Het is haast niet meer uit ons leven weg te denken: online shoppen. Het is vaak makkelijk, voordelig en snel, maar hoe zit het eigenlijk met ons milieu? Door online winkels zijn er minder fysieke panden, dat betekent minder gebruik in energie, gas, licht en water. Echter, online shoppen is misschien niet altijd de meest milieuvriendelijke keuze. Er worden bijvoorbeeld behoorlijk veel kilometers gemaakt. Gelukkig zijn er manieren om betere en duurzamere keuzes te maken.

Oke, we shoppen niet altijd alleen voor gemak en snelheid online. Soms ook omdat we heel graag een product willen die niet in reguliere winkels te krijgen is. Wij verkopen bijvoorbeeld een uiteenlopende en bijzonder assortiment kruiden, die kun je vaak niet vinden bij je lokale winkelcentrum. Dan toch maar online bestellen, maar hoe doe je dat meest de meeste zorg voor het milieu? Wij zetten een aantal tips op een rijtje.

Grotere bestellingen, minder CO2 uitstoot

De bezorging van een pakket zorgt voor CO2 uitstoot. De pakketten moeten namelijk opgehaald worden, naar het sorteercentrum om vervolgens bezorgd te worden. Hoe vaker de postbode moet langskomen, hoe meer CO2-uitstoot er is. Je kunt dus beter groter bestellen, maar dan minder vaak. Gebruik je een product langdurig? Dan kun je ook een keer een bestelling overslaan en de volgende keer meer bestellen.

Bijvoorbeeld: je gebruikt dagelijks omega-3 en besteld daarom elke maand een potje. Je zou ook natuurlijk 1x in de twee maanden 2 potjes kunnen bestellen, in plaats van elke maand 1 potje. Simpel, hoe minder vaak de postbode hoeft te rijden, hoe beter voor het milieu. Supplementen zoals omega-3 zijn vaak lang houdbaar, dus geeft dit geen problemen.

Om dit proces van onze kant ook te stimuleren bieden we een bijkomend voordeel van bestellen in grotere hoeveelheden, soms tot 25% korting. Op onze website vind je deze zogenoemde 'staffelkortingen' al bij heel veel producten.

Je kunt ook samen bestellen

Heb jij een vriend of vriendin die van dezelfde dingen als jij houdt? Of een buurman, of je maatje in de sportschool? Dan kun je er ook aan denken om samen een bestelling te plaatsen. Dubbel voordelig, je krijgt staffelkorting en boven een bepaald bedrag krijg je de verzendkosten bij veel webwinkels gratis. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor je portemonnee.

Afhaalpunten zijn efficiënter

Om nog even door te breien op de CO2-uitstoot. Bezorging aan huis hebben een lagere impact op het milieu, dan wanneer men zelf naar de desbetreffende winkel gaat. Dit is vooral omdat veel consumenten voor een boodschap de auto nemen. Bezorging aan huis is dan efficiënter.

Uit een onderzoek van EY & Thuiswinkel.org bleek dat bezorgingen naar een afhaalpunt een mindere impact op het milieu hebben. Dit omdat de laatste kilometers van de bezorging dan lopend of per fiets gaan. Kiezen voor een afhaalpunt is dus de allerbeste optie. Mits je natuurlijk niet je pakje alsnog met de auto ophaalt. Een spoedbezorging is totaal niet efficiënt en daarmee de slechtste keuze betreft de impact op het milieu.

Ohja, nog een sidenote: kies je er toch voor een bestelling aan de deur dan is het natuurlijk wel fijn als er iemand is om het aan te nemen. Als je twijfelt laat dan de postbode het bij de buren afleveren. Als de postbode nog eens naar je toe moet rijden is er ook weer meer CO2-uitstoot.

Loyaal naar de winkel, loyaal naar de aarde

Wanneer je meer koopt bij dezelfde winkel, ben je vaak ook milieuvriendelijker aan het bestellen. Daarnaast biedt het veel meer voordelen om bij enkele webwinkels te bestellen. Je kent het bestelproces, dus bestellen is snel en moeiteloos. Zeker als je al een account hebt, dan is alles vaak al voor je ingevuld.

Je hebt natuurlijk ook veel meer invloed als klant bij een bedrijf wanneer je bekend bij ze bent. Wellicht kun je ze zo sneller overtuigen om nog een aantal artikelen toe te voegen aan het assortiment. Als je milieuvriendelijker online wil winkelen, bestel dan liever bij een beperkt aantal webwinkels. Kies je favorieten.

Als ik een tip mag geven voor je favorietenlijstje: kies voor webwinkels die zo min mogelijk in plastic verpakken. Veel plastic is ook milieu-onvriendelijk.

Nog even alle tips op een rijtje:
• Bestel minder vaak, maar in grotere hoeveelheden of bestel samen met iemand die je kent
• Kies liever voor een afhaalpunt, dan voor een bezorging aan huis en haal je pakket dan af op de fiets, of lopend
• Koop zoveel mogelijk bij dezelfde webwinkels die zo milieuvriendelijk mogelijk verpakken

Succes!