Organische zwavel is een belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam, we kunnen namelijk niet zonder. Je hebt vast wel eens gehoord van het chemische element zwavel, symbool S op de elementen kaart. Zwavel roept vragen op. Er is namelijk een groot verschil is tussen Organisch Zwavel (MSM) en Zwavel, en daarnaast bestaat er onduidelijkheid over hoe MSM wordt geproduceerd en verwerkt. We willen graag opheldering bieden

Het verschil tussen organisch zwavel (MSM) en Zwavel

Zwavel bestaat uit zowel minerale (zwavel dioxide het chemische element) als organische vormen (methylsulfonylmethaan of MSM). Deze twee worden vaak verward als één en hetzelfde. Ja, deze twee stoffen zijn beide zwavel, maar hun vormen verschillen. Met een beetje uitleg is het eenvoudig om de twee te onderscheiden. Wat is precies het verschil?

Zwavel (zwavel dioxide)

Om te beginnen is zwavel een chemisch element. Het staat ook bekend als zwaveldioxide, dat in zwavelzuur wordt verwerkt. Deze vorm van zwavel is giftig voor ons lichaam en kan niet worden geabsorbeerd of verteerd. Bovendien wordt zwavel vaak gevonden in vulkanische gebieden en is het van nature een gele kristallijne vaste stof. Het wordt vaak gebruikt in de chemische industrie als grondstof voor verschillende materialen. Als we terug gaan naar de jaren 1950-1970's, werd deze vorm van zwavel door dokters wel eens voorgeschreven aan mensen. Het laat zich raden dat de resultaten van dit gebruik niet goed waren.

Organisch Zwavel (MSM)

Methylsulfonylmethaan (MSM) een organische zwavelverbinding die in alle levende planten- en dierlijke weefsels voorkomt. Het is een wit, reukloos, kristallijn poeder. Deze vorm van zwavel is 100% organisch en is uiterst gunstig voor het menselijk lichaam. In tegenstelling tot zwaveldioxide is organische zwavel een soort zwavel die veel voordelen heeft in het lichaam voor een goede gezondheid. De zwavel die wij binnen krijgen (door bijvoorbeeld kool, raap, boerenkool en knoflook te eten) werkt in het lichaam door de bindweefsels van pezen en spieren te ondersteunen. Ook is organische zwavel (MSM) een essentieel mineraal voor cel herstelling en ontgifting.

Waar kan ik MSM uithalen?

Methylsulfonylmethaan is een organische zwavelverbinding die diep in de oceaan ontstaat. Een heel klein plantje maakt dimethylsulfoniumzouten aan en stoot deze uit. In de zee wordt dit omgevormd tot DiMethylSulfide (DMS) wat zo aan de zee oppervlakte komt. Door verdamping komt DMS in de lucht terecht. Boven in onze atmosfeer vermengt dit stofje zich met het uv-licht en de ozon en wordt het DiMethylSulfOxide. Bij regenval komt het stofje weer op aarde en wordt opgenomen door de planten. De planten vormen deze stof om tot een stabiele verbinding (MSM) en verspreiden het over de gehele voedselketen. Daardoor hebben we kleine hoeveelheden MSM in ons voedsel. Er gaat alleen veel MSM verloren bij de bereiding van ons voedsel, omdat het een hele vluchtige verbinding is. Veel mensen hebben daardoor een tekort aan zwavel in het lichaam. Dat terwijl er best wel veel zwavel rijke voedingsmiddelen zijn - zoals kool, raap, boerenkool en knoflook. Vooral naarmate je leeftijd stijgt gaat de hoeveelheid zwavel in je lichaam langzaam achteruit. Veel lichaamsprocessen (zoals bijvoorbeeld de aanmaak van nieuwe cellen) hebben hier op den duur onder te lijden.

Het productieproces van MSM

Veel mensen weten niet hoe het nu precies zit met MSM. Is het natuurlijk of synthetisch? Is het plantaardig? Wat is het eigenlijk echt?

Allereerst is MSM dus zoals hierboven beschreven staat een natuurlijke stof. De rijkste bron van MSM is moedermelk, in concentraties van niet meer dan enkele milligrammen per liter. In theorie kan je MSM ook uit dennenbomen halen. Maar dan moet helaas wel het grootste deel van de dennenbomen op onze aarde omgehakt worden om een redelijke hoeveelheid msm te krijgen. Het is dus eigenlijk onmogelijk om te claimen dat msm van natuurlijke oorsprong of zelfs biologisch is. Alle MSM die je kunt kopen is niet afkomstig van bomen, planten of oliën. Je kunt MSM niet isoleren, extraheren of zelfs kweken, er is een chemische reactie nodig om MSM te kunnen maken.

Organische zwavel wordt nu met dank aan de chemische industrie als voedingssupplement verkocht. Omdat ons lichaam geen zwavel kan produceren en het ook niet in het lichaam kan worden opgeslagen, is het handig om organische zwavel dagelijks aan je voeding toe te voegen.

In Amerika begon producent Cardinal Nutrition als eerste met het maken van MSM, uit afvalwater van de papierindustrie. Daar uit haalden ze het stofje Lignine. Dit stofje heet ook wel CH3 en behoort tot de methylgroepen. Na een chemisch proces creëren ze van de lignine DMS. Dit wordt na nog een chemisch proces omgezet in DMSO, waarna weer een chemisch proces volgt en je uiteindelijk MSM hebt.

In eerste instantie bleken er toch problemen te ontstaan door de DMSO te halen uit afvalwater van de industrie, daarom is besloten door Cardinal Nutrition het niet meer uit afvalwater te halen, maar DMSO rechtstreeks uit de farmaceutische industrie te halen. DMS en DMSO zijn kleine en relatief eenvoudige moleculen die eenvoudig synthetisch kunnen worden geproduceerd. Ze zijn identiek aan wat in Moeder Natuur wordt gevonden. Synthethisch, maar natuurlijk identiek.

Waar moet je dan op letten als je MSM koopt?

Is het zuiver? Kies enkel voor kwaliteitsproducten.

Tabletten of Poeder?

Poeder is vaak puurder dan tabletten, er zijn geen vulmiddelen nodig en zo kun je er zeker van zijn dat je 100% zuivere MSM hebt. Ook wordt Poeder veel makkelijker door je lichaam opgenomen dan tabletten. Tabletten worden vaak gemaakt met (tot wel 25 %) vulmiddel. Ook doet het vulmiddel vaak afbreuk aan de werking van MSM.