Extracten van de bladeren van Ginkgo Biloba worden in China al zeer lang gebruikt om allerlei ouderdomsklachten te bestrijden en een ondersteuning te bieden aan het geheugen, maar is het wel veilig?

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan met het gestandaardiseerde extract (24% ginkgo flavonglycosides en 8% terpenen) van deze plant. Aangetoond is dat ginkgo biloba extract (GBE) een bloedvatverwijdend effect heeft. Hetgeen resulteert in verbeterde bloedtoevoer naar de organen, met name de hersenen. Dit zorgt voor het effect op het geheugen. Maar als het bloedvatverwijdend is, kan je het dan ook nemen als je last hebt van een hoge bloeddruk? Ginkgo Biloba heeft op zichzelf geen effect op de bloeddruk en kan veilig gebruikt worden.

Het heeft echter wel een interactie met medicijnen tegen hoge bloeddruk. Ginkgo kan de enzymen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van bepaalde geneesmiddelen remmen. Door het remmen van deze enzymen wordt de medicatie minder goed afgebroken en kan de concentratie van het betreffende geneesmiddel in het bloed verhogen. Dit kan onder gecontroleerde omstandigheden een voordeel zijn, want je hebt dan minder nodig voor dezelfde werkzaamheid. Echter kan het onder niet-gecontroleerde omstandigheden gevaarlijk zijn, omdat het ervoor kan zorgen dat de concentratie van het geneesmiddel in het bloed te hoog wordt en daardoor de kans op bijwerkingen vergroot.

Als je Ginkgo wilt gebruiken voor het geheugen raden wij aan om 120 mg van een gestandaardiseerd extract te gebruiken waar gebruik is gemaakt van 24% ginkgo flavonoïde glycosiden en 6% terpenen lactonen. Gebruik Ginkgo tenminste 2 maanden lang voor maximaal effect.