Kruidnoten: een gezond recept - Gluten vrij

kruidnoten-gluten-vrij

In sommige winkels lagen er al kruidnoten in de winkel in de nazomer. Wij schuiven misschien een beetje laat bij het feestje aan, maar beter laat dan nooit! Vandaag wil ik een recept voor heerlijke kruidnoten met je delen. Deze gezondere variant van kruidnoten is een tikkie anders dan normaal, maar net zo lekker. Misschien wel lekkerder ;). Ik vond de geur van de kruidnoten in de oven echt fantastisch, ik rook het door ons hele huis. Helaas kon ik ze toen nog niet opeten. Het is een makkelijk recept, dus ik kan het zeker aanraden: stroop je pieten-mouwen dus maar op om dit smakelijke recept te maken.

Wat heb je nodig?

150 gram boekweitmeel (speltmeel mag ook)

50 gram amandelmeel (Heb je een notenallergie? Vervang de amandelmeel dan door spelt of boekweitmeel.)

100 gram kokosbloesemsuiker (Ik ben een ongelofelijke zoetekauw, minder kokosbloesemsuiker kan dus ook. Je kan het zelfs helemaal weglaten mocht je suiker liever vermijden)

6 eetlepels plantaardige amandelmelk (een andere plantaardige melk kan ook)

6 eetlepels kokosolie

4 eetlepels kaneel

Zelfgemaakte speculaaskruiden van: theelepeltje kaneel, gemberpoeder en witte peper.
Plus een fijngemalen kruidnagel (of een snufje gemalen kruidnagel) en zaadje fijngemalen kardemom .

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

2. Doe het kokosolie in een kommetje en verwarm 2 minuutjes in de magnetron (of verwarmen in een pannetje), zodat het vloeibaar is.

3. Doe alle ingrediënten in een grote kom en meng alles goed door elkaar.

4. Kneed alles samen tot je er een grote bal van kunt maken. Wanneer het te nat is kun je er wat boekweitmeel bij doen, als het te droog is wat amandelmelk. Voor dit recept heb ik vrij nat deeg gemaakt, omdat ik de kruidnoten anders te droog vind na het bakken.

5. Maak nu kleine balletjes en druk die een beetje plat op de bakplaat (met bakpapier) zodat ze lijken op kruidnoten.

6. Nu het moeilijke gedeelte: doe de bakplaat in de oven en wacht tot ze klaar zijn.

7. Dit duurt ongeveer 20 minuten, de noten zullen een beetje lichtbruin worden (pas op dat de onderkant niet stiekem verbrand).

8. Het aller aller moeilijkste: als je de bakplaat uit de oven haalt, doe de pepernoten in een schaal (want als je ze op de bakplaat laat dan garen ze nog na en dat is niet nodig) en wacht wel TIEN hele minuten (is mij niet helemaal gelukt zoals je ziet op het filmpje..). Als je even wacht dan zijn de kruidnoten namelijk krokanter.

Variatie tip!

Ben jij een echte foodie en wil je de kruidnoten speciaal maken? Maak dan chocolade kruidnoten. JUM!
Let op! Je hebt hier engelengeduld voor nodig.

Zo doe je het:
Verwarm 25 milliliter amandelmelk (of andere melk) en een theelepel kokosolie op een laag vuurtje. Roer twee eetlepels rauwe cacaopoeder door het mengsel en doop vervolgens de kruidnoten in de nog warme chocolade. Plaats ze vervolgens nog een half uur in de koelkast.

Maak jij dit recept op pakjesavond (of een andere avond)? Ik hoor graag je ervaringen! Foto's zijn extra leuk natuurlijk. Deel ze vooral met ons op Facebook of mail ons.