 jaar) zijn er zelfs Nederlands overleden door deze paddestoel.

Kan ik zelf paddestoelen plukken?

Wanneer je niet echt bekend bent in de paddestoelen wereld, dan wordt paddestoelen plukken afgeraden. Dit omdat sommige erg op elkaar lijken en je er dus niet zeker van bent of je daar ook ziek van kan worden. Een giftige paddestoel herkennen kan erg lastig zijn. Je kunt er diarree van krijgen, of ervan moeten overgeven. In het ergste geval kun je er aan overlijden. Het voedingscentrum raadt paddestoelen plukken daarom af voor iedereen. Om paddestoelen te kunnen identificeren heb je veel kennis nodig van de specifieke kenmerken van paddestoelen. Als je daar in geïnteresseerd bent, dan kun je deelnemen aan een mycologische vereniging.

Ben je benieuwd naar wat paddestoelen voor je gezondheid kunnen betekenen en wil je weten wat de eigenschappen van deze paddestoelen zijn? Neem dan eens een kijkje op onze paddestoelen pagina. Uiteraard verkopen wij alleen veilige paddestoelen supplementen!