Ayurveda is een (Indiaase) traditionele geneeswijze. Het woord Ayurveda kan vertaald worden als de kennis/wetenschap (ayus) van het leven (veda).

Ayurvedische tradities vallen in Nederland onder het kopje alternative geneeswijzen. Een gedachte achter deze leer is dat ziekte in de geest ontstaat en pas lichamelijke uitingen heeft wanneer het herhaaldelijk door de persoon genegeerd is. Je lichaam gehoorzaamt je geest en je geest zorgt daarom voor de stromingen van de energie in jouw lichaam.

Er wordt uitgegaan van drie soorten energie in de lichaam (ofwel dosha's/ tri dosha): impulsenergie (vata), vuurkracht (pitta), structuurkracht (kapha).

- Vata reguleert impulsen (beweging,verandering).

- Pitta zorgt voor vurigheid. Pitta is bijvoorbeeld merkbaar in hartstocht, in de spijsvertering en heethoofdigheid.

- Kapha ziet toe op structuur en stevigheid. Kapha is merkbaar in berusting, maar ook in bezitterigheid.

De Ayurveda biedt methoden om verstoringen in je energie weer in balans te brengen. Zo is iemand met veel vata is bevattelijk voor angst en stress. Het belangrijkste woord in de Ayurveda is logischerwijs 'balans', de balans vinden tussen de verschillende krachten in je lichaam.

De balans tussen heet en koud, nat en droog, licht en donker.. alles draait om balans.

Ayurveda kruiden

In Ayurvedische praktijken wordt veel gebruik gemaakt van geneesmiddelen op basis van kruiden en mineralen. Maar eigenlijk bestaat er niet zoiets als een Ayuveda kruid. Inmiddels is dit wel een begrip geworden, doordat bepaalde kruiden veel op een Ayurvedische manier gebruikt worden.

In de Ayurveda gelooft men dat wanneer een product geneest, dat het dan ook voorkómt. De kruiden die ze gebruiken om te genezen kunnen ook gewoon al in je keukenkastje staan. Denk bijvoorbeeld aan kurkuma, dat gebruikt wordt voor het ontstekingsremmende effect. Ook voor andere eigenschappen worden bepaalde Ayurvedische kruiden gebruikt, denk aan: het bevorderen van de spijsvertering, ontgiften van de lever, verbeteren van immuunsysteem, kalmeren van zenuwen, ondersteunen van mentale helderheid.

Bij Superfoodsonline hebben we inmiddels ook een mooie collectie met Ayurvedische kruiden, waar we heel trots op zijn.

Onze 5 favoriete Ayurvedische kruiden zijn:

Ashwagandha

Ashwangandha is populair in India en staat aan de basis van de Ayurvedische kruiden. Door de toename aan onderzoek in deze plant, is inmiddels ook de interesse in de rest van de wereld gewekt.

Ashwangandha geeft je energie en wordt veel gebruikt bij stress. Het helpt je lichaam te balanceren en is goed voor je gemoedstoestand. Daarnaast heeft Ashwangandha ook een goede invloed op je hart. In het algemeen wordt vaak de wortel van de Ashwagandha struik gebruikt, maar nog beter zijn de producten waarbij de hele plant is gebruikt.

Boswellia

De hars van de Boswellia boom wordt in de Ayurvedische geneeskunde met name gebruikt voor de gewrichten. De stoffen in Boswellia (met name werkzame stof:AKBA) hebben een zeer sterke ondersteunende werking op de gewrichten.

Mucuna Pruriens

Mucuna poeder wordt gemaakt van de Mucuna boon, die groeit aan een tropische klimplant. In India wordt Mucuna ook wel Kapikacchu genoemd. In de Ayuvededische geneeskunde wordt dit preparaat voor meedere behandelingen ingezet, vooral voor de libido ondersteunende effecten. Ook is Mucuna rijk aan L-Dopa, de voorloper van de neurotransmitter Dopamine in onze hersenen.

Gotu Kola

Gotu Kola wordt ingezet op veel vlakken, maar is ongetwijfeld een van de meest breinvriendelijke planten in de Aryuveda. Zo kan Gotu Kola bijvoorbeeld ondersteuning bieden om je concentratie te verbeteren. Brahmi (Bacopa) is nauw verwant met deze plant en heeft vergelijkbare actieve, breinvriendelijke ingrediënten. Deze producten worden vaak samen gebruikt.

Kurkuma

Om het rijtje compleet te maken, kunnen we kurkuma natuurlijk niet achterwege laten. Dit is hedendaags ongetwijfeld het populairste Ayurvedische kruid.

De voordelen van kurkuma lijken eindeloos en dat is vooral te danken aan het stofje curcamine. Al eeuwen wordt curcumine ingezet ter ondersteuning van het immuunsysteem en voor het behoud van een gezonde spijsvertering en leverfunctie. Ook levert het een bijdrage aan het behoud van soepele gewrichten. Daar komt nog bij dat het je mentale balans ondersteunt en de werking van je centrale en perifere zenuwstelsel. Een must voor in je keukenkastje dus!

Wat is jouw favoriete Ayurvedische kruid?