Holy Basil (Ocimum sanctum), ook wel Tulsi, is een ayurvedisch kruid uit India. Het is een belangrijk kruid binnen de ayurveda en Hindu religie, waar het één van de belangrijkste kruiden is.

Tulsi wordt beschouwd als een adaptogeen. Het helpt bij het in balans brengen van verschillende processen in het lichaam en geeft ondersteuning bij lichamelijke en psychische stress.

Het meeste wetenschappelijke onderzoek met Tulsi is gedaan in de context van stress, waar is gevonden dat Tulsi (Holy Basil) een effectieve adaptogeen is. Adaptogenen worden ingezet voor een verbeterde stress-reactie en kunnen heel snel en effectief werken wanneer we ons lichaamseigen vermogen willen ondersteunen om met stress om te gaan.

Er is één studie in het wetenschappelijke blad Indian Journal of Pharmacology dat Tulsi vergelijkt met twee andere adaptogenen, namelijk Siberische Ginseng (Eleutherococcus senticosus) en Panax Ginseng. Het onderzoek liet zien dat van de drie, Tulsi het sterkste effect had bij stress.

Holy Basil is in tegenstelling tot Ginseng een stuk minder populair. Deze onderschatting is wellicht jammer en zouden veel mensen meer baat kunnen hebben bij Tulsi dan bij Ginseng.

Meer informatie over Tulsi vind je op de categoriepagina.