Waarom is stress zo slecht voor je?

De belangrijkste reden dat stress lichamelijk schade veroorzaakt is dat het je lichaamseigen hormoon ‘cortisol’ sterk verhoogt. Het resultaat is versnelde lichamelijke veroudering, van je cellen tot organen. Daarnaast doet het je er ook ouder uitzien dan je bent.

Cortisol is een glucocorticoide hormoon dat essentieel is voor het leven. Echter kan een langdurig verhoogde chronische stress het cortisol gehalte abnormaal doen stijgen.

Mensen met verhoogde levels van cortisol hebben een verhoogde kans op allerlei vervelende en gevaarlijke ziektes. Een verhoging wordt vaak behandeld met medicatie die stress symptomen, angst en spanning doet verminderen. En hoewel dit een vaak goede beslissing is op de korte termijn, doet de hoge kans op bijwerkingen en lichamelijke nadelen je vaak geen goed op de lange termijn.

Er zijn gelukkig, wetenschappelijk onderzochte, manieren om op een natuurlijke manier een ondersteuning te bieden aan het lichaam om het gehalte aan cortisol te balanceren en weer in evenwicht te brengen. Daarnaast kan het gebruik van sommige natuurlijke stoffen je lichamelijke reactie op stress helpen te normaliseren. Hoge kwaliteit supplementen kunnen daarnaast heel goed in combinatie gebruikt worden naast therapie (Body Stress Release) om symptomen zoals spierspanning te ondersteunen.

De best werkende kruiden daarvoor zijn Ashwagandha en Rhodiola.

Ashwagandha is een van de best onderzochte adaptogenen en komt oorspronkelijk uit de Ayurveda. Een goed, hoog gedoseerd, Ashwagandha extract supplement die gestandaardiseerd is op de juiste werkzame stoffen (withanoliden) kunnen het gehalte aan cortisol helpen normaliseren na een piek door stress. Daarmee maakt dat het kruid één van de sterkste natuurlijke middelen om de stress reactie te helpen ondersteunen en stress symptomen te verminderen.

Rhodiola heeft een soortgelijke werking als Ashwagandha. Rhodiola is ook een adaptogeen kruid. Een goed rhodiola extract, gestandaardiseerd op rosavine en salidroside, zorgt voor evenwichtigheid in stress situaties.

Te weinig cortisol is ook niet goed

Als je last hebt van chronische stress en je cortisol producerende orgaan voortdurend té intensief wordt belast dan kan het uitgeput raken. Door deze uitputting betekent het dat er minder hormonen worden aangemaakt. Opeens produceer je veel te weinig cortisol, met alle gevolgen van dien.

Therapeuten schrijven vaak bijnierextract supplementen voor (ook wel bijnierschorsextract genoemd of adrenal gland in het Engels). Bijnierextract heeft veel minder bijwerkingen (vrijwel geen) dan synthetisch cortisol. Bijnierschorsextract (adrenal gland) en bijnierextract supplementen worden vaak in combinatie met multivitaminen voor stress gebruikt.

Miltconcentraat en Bijnierconcentraat (klierextracten) worden vaak samen gebruikt met synergetische mengsels van vitamines en mineralen die bijdragen aan de regulering en afstemming van de reactie op stress in situaties waarbij de hypothalamus-hypofyse-bijnieras in het bijzonder betrokken is.

Bijnier-extract is een supplement dat al heel lang veilig door mensen over de hele wereld gebruikt wordt. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan met Bijnier-extract er zijn nooit resultaten geweest, mits je kiest voor een goede kwaliteit, die de veiligheid ter discussie stellen.

Heb je vragen over verschillende kruiden en supplementen die een ondersteuning kunnen bieden bij stress en het verlagen van stress symptomen, stel ze gerust. We kunnen een gedegen advies geven over welke supplementen veilig tezamen gebruikt kunnen worden voor optimaal resultaat.