Algen zijn te vinden over de hele wereld en de toepassingen ervoor worden steeds breder. Je ziet algen bijvoorbeeld terug in gewone voeding maar ook in dierenvoeding en cosmetica.

1. Algen zijn een duurzame bron voor energie

Wellicht dat algen een wereldwijd energievraagstuk zullen oplossen. Een vierkante meter algen levert vele malen meer liters aan biobrandstof op dan bijvoorbeeld soja of mais. Happy news schreef daar al eens over. Bijkomend voordeel is dat algen gekweekt kunnen worden op onvruchtbare grond en ze erg snel groeien. Er is dus geen competetie met andere voedselbronnen. Algenteelt zou de vraag naar energie met 30% kunnen aanvullen. Het enige wat nu nog in de weg staat is de hoeveelheid energie die nodig is voor de productie van algen. Wanneer dat ook duurzaam wordt, dan is het niet meer te stoppen. Binnen 15 jaar zou er een rendabele manier moeten zijn om biodiesel uit algen te halen.

2. Algen zetten CO2 om in zuurstof

Algen zijn als het ware CO2 eters. Ze nemen de CO2 in de lucht op en zetten dat om in zuurstof. Ook CO2 uitstoot van fabrieken zou afgevangen kunnen worden met algen. Voor algen zelf is het een ware voedingsbron, zij kunnen zich verdubbel met CO2.

3. Algen kunnen als duurzame kleurstof gebruikt worden

Er worden bijvoorbeeld blauwe kleurstoffen uit spirullia gehaald. Ook in de visteelt wordt gebruik gemaakt van algen om vissen te 'kleuren', bijvoorbeeld een gelere of rodere tint te geven. In de zee gebeurd dat ook. Zalm eet veel garnalen en kreeftjes, zij bevatten de rode kleurstof astaxantine, de zalm kleurt daardoor roze.

Populaire alg-producten

Spirulina Spirulina is een marine phytoplankton alg dat in zoetwater groeit. De alg is zeer bestand tegen zware metalen en radioactieve straling. Spirulina bevat meer essentiële voedingsstoffen dan bijna elk ander voedsel. Deze vitaminebom bevat 11 vitamines, 10 mineralen en 18 aminozuren. Ook bevat spirulina belangrijke omega 3 vetzuren en is het een rijke bron aan antioxidanten die vrije radicalen uit het lichaam kunnen verwijderen. Chlorella Chlorella is een eencellig, groen zoetwateralgje. Het is een van best onderzochte algen van de wereld. Deze superfood helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam en ondersteunt het immuunsysteem. Astaxanthine Astaxanthine is een carotenoïde die wordt gemaakt door onder andere plankton en algen. Deze krachtige antioxidant en is zeer populair onder sporters.