Irish Moss (Carrageen) Raw

Kenmerken:

  • Biologisch
  • 40 gram
 4,99
40 gram
12-2019

Direct leverbaar!

Irish Moss (Ierse mos, carrageen mos), groeit voornamelijk langs de kust van de Atlantische Oceaan. De kleur is veelzijdig en varieert van groengeel, bruin en rood tot donkerpaars.

Irish moss is een bron van essentiële vitaminen, aminozuren en mineralen, waaronder grote hoeveelheden calcium, jodium, zwavel en kalium. Ook bevat het een flinke hoeveelheid proteïnen en antioxidanten. Ierse mos heeft van alle andere wieren de meeste taurine. De aanmaak van taurine in ons lichaam is erg beperkten en moeten wij voornamelijk halen uit eiwitrijk dierlijk voedsel. Veel veganisten hebben daarom een gebrek aan deze stof. Taurine heeft vele belangrijke functies in ons lichaam. In wetenschappelijk onderzoek en via internet is veel te vinden over de gezonde eigenschappen van taurine.

Iers Mos is een vegetarisch bindmiddel. De producten van AlgAran zijn een van de eerste biologisch gecertificeerde wieren in Europa.

Gebruik van Ierse Mos

Ierse mos is vooral erg geschikt als bindmiddel in bijvoorbeeld smoothies, lassies, shakes en soepen. Ook in salades is het lekker om Ierse mos te verwerken. Voor gebruik moet het Ierse mos goed worden afgespoeld en is het belangrijk om het minimaal 4 uur te laten weken. Daarna kun je het eten of tot een gel vermalen in de blender. Hiervoor blender je de Ierse mos met water fijn. Je hebt nu een waterachtige substantie, als je dit een uur laat staan is het een mooie gel-achtige structuur geworden.

De gel kun je 3 weken bewaren in de koelkast. Ook voorgeweekte Ierse mos kun je maximaal 3 weken bewaren in de koelkast als je wel dagelijks het water ververst. De gedroogde Ierse mos is ongeveer een jaar houdbaar mits op een koele, donkere plek bewaard (maar niet in de koelkast).

Voor bindmiddel in smoothies gebruik je 1 eetlepel Ierse mos gel op ongeveer 1 liter. In salades kun je ongeveer 1 - 2 eetlepels voorgeweekte Ierse mos toevoegen (dit is gelijk aan 4 - 8 gram).

Het basis recept voor het maken van de Ierse moss gel is als volgt:
1) Neem een klein handje irish moss en spoel goed af onder koud water.
2) Doe de ierse moss in een kommetje en voeg er een beetje water aan toe (zodat de moss net onder water ligt). Doe dit in de koelkast en laat ongeveer 6 uur weken. Vervang in de tussentijd 2 keer het water.
3) Doe de geweekte moss in een blender samen met een 1/2 kopje water.
4) Mix dit rustig totdat er een gladde gel ontstaat.
5) Laat deze gel voor gebruik nog een uur rusten in de koelkast.

Deze gel kun je als basis gebruiken voor je recepten (bijvoorbeeld als verdikkingsmiddel in soepen of smoothies) maar ook voor je eigen gemaakte maskers en crèmes. In een afgesloten potje zou je het maximaal 3 weken kunnen bewaren in de koelkast, maar het beste is natuurlijk om het zo vers mogelijk te gebruiken.

Dit is een voorbeeld hoe je het als masker kunt gebruiken:
1) Doe de irish moss gel puur op je gezicht of voeg er nog extra verzorgende producten aan toe (zoals avocado, papaya, honing, aloë vera of amandelolie). Als je extra producten toevoegt kun je het beter nog even mixen voor gebruik.
2) Laat het masker tussen de 5 en 30 minuten intrekken en spoel dan af met water. Je huid is nu heerlijk zacht en gevoed voor dit natuurlijke masker.

Dit is een voorbeeld voor een eigen gemaakte lotion met irish moss:
1) Neem 1/4 kopje irish moss gel en voeg hieraan 1/4 kopje aloë vera gel toe.
2) Voeg nog 2 eetlepels amandelolie toe en mix je lotion goed.
3) Neem hiervan een kleine hoeveelheid en masseer op je huid.

Deze lotion kun je ook maximaal 3 weken bewaren in de koelkast en dagelijks gebruiken voor je huidverzorging.

Ingrediënten

100% biologische, 100% gedroogd zeewier Chondrus crispus

Voedingswaarde per 100g

Energie 62 kcal (260 kJ)
Vet 1.3 gram
Vet verzadigd 0.6 gram
Koolhydraten 1.9 gram
Suikers 0.1 gram
Voedingsvezel 48.3 gram
Eiwit 10 gram
Zout 3.25 gram

Extra informatie

Voedingssupplement

Kruidenpreparaat

Inhoud

40 gram

Distributeur

Superfoodsonline.nl - Protonstraat 9a 9743 AL Groningen