In bijna alle recepten vind je de vermelding 'voeg naar smaak peper en zout toe'. Het zal mij daarom niets verbazen als je zwarte peper in je keukenkastje hebt staan. Peper is heel gewoon, maar wist je ook dat peper heel gezond is? Met name de stof piperine in zwarte peper heeft een bijzonder eigenschap.

Waar komt Zwarte peper vandaan?

Peper (Piper nigrum) komt oorspronkelijk vooral uit India, maar groeit onderhand veel tropische gebieden (Azië en Zuid-Amerika). Een peperplant is een klimplant en kan tot wel 15 meter hoog worden. Aan de plant groeien bessen in trosjes. De bessen drogen of conserveren wij, zodat we peperkorrels hebben om over ons maaltje te strooien.

Zwarte peper komt van groene (nog onrijpe) bessen. Wanneer ze gedroogd worden kleuren ze zwart. Zwarte peperkorrels hebben hun scherpe smaak te danken aan de stof piperine. Een Spaanse peper komt van een andere plantensoort, de scherpe smaak daarvan komt ook van een ander bestanddeel. Namelijk: capsaïcine. Deze stof heeft ook weer andere eigenschappen. Maar vandaag verdiepen we ons het hoofdbestanddeel van zwarte peper: piperine. Piperine heeft namelijk de eigenschap om de opname van je supplementen aanzienlijk te verbeteren.

Is Piperine hetzelfde als BioPerine?

Piperine is de belangrijkste actieve stof in zwarte peper. In zwarte peperkorrels zit 5 tot 9 procent piperine. We horen ook vaak de term bioperine om de opname van je supplementen te verhogen. Laten we daarom eerst het verschil definiëren tussen deze twee stoffen.

Bioperine is simpel gezegd een extract van piperine. Een verfijnde versie van de werkzame stof in piperine. Doordat het bestanddeel bioperine wordt gestandaardiseerd kunnen we nog meer voordelen hebben van deze werkzame stof in piperine. Bioperine is daardoor vele malen sterker, dan wanneer je zo zwarte peper gebruikt.

Snel & goedkoop de opname van je supplementen verbeteren

Zwarte peper werd al gebruikt door onze voorouders als medicijn. Nu jaren en vele onderzoeken later is ons duidelijk dat de actieve stof piperine zorgde voor de positieve uitkomsten na het gebruik van zwarte peper. Daaruit is BioPerine voortgekomen.

BioPerine is een stof waardoor jouw kruiden of supplementen veel beter opgenomen worden.  BioPerine heeft het vermogen om de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen te verhogen. Zo bleek na onderzoek (met menselijke vrijwilligers) dat BioPerine de werking van curcumine (uit kurkuma) flink verbeterde.

Waarom werk Bioperine?

Piperine (zwarte peper) inhibeert het glucuronidatie proces in je lever. Glucuronidatie is het binden van een molecuul (glucuronide) aan een stof in het lichaam om te signaleren dat het door de urine weggespoelt dient te worden. Aan de andere kant moet je dus wel oppassen met bioperine en reguliere medicijnen, want die hebben vaak interacties. Alle interacties tussen kruiden, supplementen en medicijnen kun je vinden op onze veiligheid-pagina.

Welke stoffen worden beter opgenomen met BioPerine?

Vrijwel Alle supplementen en kruiden worden beter opgenomen in combinatie met BioPerine. De verbetering is gemiddeld 50%. Het sterkst is de werking bij plantenextracten. De opname van curcumine wordt extreem verbeterd door BioPerine (zo'n 2000% stijging van opname bij 10 mg BioPerine)!

Wateroplosbare vitaminen (Vitamine B1, B2, B6, B12, Niacinamide, Foliumzuur, Vitamine C) en vetoplosbare vitaminen (Vitamine A, D, E,K, alpha-caroteen, beta-caroteen) doen het ook erg goed. B-vitaminen worden veel beter (meer dan 100% beter) opgenomen met toevoeging van BioPerine. Aminozuren en mineralen hebben ook een zeer versterkte werking in combinatie met BioPerine. Maar zoals al vermeld, de opname van alles wordt verbeterd met BioPerine.

Sommige van onze kwaliteitsproducten bevatten zelf al bioperine. Uiteraard verschillende kurkuma producten, maar ook bijvoorbeeld het Ashwagandha & Rhodiola Complex, Groenlipmossel Complex en Testosteron Support van Golden Naturals.

Onderzoeken: SOHF.nl